Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

OI ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ




Στοιχεία για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα επιδόματα που παίρνουν οι Πατέρες του Εθνους, έδωσε η Βουλή στο περιθώριο της αναταραχής που προκάλεσε η πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ότι δεν θα γίνει μείωση των αποδοχών τους για το 2014.
Ο πίνακας που δόθηκε αναφέρει ότι οι βουλευτές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγονται. Η μικτή βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705 ευρώ για όλους τους βουλευτές, ενώ ανάλογα με τον τόπο καταγωγής αυξομειώνονται τα έξοδα κίνησης και το επίδομα οργάνωσης γραφείου.
Στον πίνακα και τα στοιχεία, ωστόσο, δεν υπάρχουν οι προβλέψεις για άλλες παροχές τους, που μπορεί ακόμη και να διπλασιάσουν τα χρήματα που λαμβάνουν οι βουλευτές.
Για παράδειγμα δεν αναγράφεται πουθενά τα εισοδήματά τους από τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τα 1.000 ευρώ.
Επίσης, δεν αναγράφονται πουθενά οι ατέλειες στα κινητά και σταθερά τους τηλέφωνα, τα αεροπορικά εισιτήρια, οι δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια για τους βουλευτές της επαρχίας, αλλά και τα αυτοκίνητα που τους διαθέτει το κοινοβούλιο.
Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014 με όλα τα προκλητικά παραπάνω προνόμια ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως "θυμόμαστε την υπόθεση Siemens που έδινε ακόμα και σκεύη μαγειρικής".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος δήλωσε πως ξέρει ποιοί είναι αυτοί που βάζουν στην ατζέντα το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, απαντώντας πως είναι αυτοί που θέλουν να διαφεντεύουν την πολιτική ζωή της χώρας.
Μάλιστα και ο κ. Κουκουλόπουλος άφησε αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως "δεν μπορώ να καταλάβω πως βγαίνουν και λένε αυτά που λένε κάποιοι που το όνομα τους βρέθηκε στην υπόθεση της ΖΙΜΕΝΣ.
Πάντως, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της δραστικής περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης.


πηγη IMERISIA.GR