Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΟΠΥΥ

Με το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) συναντάται αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εν μέσω της συνεχιζόμενης απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΙΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, και τα μέλη του προεδρείου, θα θέσουν στον κ. Σαμαρά όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία και περίθαλψη του ελληνικού λαού.
Συγκεκριμένα θα αναφερθούν στην υγειονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας, στην αποδυνάμωση των δημοσίων δομών υγείας, στα προβλήματα επιβίωσης των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων, καθώς επίσης και στην επίταση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Τέσσερα βήματα έως τον Απρίλιο για τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ
Σε αξιολόγηση και του προσωπικού που υπηρετεί στα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο.
Αυτό προβλέπεται -μεταξύ άλλων- στο χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στον Οργανισμό, το οποίο εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο σχεδιασμός προβλέπει τέσσερα βήματα έως τον Απρίλιο, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα για τον νέο ΕΟΠΥΥ. Εως το τέλος του έτους θα έχει αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα καταργούνται 8.691 οργανικές θέσεις του ΕΟΠΥΥ και θα δημιουργούνται αντίστοιχες στο ΕΣΥ, όπου θα ενταχθούν οι υγειονομικές δομές του Οργανισμού (πολυϊατρεία, εργαστήρια).
Ποιοι εξαιρούνται
Από τη διαδικασία της κινητικότητας εξαιρούνται 1.089 άτομα. Πρόκειται για 289 υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας, 203 των περιφερειακών υπηρεσιών, εννέα γιατρούς και 88 υγειονομικούς υπαλλήλους. Αλλοι 121 ελεγκτές του Οργανισμού (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) θα διατεθούν στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Πρόκειται για 95 γιατρούς, επτά διοικητικούς υπαλλήλους και 19 υγειονομικούς.
Εως τον Φεβρουάριο θα γίνει επαναξιολόγηση του προσωπικού των Ταμείων που συμμετέχουν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ), προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πόσοι πλεονάζουν. ον Μάρτιο θα γίνει επαναξιολόγηση της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ώστε να εκτιμηθεί εάν χρειάζεται ενίσχυση με πλεονάζον προσωπικό. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από τον Απρίλιο του 2014, ο Οργανισμός θα λειτουργεί ως «αγοραστής» υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παράγει πλέον υπηρεσίες μέσω των υγειονομικών του μονάδων, αλλά θα τις «αγοράζει» από τις εξής πηγές:
Τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) που θα δημιουργήσει το Δημόσιο με την απορρόφηση των γιατρών και των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.
Τα συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια. Τους επαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι συμβάλλονται μαζί του και δέχονται το πλαφόν των 400 επισκέψεων ανά μήνα. Τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι φροντίζουν για την διανομή των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Οι αλλαγές πραγματοποιούνται με τους γιατρούς του Οργανισμού να βρίσκονται σε απεργία από τις 25 Νοεμβρίου.


ethnos.gr