Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

- Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση τωνπλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
- Οι αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή από τον Γιάννη Στουρνάρα
- Μόλις 153 βουλευτές στηρίζουν την κυβέρνηση μετά τηδιαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα
- Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα ότι δεν μπορεί να πληρώσει την εφορία
Πέρασε τελικά το νομοσχέδιο από τη Βουλή για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Οι αλλαγές που έγιναν στο παρα πέντε
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιωτικές αλλαγές, στο επίμαχο άρθρο 7 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, που αφορά πρόστιμα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ορίζονται τρεις βασικές αλλαγές:
-Επαναφέρεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο για τον φορολογικό κώδικα
-Ορίζεται ότι η επιβολή το προστίμου θα γίνεται έξι μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πληρωμής, αντί για δύο, όπως αρχικά προβλεπόταν.
-Ξεκαθαρίζεται ότι όλα αυτά τα πρόστιμα αφορούν μόνο φορολογικές οφειλές και όχι άλλες οφειλές όπως για παράδειγμα πολεοδομικές.
Ειδικότερα, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 του άρθρου 7 ως εξής:
«Για οποιαδήποτε ποσό χρέους γίνεται ληξιπρόθεσμο, ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τόκους και πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, κατ΄ανάλογη, εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53 και 57 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όπως ισχύει. Προκειμένου περί δημόσιων εσόδων, που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ως άνω Κώδικα, πλην των τελωνειακών, το χρονικό διάστημα των δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής αυξάνεται σε έξι μήνες. Πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων, δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις των οφειλών, οι οποίες προέρχονται από επιβολή προστίμων σύμφωνα με οποιαδήποτε διάταξη της κείμενης νομοθεσίας».
Τα απρόοπτα στη Βουλή
Η συζήτηση από το πρωί στη Βουλή έγινε σε υψηλούς τόνους με την κυνέρνηση και την αντιπολίτευση να αλληλοκατηγορούνται ενώ δεν έλειψαν και οι "εκπλήξεις" με αποκορύφωμα τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα από τη ΝΔ επειδή καταψήφισε το νέο φόρο για τα ακίνητα.
Στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλη ανησυχία καθώς απομένουν μόλις 153 βουλευτές που τη στηρίζουν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία στιγμή μεταπείστηκε και ο Δ. Κρεμαστινός να υπερψηφίσει τον φόρο στα ακίνητα καθώς φέρεται να ήταν έτοιμος να δηλώσει ''απών''.
Ακόμη μία "έκπληξη" ήταν η ξαφνική ανεξαρτητοποίηση της Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. 
Μεταξύ άλλων αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα ότι δε μπορεί να πληρώσει την εφορία... 


newsit.gr