Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hannes Swoboda, είχαν σήμερα οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Πάτρας, Γιάννης Δημαράς, Βόλου, Πάνος Σκοτεινιώτης και Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του ίδιου του Hannes Swoboda, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αιρετούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας.
Οι αιρετοί εκπρόσωποι ενημέρωσαν τον κ. Swoboda για τη μεγάλη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας  παράλληλα ότι ήδη έχουν επιτευχθεί θεαματικά αποτελέσματα.
Αναφέρθηκαν επίσης στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την εφαρμογή του «Καλλικράτη», σημείωσαν ότι η Αυτοδιοίκηση παρά τις τεράστιες περικοπές στα οικονομικά της την τριετία της κρίσης, είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που προσπαθεί και καταφέρνει να προσφέρει ικανοποιητικές κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες. Ενώ τόνισαν ότι περαιτέρω παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για νέες μειώσεις πόρων και προσωπικού θα οδηγήσει σε κατάρρευση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης της χώρας. Παράλληλα οι αιρετοί υπογράμμισαν την ανάγκη ουσιαστικής αποκατάστασης πόρων και αρμοδιοτήτων για την ελληνική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την ουσιαστική αποκέντρωση και την πραγματική σύγκλιση της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το μεταναστευτικό, τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού στη χώρα μας καθώς και η δράση της νεοναζιστικής οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής.

Τονίστηκε η ανάγκη για συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική τόσο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, όσο και της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων. Τέλος υπογραμμίστηκε και από τα δύο μέρη ότι χωρίς επενδύσεις, χωρίς την προοπτική της ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα.