Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΤΙ (ΔΕΝ) ΑΠΑΝΤΑ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


Non paper με το οποίο αφενός δίνει οδηγίες προς τους δημοτικούς αστυνομικούς και αφετέρου (κυρίως) επιχειρεί να απαντήσει στις καταγγελίες από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από βουλευτές της ΝΔγια διαφορετικά κριτήρια αλλά και για το ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η εντοπιότητα, εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για τέσσερεις ερωτήσεις και αντίστοιχες απαντήσεις οι οποίες ωστόσο δεν αναφέρονται καθόλου στην καταγγελία δημοτικών αστυνομικών που δημοσίευσε η aftodioikisi.gr,  για δημοτικό αστυνομικό στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη που «κανονίζει» τη μοριοδότηση.

Πληροφορίες για την Διαδικασία Επανατοποθέτησης των Δημοτικών Αστυνομικών
1. Ο τόπος διαμονής δεσμεύει τον Δημοτικό Αστυνομικό (ΔΑ) για την υπηρεσία την οποία μπορεί να επιλέξει;
Η εντοπιότητα δεν συνυπολογίζεται στην μοριοδότηση. Οι ΔΑ κατά την πρώτη 8ετία από τον διορισμό τους δεν μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλη ΔΑ (πχ από Δήμο Αθηναίων σε Δήμο Κιλκίς), παρά μόνο με αμοιβαία μετακίνηση ή σε τουριστικό δήμο (για την διάρκεια της τουριστικής περιόδου). Άρα, τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθούν και να επιλέξουν όποια περιοχή θέλουν και τους συμφέρει. Επίσης δίνεται η δυνατότητα συνυπηρέτησης με τον/την σύζυγο.
2. Μπορεί ένας Δημοτικός Αστυνομικός παρ’ όλο που είχε διοριστεί ως ΔΕ (απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να υποβάλλει αίτηση για θέσεις ΠΕ/ΤΕ (τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), εάν κατέχει το αντίστοιχο πτυχίο;
Δίνεται η δυνατότητα στους ΔΑ που είχαν διοριστεί ως ΔΕ, ενώ είχαν πτυχίο ΠΕ ή ΤΕ να κάνουν αιτήσεις ως ΠΕ ή ΤΕ. Πολλοί ΔΑ δεν είχαν το απαραίτητο πτυχίο αγγλικής γλώσσας για να διοριστούν ΠΕ ή ΤΕ (επίπεδο Γ1) και για αυτό έκαναν τα χαρτιά τους ως ΔΕ.  Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι χρειάζεται να διανύσουν μία 8ετία για να αναγνωρίσουν το πτυχίο που έχουν και το απέκτησαν πριν το διορισμό τους (αν το αποκτήσουν κατά την διάρκεια της θητείας τους ως δημόσιοι υπάλληλοι τότε το αναγνωρίζουν αυτόματα). Με τον τρόπο αυτό αξιολογείται ο υπάλληλος με βάση τα προσόντα που έχει τώρα και όχι με βάση τα προσόντα που είχε όταν διορίστηκε.
3. Ποιοι τελικά μοριοδοτούνται για τον τρόπο πρόσληψής τους;
Οι επιτυχόντες του 2ου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (1998) μοριοδοτούνται με 30 μόρια. Επίσης οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2009 (διορίστηκαν το 2010) μοριοδοτούνται με 20 μόρια καθώς υπήρχε το δικαίωμα ένστασης στον ΑΣΕΠ. Η αλλαγή αυτή έγινε με νόμο που πέρασε το 2009 και έδινε το δικαίωμα στον ΑΣΕΠ να δεχτεί ενστάσεις από υποψηφίους σε εν εξελίξει διαγωνισμούς πρόσληψης.  Το υπουργείο αποδίδει αυξημένα μόρια σε επιτυχόντες διαγωνισμών στους οποίους ο ΑΣΕΠ είχε συμμετοχή.
4. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί θα διοριστούν όπου επιλέξει το Κράτος;
Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε φορείς που οι ίδιοι θα επιλέξουν με βάση την σειρά προτίμησής τους και τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει. Επομένως κανένας δεν θα τοποθετηθεί σε υπηρεσία ή περιοχή που δεν θα έχει επιλέψει.

Συμπερασματικά:
Ο Δημοτικός Αστυνομικός…
ü  Επιλέγει ελεύθερα, σε όλη την χώρα, την υπηρεσία στην οποία θέλει να τοποθετηθεί.
ü  Αξιολογείται με βάση τα προσόντα που έχει τώρα και όχι τα προσόντα που είχε όταν διορίστηκε.
ü  Μοριοδοτείται για τον τρόπο πρόσληψής του, αφού αποδίδονται αυξημένα μόρια σε διαγωνισμούς στους οποίους ο ΑΣΕΠ είχε συμμετοχή στην διαδικασία πρόσληψης.
ü  Τοποθετείται στην νέα υπηρεσία με βάση την σειρά προτίμησής του και τα μόρια που έχει συγκεντρώσει.

aftodioikisi.gr