Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΛΟΜΑΓΝΟΣ 2011



Βραβείο ΝΕΟΤΗΤΑΣ "Καρλομάγνος" 2011
Ανοικτή είναι ακόμη η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας "Καρλομάγνος". Απευθύνεται σε νέους που εφαρμόζουν ή σχεδιάζουν προγράμματα ή δράσεις συνεργασίας ανάμεσα σε νέους ευρωπαίους τα οποία προάγουν την κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2011. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει στις 23 Ιανουαρίου 2011.

Πρότυπα για τους νέους Ευρωπαίους Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας "Καρλομάγνος" διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου του Άαχεν. Απονέμεται σε προγράμματα ή δράσεις που πραγματοποιούνται από νέους 16 έως 30 ετών. Τα προγράμματα ή δράσεις θα πρέπει να χρησιμεύουν ως πρότυπα για τους νέους που ζουν στην Ευρώπη και να αποτελούν χειροπιαστά παραδείγματα Ευρωπαίων που ζουν μαζί ως μία κοινότητα, όπως είναι οι δράσεις που αφορούν ανταλλαγές νέων, πολυεθνική συμμετοχή σε καλλιτεχνικές ή διαδικτυακές δραστηριότητες, συνεργασίες σε δράσεις με ευρωπαϊκή πολιτική διάσταση κλπ. Έπαθλο Πέρα από την ηθική επιβράβευση, στα τρία προγράμματα ή δράσεις που θα βραβευθούν θα απονεμηθεί το χρηματικό έπαθλο των € 5.000, € 3.000, και € 2.000 αντίστοιχα. Οι νικητές προσκαλούνται επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Βραβείο του 2010 Το 2010 το γερμανικό πρόγραμμα "Ευρωπαϊκό Δίκτυο CNC - Τραίνο για την Ευρώπη" απέσπασε το 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεότητας "Καρλομάγνου". Στη δράση αυτή συνεργάστηκαν στενά 24 σχολές επαγγελματικής κατάρτισης για την κατασκευή ενός σιδηροδρόμου μικρής κλίμακας. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην εκδοτική δράση "Είσαι Εδώ" (Ιρλανδία) και το τρίτο στη δράση "Καλύτερος Διαγωνισμός Ανταγωνισμού στη Μηχανική" (Βουλγαρία).

Η βράβευση Τα βραβεία στις τρεις καλύτερες δράσεις θα απονεμηθούν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος του Διεθνούς Βραβείου "Καρλομάγνος" του Άαχεν. Από κάθε κράτος μέλος επιλέγεται ένας υποψήφιος. Οι εκπρόσωποι των 27 εθνικών σχεδίων θα προσκληθούν στην τελετή απονομής των Βραβείων που θα γίνει στο Άαχεν της Γερμανίας στις 31 Μαΐου 2011.



Βραβευμένοι 2010
ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Deutschland/ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ´´Ευρωπαϊκό δίκτυο CNC - ένα τραίνο για την ΕΥΡΩΠΗ´´
Ένα «Τραίνο για την Ευρώπη» βρισκόταν στο επίκεντρο αυτής της ασυνήθιστης συνεργασίας σχολείων COMENIUS με μια επιτυχημένη ιδέα σχεδίου που δρομολογήθηκε τον Νοέμβριο του 2006 από τη BBS TGHS Bad Kreuznach, που ήταν το σχολείο που ανέλαβε τον συντονισμό. Το «τραίνο για την ΕΥΡΩΠΗ» εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συνεργασία σχολείων COMENIUS που ενισχύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότεροι από 1 500 μαθητές από 24 ευρωπαϊκά επαγγελματικά σχολεία σχεδίασαν και κατασκεύασαν με καταμερισμό εργασίας σύμφωνα με την αρχή «Airbus» τα επιμέρους τμήματα μιας μηχανής έλξης και τα συναρμολόγησαν. Σε αυτά προστέθηκαν τα επιμέρους βαγόνια που εκπροσωπούν τα εκάστοτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών που συμμετέχουν. Το «τραίνο για την ΕΥΡΩΠΗ» έχει εύρος τροχιάς 90 mm και συνολικό μήκος περίπου 8 μέτρα. Η μηχανή έλξης και τα βαγόνια έχουν πλάτος 100 mm και μήκος περίπου 300 mm το καθένα. Το «τραίνο για την ΕΥΡΩΠΗ» κινείται σε μια διαδρομή γραμμών διαμέτρου 12 μέτρων. Για την εναρμόνιση και τον καθορισμό των σταδίων εκτέλεσης του σχεδίου χρειάστηκαν συνολικά τρεις συναντήσεις, στο Albi (Γαλλία), την Ivrea (Ιταλία) και τη Βαρκελώνη (Ισπανία). Τελικά, στις αρχές του καλοκαιριού του 2009, οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν, μαζί με τους δασκάλους τους, μπόρεσαν να δρέψουν τους καρπούς της πολύχρονης εργασίας τους. Με μεγάλη ανυπομονησία και ένταση έγινε στο πλαίσιο συνδυαστικής τελικής συνάντησης στο Bad Kreuznach (Γερμανία) και στο συνεργαζόμενο σχολείο του Geel (Βέλγιο) ο έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα τα τμήματα που είχαν κατασκευαστεί με την πιο σύγχρονη τεχνολογία CNC ταιριάζουν πραγματικά μεταξύ τους κι αν το «τραίνο για την ΕΥΡΩΠΗ» θα ξεκινήσει με επιτυχία τη διαδρομή του. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν διάφορες ομάδες από τον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση (μεταξύ άλλων και τα SWR, ZDF, ZDF Infokanal και SAT.1). Η αποκορύφωση που άξιζε αυτή η κοινή εργασία για το σχέδιο, η οποία διήρκεσε πολλά χρόνια και απαίτησε αρκετό χρόνο, ήταν μια επιτυχημένη τελική παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Η ιδέα για το σχέδιο «τραίνο για την ΕΥΡΩΠΗ» συμβολίζει με πολλούς τρόπους την ευρωπαϊκή ιδέα και καθιστά σαφές με εντυπωσιακό τρόπο το νόημα της ευρωπαϊκής συνεργασίας.