Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ


ΟΙ «ΓΛΑΣΤΡΕΣ»ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η μαγειρική, όπως έχετε όλοι αντιληφθεί , είναι και αγαπητή από το πλατύ κοινό και αποτελεί μια ελκυστική οικονομική λύση για τα κανάλια (μεγάλα- μέτρια- μικρά) . Σχεδόν πάντα υπάρχει μια …ευπρεπής τουλάχιστον θεαματικότητα, πολλές διαφημίσεις , αρκετά έσοδα και βεβαίως λίγα έξοδα. Το «πράγμα» είχε φανεί από την αναγνωσιμότητα των περιοδικών , στα ένθετα ή μη και στην αποδοχή που είχαν λογικές τύπου Βέφας παλαιότερα, Μαμαλάκη, Παρλιάρου κλπ. Όλη αυτή η «βιομηχανία» κινήθηκε όπως κινήθηκε , αλλά ήθελαν και το κάτι παραπάνω ,οπότε προχώρησαν και στο reality μαγειρικής , όπως η εκπομπή master chef , το … «ιδιαζόντως απεχθές εφιάλτης στην κουζίνα» και διάφορα άλλα.. . Το τελευταίο φαίνεται, πως, εκτός από τον μαζοχισμό του νεοέλληνα , έδωσε ιδέες και σε άλλους, που έχουν αρχίσει να «στήνουν» εταιρείες παροχής»συμβουλών μαγειρικής» στα διάφορα τέτοιου είδους καταστήματα. Η τέλεια κατάπτωση της Ελληνικής μαγειρικής… Για φανταστείτε να βλέπετε διάφορους περίεργους να το «παίζουν» κριτές στα reality μαγειρικής των καναλιών και διάφορους τύπους να εκτίθενται πανελληνίως, για να μας δείξουν ότι κάτι τέλος πάντων ξέρουν να μαγειρεύουν…
Για φανταστείτε,τον Μαμαλάκη, να καταδέχεται να το «παίζει» κριτής σε τέτοιες εκπομπές και από την άλλη να συμμετέχει σε «κοινωνικά τηλεοπτικά μηνύματα» .ή να παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο και…πολιτιστικές- ιστορικές εκπομπές στην κρατική ΕΤ3 . Η «βιομηχανία» που στήθηκε γύρω από την μαγειρική , είχε και την προέκτασή της στις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης μαγειρικής ,οπότε οι «απόφοιτοι» έπρεπε να βρίσκουν διόδους αποκατάστασης …Έτσι μας προέκυψαν και οι εκπομπές τύπου … chef on air που προσπαθούν να μας κάνουν να αποδεχθούμε την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα σε «ανάμιξη» με την ξένη . Η συμπαθής Ελένη λοιπόν, με άψογα ντυσίματα και , δακτυλίδια στα δάκτυλα, καλεί νέους «chef» στην εκπομπή τη, να..μας μάθουν την «μιξαρισμένη» κουζίνα , του τύπου …ρεβύθια με λουκάνικα . Σ’ αυτή την εκπομπή υπάρχουν και οι πολύ καλές στιγμές
Εντάξε,ι υπάρχει το κέρδος από την «όλη βιομηχανία μαγειρική»ς …Όταν θα περάσει και αυτή η μόδ,α κάτι άλλο θα βρουν…Ίσως να μας μάθουν πως να τρώμε… τα σαπρόφυτα μέσα στις τηλεοπτικές γλάστρες με μπόλικο μαϊντανό
ΗΛΙΑΣ ΦΥΛΛΑΣ