Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΟΞΙΝΗ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΟΞΙΝΗ



Αναλύσεις δειγμάτων ζωοτροφών από την γερμανική εταιρεία Harles und Jentzch είχαν δείξει μόλυνση με αυξημένα επίπεδα διοξίνης από το Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλστάιν, όπου εδρεύει η εταιρεία.
Το υπουργείο παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα έπρεπε να είχαν δημοσιοποιηθεί νωρίτερα.
Δείγμα που είχε αναλυθεί από ιδιωτικό εργαστήριο είχε δείξει τότε ότι τα επίπεδα διοξίνης ήταν δύο φορές υψηλότερα από το κανονικό. Ωστόσο το υπουργείο ενημερώθηκε για το γεγονός στις 27 Δεκεμβρίου. Τα αίτια της καθυστέρησης στην ενημέρωση του υπουργείου δεν έχουν διευκρινιστεί.
Εν τω μεταξύ, περίπου 4.700 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες στη Γερμανία – κυρίως στη Κάτω Σαξονία - έχουν κλείσει λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη που εντοπίστηκε σε ζωοτροφές. Οι αρχές τονίζουν ότι πρόκειται για καθαρά προληπτικό μέτρο, καθώς ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τα συγκεκριμένα επίπεδα διοξίνης θεωρείται μηδαμινός.
Περίπου 3.000 τόνοι μολυσμένης τροφής διανεμήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρμες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερμανικά κρατίδια, ενώ αρχικά, η μολυσμένη τροφή είχε υπολογιστεί σε 500 τόνους.
Σύμφωνα με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Iδρυμα για την Αξιολόγηση του Κινδύνου (BfR) ο κίνδυνος για τους καταναλωτές που έφαγαν το κρέας και τα αυγά είναι ασήμαντος. «Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία», ανέφερε εκπρόσωπος του ινστιτούτου.
Αρχικά οι ανησυχίες είχαν περιοριστεί στη Γερμανία, ωστόσο στη συνέχεια προέκυψε ότι παρτίδα αυγών είχε εξαχθεί στην Ολλανδία και από εκεί στη Βρετανία.
Η Νότια Κορέα απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού και προϊόντων


Πηγή naftemporiki.gr