Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

"ΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ" ΤΩΡΑ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ


Διατεθειμένη να επανακαταθέσει τροποποιημένη την επίμαχη ρύθμιση, για την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές Natura, εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Δεχόμενη αντιρρήσεις απ' όλες τις πτέρυγες, επί της διάταξης του άρθρου 9 του νομοσχεδίου, που προβλέπει αύξηση της αρτιότητας των οικοδομήσιμων οικοπέδων στις περιοχές Natura, από 4 στρέμματα στα 10, η κα Μπιρμπίλη εξέφρασε την κατανόησή της πως «η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για το σοκ της πλήρης κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης. Όταν όμως αποφάσισαν οι προηγούμενοι υπουργοί να νομοθετήσουν για τα 4 στρέμματα εκτός σχεδίου, νομοθετήθηκαν και πάρα πολλές παρεκκλίσεις και κατατμήσεις».
«Πράγματι, δεν μπορεί ο νομοθέτης να αλλάζει με νόμο τον οικογενειακό προγραμματισμό των συμπολιτών του. Μπορεί να βρεθεί πρόταση «από δω και πέρα 10 στρέμματα» με Προεδρικά Διατάγματα, όπου θα μπορούμε να καθορίσουμε ακόμα αυστηρότερες αρτιότητες σε ορισμένες περιοχές, να δεσμευτεί το υπουργείο να κοιτάξει με προτεραιότητα τις περιοχές με μεγάλες οικιστικές πιέσεις, κι εκεί να αφήσουμε ως παρέκκλιση από τα 10 στρέμματα, μόνον τα 4. Να δώσουμε στον πολίτη την δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα που είχε πριν από ένα μήνα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια συμβιβαστική πρόταση. Θα την καταθέσω την Τρίτη, αφού δούμε και όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν» ανέφερε η υπουργός.
Προηγουμένως, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Δριβελέγκας, είχε αναφέρει «να φύγει από το μυαλό το δικό σας (και αναφέρομαι κυρίως για όσους βρίσκονται έξω από αυτή την αίθουσα) ότι οι βουλευτές είναι υποχείρια κάποιων τοπικών μικροκομματικών συμφερόντων» και είχε παρατηρήσει πως «οι βουλευτές της Περιφέρειας, δεν έχουν λιγότερη ευαισθησία για το περιβάλλον από κάποιους που ζουν στην Κυψέλη».
Άλλο τόσο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γιουματζίδης, απέφυγε να αναφερθεί στο επίμαχο άρθρο, καθώς η συζήτηση γινόταν επί της αρχής του νομοσχεδίου, αναφέροντας ωστόσο πως «δεν αρνούμαι ότι υπερασπίζομαι τις απόψεις του νομού μου - γι' αυτό με εξέλεξαν άλλωστε».
Η εισηγήτρια της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, δήλωσε πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει επί της αρχής, μονάχα σε περίπτωση που αποσυρθεί ή αλλαχθεί η επίμαχη διάταξη, την οποία χαρακτήρισε «άδικη και αντικοινωνική». Όσο για το υπόλοιπο νομοσχέδιο, παρατήρησε πως δεν διαπνέεται από πολιτικό όραμα και δεν διασφαλίζει κονδύλια και μηχανισμούς για την επίτευξη των στόχων που βάζει.
Για την Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «σωρεία κερκόπορτες για περαιτέρω «εμπορευματοποίηση της βιοποικιλότητας» - και κατ' ουσίαν επικυρώνει τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τις απε και το fast track».
Όσο για την επίμαχη διάταξη, «κάποιος που δεν θα μπορεί να αγοράσει τα στρέμματα που του λείπουν για να φθάσει τα 10, αναγκαστικά θα τα πουλήσει, προσφέροντας στο μεγάλο κεφάλαιο φτηνή γη σε περιοχές φιλέτα». Την αναγκαιότητα «να μην ανοίξει ο δρόμος για την υπερσυσσώρευση γης στο μεγάλο κεφάλαιο» έκανε λόγο και η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), επισημαίνοντας παράλληλα πως «πρέπει να σταματήσει η εκτός σχεδίου δόμηση, με όλες τις πρόνοιες για χωροταξικό σχεδιασμό».
Για «οικολαγνεία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ζώσα οικονομική πραγματικότητα» κατηγόρησε την υπουργό ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ), προτείνοντάς της ωστόσο «να υπάρξει διάταξη, με την οποία τα δασαρχεία να παραχωρούν σε φυσικά πρόσωπα δασικές εκτάσεις, προκειμένου να ιδρύσουν περιβαλλοντικά κτηνοτροφικά πάρκα για την αναπαραγωγή σπάνιων αυτοχθόνων αγροτικών ζώων».
«Αδυναμία του άρθρου 9, είναι η ισοπέδωση των περιοχών Natura, εφ' όσον γνωρίζουμε πως δεν είναι όλες ίδιες» παρατήρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο Ν. Ζωίδης ζήτησε από την υπουργό, να τείνει ευήκοον ους στις παρατηρήσεις των βουλευτών, προκειμένου να βελτιωθούν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη πιστώνεται η πρόταση που ήταν πιο κοντά στην τελική επιλογή της υπουργού, καθώς ο βουλευτής της ΝΔ, πρότεινε μια «μέση λύση ενός κατώτατου ορίου αρτιότητας 4 στρεμμάτων και κατάταξη των περιοχών Natura ανάλογα με τις οικιστικές πιέσεις». Διαβαθμίσεις των περιοχών πρότεινε και ο Κώστας Καρτάλης, παρατηρώντας πως το νομοσχέδιο «αγνοεί και το σχέδιο Καλλικράτης και χρειάζεται προσοχή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ