Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΕΦΕΤ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ


ΕΦΕΤ: ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΔΙΟΟΞΙΝΗ


Εντολή στον ΕΦΕΤ να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα προϊόντα από τη Γερμανία μολυσμένα με διοξίνη.
Στη Γερμανία, χιλιάδες τόνοι ζωοτροφών μολυσμένων από διοξίνη πωλήθηκαν σε γερμανικές κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής αυγών και κρέατος, τα οποία και κατέληξαν στο πιάτο των καταναλωτών.
Περίπου 3.000 τόνοι μολυσμένης τροφής διανεμήθηκαν σε περισσότερες από 1.000 φάρμες εκτροφής πουλερικών και χοίρων σε οκτώ γερμανικά κρατίδια, ενώ αρχικά, η μολυσμένη τροφή είχε υπολογιστεί σε 500 τόνους.
Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό Ομοσπονδιακό Iδρυμα για την Αξιολόγηση του Κινδύνου (BfR) ο κίνδυνος για τους καταναλωτές που έφαγαν το κρέας και τα αυγά είναι ασήμαντος. «Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ινστιτούτου.
Κλείνουν προληπτικά 4.700 φάρμες
Περισσότερα από 4.500 αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες θα κλείσουν για προληπτικούς λόγους στη Γερμανία λόγω του κινδύνου να έχουν μολυνθεί τα ζώα από διοξίνη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.
Πρόκειται για 4.709 φάρμες, εκ των οποίων οι 4.468 βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία. Στις περισσότερες από αυτές εκτρέφονται χοίροι.
Μέχρι να διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι δεν έχουν μολυνθεί τα ζώα και οι ζωοτροφές τους, οι φάρμες αυτές δεν θα επιτρέπεται να κάνουν παραδόσεις.
Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αγροτών θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τις εταιρείες παρασκευής ζωοτροφών. «Εκείνοι που προκάλεσαν τη ζημιά θα πρέπει να την πληρώσουν», δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Χέλμουτ Μπορν, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο ακόμη να υπολογισθούν οι επιπτώσεις του σκανδάλου στον κλάδο.
Ο Σύνδεσμος Ελεγκτών Τροφίμων καταγγέλλει ότι λείπουν 1.500 επιθεωρητές από τον κλάδο. H έλλειψη τους καθιστά δύσκολη υπόθεση τους ελέγχους και υπό αυτή την έννοια η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι παρά κοροϊδία, δήλωσε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάρτιν Μίλερ.



Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ