Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


Από την πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου η «Νέα Αντίληψη» του κ. Χαλιορή απέδειξε την αντιδημοκρατικότητα και αλαζονεία που διέπουν την πρακτική και πολιτική της.
Επί 4 σχεδόν ώρες ταλαιπωρήθηκε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, επειδή ο επικεφαλής της και η πλειοψηφία των δημοτικών του συμβούλων, ταμπουρωμένοι πίσω από μια διευκρινιστική εγκύκλιο του σχετικού νόμου-κατά το μεγαλύτερο μέρος της αυθαίρετη έναντι του πνεύματος και γράμματος αυτού στο συγκεκριμένο ζήτημα- αρνούνταν πεισματικά να αποδεχτούν την εκπροσώπηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, διεκδικώντας για τον εαυτό τους και τις τρεις θέσεις της αντιπολίτευσης.
Η πρωτοφανής αυτή αντιδημοκρατική νοοτροπία, προσέκρουσε στην τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη ανάλυση των στελεχών μας, τα οποία διεκδίκησαν μία θέση για κάθε επιτροπή, δηλαδή τα αυτονόητα δικαιώματά τους.
Να σημειωθεί ότι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμά μας αρχικά αποδέχτηκε η συμπολίτευση, η οποία διά του Δημάρχου δήλωσε την αποδοχή της πρότασής μας για αναλογική εκπροσώπηση στη βάση του νόμου, ασχέτως αν προς το τέλος άρχισε να περιδινείται στα νομικίστικα τερτίπια και εκβιασμούς της «Νέας Αντίληψης» για προσφυγές στις αρμόδιες αρχές.
Σπαρασσόμενη η «Νέα Αντίληψη» από τις αντιθέσεις και αντιφάσεις στο εσωτερικό της, τη λογική των υπεσχημένων θέσεων και τη δικομματική νοοτροπία, έμεινε η πλειοψηφία της ηγεσίας της μέχρι τέλους προσκολλημένη με μένος σε αυτή την αντιδραστική θέση και μάλιστα όταν πρώην δήμαρχοι και στελέχη της όπως ο κ. Παπαληός στη δική τους θητεία, τηρώντας τα αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης , άφηναν μια θέση κενή στις τότε επιτροπές για να εκπροσωπείται και στέλεχος αυτών των παρατάξεων. Την ίδια τακτική είχε και ο κ. Μενής και ως δήμαρχος και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αυτόν τον τρόπο η παράταξή του κ. Χαλιορή εκπροσωπήθηκε με τον ίδιο στην τότε δημαρχιακή επιτροπή.
Δυστυχώς όμως οι δημοκρατικές αρχές για την πλειοψηφία της ηγεσίας της «Νέας Αντίληψης» και του κ. Χαλιορή είναι λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντά της και τις μικροπαραταξιακές της επιδιώξεις.
Για την ιστορία του πράγματος στο δήμο Μυτιλήνης οι διαδικασίες αυτές έληξαν άμεσα, με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις επιτροπές στο σώμα το δημοτικού συμβουλίου και με την αναλογική εκπροσώπηση και των 4 εκεί παρατάξεων όπως προβλέπει ακόμα και ο αστικός νόμος και όχι οι οποιεσδήποτε εγκύκλιοι που έρχονται και παρέρχονται από τις παλινωδίες των γραφειοκρατών πότε του ΠΑΣΟΚ και πότε της ΝΔ.
Κλείνοντας, αν και συμφωνήσαμε ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην αναβολή της διαδικασίας, θεωρούμε ότι αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η συμπολίτευση επεδείκνυε συνέπεια στην εφαρμογή του νόμου, που ούτως ή άλλως υπερέχει της εγκυκλίου, στήριζε μέχρι τέλους τη δημοκρατική αρχή της αναλογικότητας και δεν υπέκυπτε στον ωμό εκβιασμό της «Νέας Αντίληψης» περί προσφυγών, που θα την εκθέσουν ακόμα περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν πρόκειται να απόσχει από τα δημοκρατικά της δικαιώματα να εκπροσωπείται στα όργανα και στις επιτροπές που επιλέγει και την ευθύνη αποκλεισμού της αναλαμβάνουν ακέραια τόσο η συμπολίτευση , αλλά κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση –Νέα αντίληψη- που καλείται τα μεγάλα λόγια να τα κάνει στοιχειώδη πράξη.