Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΛΙΟΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ 2011 "


«H προσέγγιση που επιχειρούμε στηρίζεται σε τέσσερις άξονες και σε αυτούς επικεντρώνουμε την κριτική μας.
Πρώτος άξονας είναι αυτός της ουσίας και του περιεχομένου.
Εξετάζουμε δηλαδή κατά πόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει διακριτό στίγμα, αποτυπώνει το όραμα της Δημοτικής αρχής, για τον τόπο. Όσο κι αν το αναζητήσαμε δεν το βρήκαμε. Γιατί απλά δεν υπάρχει. Δεν έχετε κατανοήσει ακόμα κ. Δήμαρχε ότι εσείς κρατάτε το πηδάλιο και κυβερνάτε το πλοίο. Εσείς οδηγείτε τη Χίο, όμως χωρίς προσανατολισμό, χωρίς πυξίδα. Μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή πρέπει να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και να παρέχει πειστικές απαντήσεις. Οφείλει ακόμα να δίνει αναπτυξιακές διεξόδους. Σωστά λοιπόν ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, ο συνάδελφος κ. Μυριαγκός, σας κάλεσε να ορίσετε την ανάπτυξη για τη Χίο.
Όπως διαπιστώνετε, κ. Μυριαγκέ, ανάπτυξη για το Δήμαρχο είναι οι τσιμεντοστρώσεις, η αγροτική οδοποιία, οι εξωραϊσμοί, τα έργα αυτεπιστασίας, οι εργολαβίες και οι απευθείας αναθέσεις.
Και μάλιστα με οικονομικές προβλέψεις που ξεπερνούν κάθε φαντασία. 50 εκ. ευρώ για το Δήμο Χίου, στο 2011!
Παρόλα αυτά, πού είναι τα μεγάλα έργα; Πώς θα λυθούν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, της διαχείρισης αποβλήτων, της ανακύκλωσης, της άρτιας οργάνωσης του Δήμου και των υπηρεσιών του;
Είπα και προηγουμένως. Ο Δήμαρχος μας αποδεικνύει πως: «Λεφτά υπάρχουν…». Όμως, εμείς λέμε πως αυτά θα καταλήξουν στις τσέπες εργολάβων, με απευθείας αναθέσεις για μικροέργα αμφιβόλου ποιότητας και σκοπιμότητας.
Είναι ενδεικτικό πως από τους 320 τίτλους νέων έργων, μόνο τα 30 έχουν προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 50.000€.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του «Καλλικράτη», όπως τον εννοούμε εμείς.
Διαφάνεια, συλλογική λειτουργία, ποιότητα και οικονομίες κλίμακας. Πώς απαντάτε κ. Δήμαρχε σε αυτά, μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα; Με μικροεργάκια, κατατμήσεις και βέβαια με απευθείας αναθέσεις.
Πόσο άρτιο, ελέγξιμο και λειτουργικό μπορεί να είναι ένα έργο των 5.000 ή των 8.000 ή των 11.000 € ;
Τα 118 από τα 320 νέα έργα είναι αυτής της κατηγορίας, με απευθείας ανάθεση. Σε προϋπολογισμό ξεπερνούν το 1,5 εκ. ευρώ!
Δίκαια λοιπόν επισημαίνουν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας πως πρέπει να ομαδοποιήσετε εργάκια με συναφές αντικείμενο, σε ένα ενιαίο και αρτιότερο έργο.
Το ίδιο υποστηρίζουμε κι εμείς. Επιβάλλεται – σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων - να υπάρξουν ολοκληρωμένα, μεγάλα έργα. Δε χρειάζεται να γίνουν - για παράδειγμα - 15 εργάκια αγροτικής οδοποιίας στη δημοτική ενότητα Αμανής, όλα με απευθείας αναθέσεις. Να γίνει ένα έργο αυτοτελές, με διαφάνεια και διαγωνισμό. Έτσι θα πετύχετε τεχνική επάρκεια, έλεγχο ποιότητας και οικονομίες κλίμακας. Και τα χρήματα που θα περίσσευαν - από τις εκπτώσεις – πάλι έργο θα γίνονταν από εσάς.
Όμως κ. Δήμαρχε παραμένετε - σε νοοτροπία και πρακτική - κοινοτάρχης της δεκαετίας του ’80. Προτιμάτε να επαναλαμβάνετε αυτό που τόσα χρόνια μάθατε να κάνετε καλά. Να αναθέτετε στους γνωστούς – αγνώστους – εργολάβους και συμφέροντα μικροέργα, χωρίς διαφάνεια. Αυτός δεν είναι ο «Καλλικράτης», που εμείς υποστηρίζουμε.
Αυτός είναι ο Πολυ-κράτης , με το οποίον είμαστε απέναντι, είμαστε σε πόλεμο.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με το κατά πόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αξιόπιστο και ρεαλιστικό.
Μιλάτε για έργα που θα γίνουν το 2011 από ΣΑΤΑ, ύψους 13 εκ. ευρώ !
Για να καταλάβετε τα μεγέθη, σας λέω πως ο 3ος Δήμος της Ελλάδας - ο Δήμος Πάτρας -εγγράφει ΣΑΤΑ 7,1 εκ. ευρώ. Από πού περιμένετε να σας έρθουν τα λεφτά;
Πώς είναι αληθές αυτό που ισχυριστήκατε ότι οι οκτώ δήμοι του νησιού άφησαν υπόλοιπα 3,6εκ. ευρώ, όταν ξέρουμε πως το 2010 επιχορηγήθηκαν με 3,8 εκ. ευρώ; Δεν έκαναν ούτε ένα έργο;
Για να φθάσετε στα 13 εκ. ευρώ υπολογίζετε ακόμα και τα χρήματα που θα αποδοθούν στους Δήμους, έναντι των παρακρατηθέντων.
Είναι περίπου 1,7 εκ. ευρώ, τα οποία όμως εγγράφονται στα τακτικά έσοδα και προορίζονται να καλύψουν άλλες – λειτουργικές - δαπάνες.
Δαπάνες όπως αυτές των οκτώ ειδικών συμβούλων που προσλάβατε για να εκτελούν χρέη γραμματέων πολιτικού γραφείου. Η μισθοδοσία τους θα επιβαρύνει το Δήμο με 250.000€ το χρόνο! Όπως οι 400.000€ της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που πρόσφατα επίσης προσλάβατε. Είπαμε όμως: «Λεφτά υπάρχουν…»
Κύριε Δήμαρχε,
Τα 13 εκ. ευρώ που μας εμφανίζετε για έργα ΣΑΤΑ το 2011 δεν υπάρχουν. Δεν αναλογούν στο Δήμο Χίου και επομένως δεν πρόκειται να σας δοθούν.
Μας μιλήσατε ακόμα και για overbooking, όρο που ποτέ δεν κατάλαβα τα τέσσερα χρόνια που υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση.
Φαντάζομαι ότι και ο Ελεγκτής Νομιμότητας - που θα κληθεί να ελέγξει την πιστότητα των προβλέψεων του Τεχνικού Προγράμματος και του Προύπολογισμού για το 2011 – θα απορρίψει κάθε σκέψη overbooking έργων, μαζί με τις άλλες λογιστικές αλχημείες, που επιχειρείτε. Γιατί με αυτά το Τεχνικό Πρόγραμμα 2011 του Δήμου Χίου γίνεται αναξιόπιστο και μη ρεαλιστικό.


Και ο τέταρτος άξονας είναι η υποχρέωσή σας όσα εισηγείστε να πληρούν κανόνες νομιμότητας.
Όπως ξέρετε κ. Δήμαρχε ζητήσαμε εγγράφως από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου όλες τις συμβάσεις για κάθε ένα από τα 280 συνεχιζόμενα έργα του προγράμματος.
Τους ευχαριστώ για τον κόπο που έκαναν.
Μας είπαν και εδώ μέσα ότι για να ανήκει ένα έργο στα συνεχιζόμενα του Τεχνικού Προγράμματος πρέπει να έχει τουλάχιστον υπογεγραμμένη σύμβαση.
Όμως 70 έργα (!) – από αυτά που εγγράψατε στο Τεχνικό Πρόγραμμα - δεν έχουν σύμβαση. Και όλα είναι στα όρια της απευθείας ανάθεσης. Τι είδους συνεχιζόμενα είναι έργα, που σήμερα δεν υπάρχουν;
Ο συνολικός προϋπολογισμός τους φθάνει τις 700.000 ευρώ !
Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως τέτοια έργα ούτε έγιναν, ούτε θα γίνουν ποτέ. Επιχειρείτε απλά να αποκτήσουν έναν κωδικό, να νομιμοποιηθούν και να μπορούν να πληρωθούν.
Να έρθει εκ των υστέρων το Δημοτικό Συμβούλιο να επικυρώσει όσα έγιναν στην προεκλογική περίοδο, χωρίς νόμιμες διαδικασίες (αποφάσεων οργάνων, συμβάσεων κ.λ.π.) Για μας είναι έργα φαντάσματα, έργα μαϊμούδες που έχουν να κάνουν με πάρτι, που στήσατε, όπως το αποκάλεσε κι ο κόσμος.
Από την πλευρά μας θα ασκήσουμε κάθε έλεγχο και προς πάσα κατεύθυνση για να περιφρουρήσουμε το δημόσιο χρήμα.
Για αυτό ακριβώς λέμε και στους υπαλλήλους του Δήμου Χίου ότι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπεύθυνοι.
Κάτω τα μολύβια να εξετάσουμε τι έχει γίνει νόμιμα και τι πάει να γίνει παράνομα.
Μπορείτε όμως αν θέλετε να μας διαψεύσετε. Αφαιρέσετε, όπως είστε υποχρεωμένος, όσα έργα γράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα ως συνεχιζόμενα, αλλά δεν έχουν σήμερα συμβασιοποιηθεί.

Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανείς μέσα στην αίθουσα αυτή δεν έχει ελαστική συνείδηση, πως όλοι τιμούν τον όρκο που έδωσαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Ελάτε λοιπόν να συμφωνήσουμε σε 3 σημεία προκειμένου – παρόλο που δεν το πιστεύουμε – να υπερψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Α) Να διαγραφούν από τον κατάλογο όσα από τα συνεχιζόμενα έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα στο 2010.
Β) Να ομαδοποιηθούν μικροέργα με το ίδιο αντικείμενο (π.χ της αγροτικής οδοποιίας, της συντήρησης δεξαμενών, του εξωραϊσμού πλατειών, των αναπλάσεων) σε ένα για κάθε κατηγορία έργο, σε επίπεδο - τουλάχιστον - δημοτικής ενότητας.
Γ) Να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό ύψος, για έργα ΣΑΤΑ 2011, που δεν θα ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ, να πλησιάσουμε δηλαδή στο ύψος των προσδοκώμενων πόρων.
Κύριε Δήμαρχε,
Είστε ο πρώτος εκλεγμένος Καλλικρατικός Δήμαρχος στην ιστορία του τόπου, και μάλιστα με ενισχυμένο εκλογικό ποσοστό. Δείξτε ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία του γεγονότος και την κρισιμότητα των στιγμών, που περνάει ο τόπος. Ο Καλλικράτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας μηδενισμός και η φυγή από την παλιά τακτική. Είναι μια προσπάθεια επανεκκίνησης. Σε αυτή την προσπάθεια θα μας έχετε σύμμαχους. Διαφορετικά αναλαμβάνετε σοβαρές ευθύνες.