Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

"ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΙΕΣ " ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


«Ψαλίδα» 800 ευρώ, ανάλογα με το υπουργείο, διαπιστώνει -σύμφωνα με πληροφορίες- στο πόρισμά της η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί για το ενιαίο μισθολόγιο. Το πόρισμα έχει ήδη κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Όσον αφορά στην «ψαλίδα», η διαφορά αυτή αφορά στους μισθούς των πρωτοδιόριστων ΠΕ, και σύμφωνα με τις πληροφορίες: στην κορυφή βρίσκονται οι του υπουργείου Οικονομικών (αποδοχές 2.070/μήνα), έπονται οι των υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και γεωτεχνικών υπηρεσιών του Αγροτικής Ανάπτυξης -για τις υπόλοιπες ειδικότητες του συγκεκριμένου υπουργείου ο μισθός ΠΕ ανέρχεται στα 1.520 ευρώ. Τελευταίοι και... καταϊδρωμένοι έρχονται οι νεοδιοριζόμενοι στα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Εθνικής Άμυνας, χωρίς όμως ορισμένα ειδικά επιδόματα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως το πόρισμα αυτό αποτελεί τη βάση για συζήτηση επί της διαμόρφωσης του ενιαίου μισθολογίου, κάτι που αυτόματα σημαίνει και μείωση της μεγάλης διαφοράς στις αμοιβές των δημόσιων υπάλληλων, με περικοπές στους υψηλόμισθους και μικρές αυξήσεις για τους χαμηλόμισθους.

«Μαχαίρι» και στα ειδικά επιδόματα

Στις προτάσεις της επιτροπής για το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο είναι και η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στο ενιαίο, πρόταση που «αγγίζει» άμεσα περίπου 300.000 δημόσιους υπαλλήλους, και συγκεκριμένα εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δικαστικούς, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο πόρισμά της η επιτροπή, προτείνεται η διατήρηση οικογενειακού επιδόματος και επιδόματος θέσης, καθώς και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους. Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.

Για παράδειγμα, στους υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καταβάλλονται τα ίδια χρήματα με συναδέλφους τους σε δήμους, περιφέρειες και υπουργεία, οι οποίοι έχουν τα ίδια τυπικά προσόντα, ωστόσο θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας. Το ίδιο θα ισχύσει για τους δικαστικούς, τους διπλωματικούς υπαλλήλους, καθώς και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

(Πηγή: «ΕΘΝΟΣ»).
aftodioikisi.gr