Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


«Πρώτη φορά, σε περίοδο Δημοκρατίας και ειρήνης, η ανεργία έχει αγγίξει τόσο υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας τις νέες και τους νέους να αναζητούν εργασία εκτός της χώρας. Και πρώτη φορά καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας γυναικών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση πως η ανεργία είναι γένους θηλυκού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 13,9% εκτινάχθηκε η ανεργία τον Νοέμβριο, ενώ στις γυναίκες τα ποσοστά της ανεργίας διαμορφώνονται στο 17%, με αποτέλεσμα η βοηθός του Συνηγόρου του Πολίτη να σημειώνει ότι, όσον αφορά στις γυναίκες, δεν υπάρχει επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Οι γυναίκες, ιδίως οι νέες, αλλά και οι μεγαλύτερες σε ηλικία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν “εκτός”, εγκλωβισμένες μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης. Ως ζητήματα, που αφορούν, κυρίως, τις γυναίκες θεωρούνται στον μεν Δημόσιο Τομέα οι “ανδροκρατούμενοι” τομείς απασχόλησης, στους οποίους καταγράφονται διακρίσεις στις προκηρύξεις για προσλήψεις ή συμμετοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Στον δε Ιδιωτικό Τομέα, η εγκυμοσύνη και η μητρότητα εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο “εμπόδιο” πρόσβασης στην απασχόληση.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, δυστυχώς, παρά το υπάρχον νομικό καθεστώς, αυτές διέπονται από τη στερεότυπη αντίληψη ότι μόνο η μητέρα φέρει τα οικογενειακά βάρη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σημαντικές διακρίσεις κατά των ανδρών, που διεκδικούν γονικούς ρόλους.
Ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας θα ήθελα να σημειώσω πως δεν είναι δυνατόν, στις μέρες μας, να έχουμε δραματική αύξηση των απολύσεων, λόγω εγκυμοσύνης και μητρότητας, που δεν καταχωρούνται σε καμία στατιστική, διότι “βαφτίζονται” ως “οικειοθελείς αποχωρήσεις”, ενώ, στην πραγματικότητα, είναι απολύσεις!
Ως Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, θεωρούμε πως για την απαλοιφή των εφιαλτικών σεναρίων για την πορεία της ανεργίας, οφείλει η Κυβέρνηση να βγει από το τέλμα της απραξίας της. Πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της οικογένειας, να υπάρξουν ευκαιρίες συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι, που προστατεύουν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα και να σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά, κυρίως, πρέπει να παρθούν μέτρα για όσες γυναίκες δεν απολαμβάνουν επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνουμε αυτόνομη και αποτελεσματική οικογενειακή πολιτική, που στοχεύει ακριβώς στην αξιοποίηση του συνόλου των ανθρωπίνων πόρων της χώρας στην παραγωγική διαδικασία.
Η “Κοινωνική Ατζέντα”, την οποία βάζουμε στη δημόσια συζήτηση, λοιπόν, εστιάζεται στους εξής άξονες:
• ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
• ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Σε μια περίοδο, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε βαθειά, οικονομική ύφεση, με ευθύνη του κ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησής του, λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών του, δεν μπορεί να παραθεωρείται το γεγονός ότι το διακύβευμα είναι η Ανάπτυξη.
Με τι απαντά, όμως, η Κυβέρνηση στην Ανάπτυξη;
Βάζοντας στο περιθώριο πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, όπως οι γυναίκες, οι οποίες, ουσιαστικά, αποκλείονται από την παραγωγική διαδικασία, με συνέπειες ολέθριες στο ΑΕΠ, αφού αυτό όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά, εξ αυτού του λόγου, μειώνεται δραματικά;»