Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΡΕΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ 5η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Ρεπορτάζ : Βασίλης Ζήρας
(από την Καθημερινή της Κυριακής) ---
Τον κίνδυνο να βρεθεί με εντελώς άδεια ταμεία σε δύο μήνες και να υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών αντιμετωπίζει πλέον η Ελλάδα. Στις επόμενες σαράντα ημέρες, έως τη σύνοδο κορυφής της 24ης Ιουνίου, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το νέο πακέτο...
δημοσιονομικής προσαρμογής και αποκρατικοποιήσεων, καθώς και η νέα βοήθεια για το 2012 τουλάχιστον, ώστε να αποδεσμευθεί η 5η δόση του υφιστάμενου δανείου της τρόικας, ύψους 12 δισ. ευρώ.
Εάν δεν εκταμιευθεί η δόση, το Δημόσιο θα καλύψει οριακά τις υποχρεώσεις του μέχρι τις 18 Ιουλίου, εξαντλώντας τα ρευστά διαθέσιμά του, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής τόκων 1,8 δισ. ευρώ στις 19 Ιουλίου και όποιων άλλων υποχρεώσεων έχει από την ημέρα εκείνη και μετά, μισθών και συντάξεων συμπεριλαμβανομένων. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κ. Λαγκάρντ δήλωσε ανοιχτά την Παρασκευή ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία. Αυτή την περίοδο, ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί σε εκδόσεις εντόκων για να καλύψει τις τακτικές ανάγκες του Δημοσίου σε ρευστό έως τότε, αλλά και τις επιπλέον δαπάνες που θα προκύψουν σε περίπτωση εκλογών.
Σκληρά μέτρα
Προϋπόθεση για να εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την εκταμίευση της 5ης δόσης είναι να συμφωνήσει η Ευρωζώνη σε ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης. Προϋπόθεση για το νέο πακέτο είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα σκληρά μέτρα μείωσης του ελλείμματος από φέτος έως το 2015 και επιθετικές αποκρατικοποιήσεις. Προς το παρόν, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε καν το πρώτο βήμα. Οι διαφορές με την τρόικα ως προς τα νέα μέτρα είναι ακόμη μεγάλες. Τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν μόνο για φέτος ανέρχονται σε 6,3 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν συμφωνηθεί περίπου τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα αναζητούνται. Αυτή τη φορά, τα στελέχη της τρόικας κρατούν πολύ σκληρή στάση. Εχουν απορρίψει μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, όπως η φορολόγηση των τόκων με 12,5% - 15% από 10% σήμερα καθώς και αύξηση του φόρου στα δάνεια. Επίσης, έχουν απορρίψει τους στόχους για έσοδα από φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περικοπής δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, θεώρησαν υπερφιλόδοξο τον στόχο των εσόδων από το ΕΣΠΑ, δεν δέχθηκαν ως επιπλέον έσοδα αυτά του πράσινου ταμείου. Αμφισβήτησαν την εκτίμηση του υπ. Οικονομικών για τις καταπτώσεις εγγυήσεων, παρά το γεγονός ότι η απόκλιση από τη δική τους ήταν λίγα εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, από μέτρα 26 δισ. που τους παρουσίασε η ελληνική πλευρά, απέρριψαν τα 10 δισ. και ζήτησαν άλλα.
Θέλουν απολύσεις
Εκτός των άλλων, απαιτούν να κλείσει κάποιος οργανισμός του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να απολυθεί το προσωπικό του. Επίσης, θέλουν να περικοπούν δραστικά οι επιχορηγήσεις, πράγμα που οδηγεί σε μείωση προσωπικού, αφού σε όλους αυτούς τους φορείς οι μισθοί απορροφούν έως το 80% της επιχορήγησης. Αν και οι απολύσεις θα αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 άτομα έως το 2015, η τρόικα επιμένει σε αυτό θεωρώντας ότι θα στείλει ισχυρό μήνυμα στις αγορές.
Ενα αντίστοιχα ισχυρό μήνυμα απαιτούν και στις αποκρατικοποιήσεις. Θέλουν να υλοποιηθεί μια ιδιωτικοποίηση εντός του Ιουνίου, κάτι που είναι δύσκολο. Σε ό,τι αφορά τον φορέα υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων, θέλουν να διοικείται από τεχνοκράτες, χωρίς εμπλοκή των πολιτικών και με συμμετοχή δύο στελεχών της τρόικας που θα έχουν δικαίωμα βέτο.

Την Πέμπτη, οι επικεφαλής της τρόικας κατέθεσαν το πλαίσιο των απαιτήσεών τους και έφυγαν από την Αθήνα, για να ξαναγυρίσουν μόνο όταν η κυβέρνηση θα τις έχει υιοθετήσει. Οταν γίνει αυτό, θα τεθεί επί τάπητος η συζήτηση για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Το βασικό σενάριο που προωθεί η Κομισιόν και το ΔΝΤ είναι η χορήγηση ενός πακέτου 100 δισ. ευρώ για την τετραετία 2011 - 2014. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ασκήσουν την επιρροή τους σε τράπεζες και funds ώστε να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και λήγουν την περίοδο αυτή. Θα πρόκειται στην ουσία για μια εθελοντική επιμήκυνση, που εκτιμούν ότι δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία. Ωστόσο, το σενάριο προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας και άλλων χωρών να χρηματοδοτήσουν με τόσο μεγάλο ποσό την Ελλάδα, αλλά και στην κάθετη διαφωνία της ΕΚΤ με οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση.
fimotro.blogspot.com