Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΑΠΟ ΤΗ "ΝΟΤΙΑ ΚΑΒΑΛΑ" ΟΙ ΑΠΟΚΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ... ΕΜΠΟΔΙΑ

Στη «Νότια Καβάλα» η πρώτη καραμπόλα
Εμπόδια με το... καλημέρα βλέπουν παράγοντες της αγοράς στο περίφημο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που εγκαινιάστηκε με τον ορισμό συμβούλων.
Καλά ενημερωμένες επιχειρηματικές πηγές ισχυρίζονται πως η διαδικασία ορισμού των συμβούλων για 14 έργα θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή μέχρι και στη διαγωνιστική διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με την προσέγγισή τους, σε παράλληλα σχέδια αποκρατικοποίησης συμμετέχουν άμεσα είτε έμμεσα εταιρείες συμφερόντων του ίδιου ομίλου. Πρακτικά, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η παρουσία εταιρειών του ευρύτερου ομίλου EFG ενδέχεται να δημιουργήσει «σύγκρουση συμφερόντων».

Ενα από τα μέτωπα, που άνοιξε η κυβέρνηση, είναι αυτό της αξιοποίησης του κοιτάσματος «Νότιας Καβάλας». Στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης πώλησης μετοχών Δημοσίου, με εισφορά δικαιωμάτων επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», σύμβουλοι ορίστηκαν η HSBC Bank και η Eurobank Equities. Η τελευταία ανήκει στον όμιλο EFG Eurobank και διαθέτει άριστη ειδίκευση σε επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα με ισχυρή παρουσία στις αγορές της περιοχής. Ομως εταιρεία όπου ο όμιλος Λάτση ελέγχει το πλειοψηφικό ποσοστό, συμμετέχει στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), για την πώληση του 31% της οποίας σύμβουλοι έχουν αναλάβει οι UBS, Rothschild και Alpha Bank.

Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, το Δημόσιο ελέγχει το 65%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια. Ομως στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΛ.ΠΕ. πλειοψηφική θέση έχει πλέον η Paneuropean Oil&Industrial Holdings (ΡΟ&ΙΗ), συμφερόντων του ομίλου Λάτση. Μάλιστα, η πλευρά του επιχειρηματία ξεπέρασε τη συμμετοχή του Δημοσίου, μέσω μεθοδικών αγορών που γίνονταν για περισσότερο από ένα χρόνο μέσω παρένθετων εταιρειών.

Επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν πως και η περίπτωση της «Νότιας Καβάλας»-Ενεργειακής Αιγαίου (και της θυγατρικής της Kavala Oil) αλλά και της ΔΕΠΑ είναι τόσο μπλεγμένες, που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα η όποια διαδικασία για την προσέλκυση επενδυτών.

Κάτι ανάλογο, υπενθυμίζουν, είχε παρατηρηθεί στην περίπτωση του Αστακού, αλλά και τελευταία με την περίπτωση του σχεδίου αξιοποίησης της έκτασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότιας Καβάλας» εκκρεμεί επενδυτική πρόταση (ύψους 400 εκατ. ευρώ) από την Energean Oil&Gas (μητρική της Kavala Oil) για μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, κ. Χριστοδουλάκης, απέστειλε πρόσκληση σε ξένους οίκους, προκειμένου να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλουν προσφορά για την ανάληψη του έργου. Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργήσει «προστιθέμενη αξία» στο κοίτασμα «Νότιας Καβάλας», πολύ μεγαλύτερη από το μισό δισ. ευρώ, προκειμένου να εισφερθεί ως προίκα στην ΔΕΠΑ. Εδώ και καιρό αποτελεί κοινό μυστικό στην επιχειρηματική... πιάτσα πως η ΔΕΠΑ μπορεί να έχει αποκρατικοποιηθεί -αρχής γενόμενης από το 31% του Δημοσίου- μέχρι το τέλος του χρόνου, με δεδομένο το ενδιαφέρον των ομίλων Λάτση και Βαρδινογιάννη.

Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ
enet.gr