Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

Δεν έφτανε η σημαντική μείωση των εισοδημάτων των φορολογουμένων, που προκαλείται μέσω των αλλεπάλληλων αυξήσεων των έμμεσων φόρων (συντελεστές Φ.Π.Α., ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ.), ένα ακόμα μέτρο έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στα χρήματα, που εισρέουν στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών κάθε μήνα.

Ο λόγος για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Πρόκειται για μέτρο, το οποίο έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι από την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί να μην περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος – όπως το παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας -, πληροφορίες όμως του Capitaltax αναφέρουν ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από το οικονομικό επιτελείο και – αν συμφωνήσουν και οι εμπειρογνώμονες της τρόικας – θα περιληφθεί στο τελικό πακέτο.

Θυμίζουμε ότι το αφορολόγητο όριο ήταν στα 12.000 ΕΥΡΩ μέχρι και τα εισοδήματα του 2009. Από πέρυσι, μειώθηκε στα 6.000 ΕΥΡΩ και για τα υπόλοιπα 6.000 – δηλαδή μέχρι τα 12.000 – οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις. Τα σενάρια για τη μείωση του αφορολογήτου κάνουν λόγο για 8.000, ακόμα και 6.000 ΕΥΡΩ, ενώ υπάρχει και η ακραία πρόταση για πλήρη κατάργηση του ορίου – πιθανότατα μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ύψος του συντελεστή, που θα επιβληθεί για το τμήμα του ποσού από το νέο αφορολόγητο έως τα 12.000 ΕΥΡΩ προτείνεται να είναι 5% έως και 10%.

Ανεξάρτητα, όμως, από το πόσο και πώς θα φορολογείται το συγκεκριμένο μέρος των εισοδημάτων, η μείωση του αφορολογήτου – και μάλιστα από τα φετινά εισοδήματα – θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου για όλους τους φορολογουμένους. Κι αυτό, γιατί – με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η παρακράτηση γίνεται με βάση το αφορολόγητο των 12.000 ΕΥΡΩ – η έναρξη εφαρμογής του μέτρου από τα εισοδήματα του 2011, θα σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου η παρακράτηση θα είναι αυξημένη όχι μόνο κατά το ποσό που θα απαιτείται για να συμβαδίσει με το νέο, μειωμένο αφορολόγητο, αλλά κατά το διπλάσιο αυτού του ποσού ώστε να καλυφθεί η διαφορά των χρημάτων, που δεν παρακρατήθηκαν το πρώτο εξάμηνο.

Και, μπορεί τα χρήματα αυτά να συμψηφίζονται στα μέσα της επόμενης χρονιάς με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, το γεγονός, όμως, ότι τα χρήματα κάθε μήνα θα είναι λιγότερα, θα εντείνει την ασφυξία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα απουσιάζει και αναγκάζονται να τρώνε από τα έτοιμα, μειώνοντας τα ποσά των τραπεζικών τους καταθέσεων – όσοι φορολογούμενοι έχουν ακόμα χρήματα στην άκρη.

Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη βούλησης του οικονομικού επιτελείου να κινητοποιήσει επί της ουσίας τον ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή στη ρίζα της, δεν πρέπει να οδηγήσει – για ακόμα μια φορά – σε κατακόρυφη αύξηση της επιβάρυνσης για τα γνωστά υποζύγια του φορολογικού συστήματος, δηλαδή τους μισθωτούς και συνταξιούχους, που – και να θέλουν – δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.


Πηγή:www.capital.gr