Δευτέρα 23 Μαΐου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΣΤΟ SPNEWS.GR
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ ΣΤΟ SPNEWS.GR
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. κ. Καρχιμάκη, είναι μια δύσκολη εποχή για το κίνημα ; Πιστεύετε ότι το μνημόνιο και το ΔΝΤ θα ταυτιστούν με το ΠΑΣΟΚ και θα το «στοιχειώσουν» ;
2. Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική ; Το κόμμα μπορεί να στηρίξει την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της ;
3. κ. Καρχιμάκη, τι αναμένεται να δούμε και να ακούσουμε στην Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη της 3ης του Σεπτέμβρη ;
4. Η ΝΔ ετοιμάζεται για το Ζάππειο 2, υποστηρίζοντας ότι δικαιώθηκε με το Ζάππειο 1. Είναι η πολιτική Σαμαρά , χρήσιμη για τον τόπο ;
5. Πολλά τα φαινόμενα απαξίωσης του πολιτικού κόσμου με επιθέσεις πολιτών σε πολιτικούς. Εσείς έχετε πέσει θύμα επίθεσης ; Κυκλοφορείτε ή τρώτε άνετα με τον υπόλοιπο κόσμο ;
6. Πόσο πιθανό είναι να είναι κατευθυνόμενες ; και τι προσδοκούν από αυτές ;
7. Τέλος κ. Καρχιμάκη, ως Γραμματέας του κινήματος, ποια είναι η άποψή σας για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ; Αυξάνονται ή μειώνονται οι νεολαίοι που στελεχώνουν τα κόμματα ;
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1. Κύριε Συρμάτση, από τη στιγμή που η εποχή είναι δύσκολη για την Ελλάδα, φυσικά, είναι δύσκολη και για το ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλάβει την ιστορική ευθύνη να την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.
Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι το Μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας του Μηχανισμού Στήριξης, βάσει του οποίου αποτράπηκε πριν ένα χρόνο η πτώχευση της χώρας. Δηλαδή, μια ανεπανόρθωτη ζημιά.
Από κει και πέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του τηρώντας τα σημεία της Συμφωνίας αυτής, δίνει μια τεράστια μάχη για να κρατήσει τη χώρα όρθια και να την λυτρώσει από τα μεγάλα προβλήματα που την έχουν βρει.
O Mηχανισμός Στήριξης των 110 δισεκατομμυρίων, λοιπόν, δεν είναι ο δαίμονας όπως κάποιοι τον παρουσιάζουν, αλλά ο μοναδικό τρόπος τον οποίο αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε, προκειμένου να σταθεί η χώρα στα πόδια της, την ώρα που κυριολεκτικά κατέρρεε.
Συνεπώς, η αγωνία μας δεν είναι αν το Μνημόνιο που είναι το επακόλουθο του Μηχανισμού Στήριξης των 110 δις, θα ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αν το ΠΑΣΟΚ θα ταυτιστεί με τη σωτηρία της χώρας για την οποία μάχεται.
2. Υπάρχουν στελέχη που εκφράζουν, κάποιες φορές, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, στο εσωτερικό ενός βαθιά δημοκρατικού κόμματος όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και σε μια περίοδο που η Ελλάδα διανύει την δυσκολότερη μεταπολιτευτική της, για να μην πω μεταπολεμική της περιπέτεια.
Κληθήκαμε σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια να κάνουμε τόσα όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Πίσω από την οικονομική μάχη που δίνει η κυβέρνηση Παπανδρέου επί 19 μήνες, υπάρχει ένα φόντο στο οποίο η Ελλάδα αλλάζει εκ βάθρων. Έχουν γίνει και γίνονται πραγματικές, βαθιές τομές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Έχουν να γίνουν ακόμα πολλές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι πολύ φυσικό να υπάρχουν προβληματισμοί, ενστάσεις και κάποιες φορές αντιδράσεις.
Η ουσία, όμως, είναι ότι προχωρούμε σταθερά, ακούραστα και θαρραλέα προς την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα πάει τη χώρα μπροστά, όσο δύσκολο και αν είναι.
Και δεν θα μπορούσε σε μια τέτοια συγκυρία, το κόμμα να παρακολουθεί σαν θεατής τη δράση ενός μαχόμενου πρωθυπουργού και μιας αγωνιζόμενης κυβέρνησης.
3. Η Εθνική Προγραμματική Συνδιάσκεψη και η προπαρασκευαστική περίοδος μέχρι τη διαδικασία αυτή, σκοπό έχει να συγκεράσει αλλά και να συντονίσει τη δράση όλων εκείνων των δυνάμεων που έχουν αναλάβει την Ιστορική ευθύνη να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τα κοσμογονικά αδιέξοδα που διέρχεται η χώρα. Και οι δυνάμεις αυτές, δεν είναι παρά οι τρεις βαθμίδες δράσεις του Κινήματος (Κόμμα, Κοινοβουλευτική ομάδα και Κυβέρνηση) και οι θεσμοί της Κοινωνίας.
Στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης θα αναζητηθούν και θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι πτυχές της πολιτικής μας δράσης που προκάλεσαν ή και προκαλούν τις όποιες αρρυθμίες και αστοχίες έχουν υπάρξει. Τις πτυχές που έχουν δυσαρεστήσει ή
στενοχωρήσει τον κόσμο.
Θα αναδείξουμε το μεγάλο ειδικό βάρος της διαμόρφωσης και του καθορισμού της αναπτυξιακής πυξίδας για κάθε γωνιά της χώρας.
Η βαθιά αυτή δημοκρατική διαδικασία που συγκαλεί το κόμμα μας, σκοπό έχει να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να δώσει την ευκαιρία σε νέους, σε φορείς, σε παραγωγικές τάξεις να εκφραστούν, να θέσουν ερωτήματα, να παραπονεθούν και να αναδείξουν προβλήματα.
Εδώ και καιρό και στο πλαίσιο της πορείας μας προς την Συνδιάσκεψη το ΠΑΣΟΚ, έχει ανοιχτεί προς την κοινωνία. Έχει ήδη προχωρήσει σε πρωτόγνωρες διαδικασίες όπως στην κατά θεματικό κύκλο και περιοχή, δια ζώσης επαφή των υπουργών με βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και γραμματείς Περιφερειακών και Νομαρχιακών Οργανώσεων. Σε ανοικτούς διαλόγους των υπουργών με τη βάση και όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης, τόσο περισσότερο οι διεργασίες στο εσωτερικό του κόμματος θα πυκνώνουν και η δημοκρατία μέσα σ’ αυτό θα αναζωπυρώνεται.
4. Επιβεβαιώθηκε σε τι;; Στο ότι ζητούσε ανάπτυξη σε μια χώρα
που την απειλούσε άμεσα το φάσμα της πτώχευσης και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας; Σε μια χώρα που έπρεπε επειγόντως να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη προκειμένου να αποκαταστήσει την σοβαρότητα και την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και στις κλασσικές πηγές δανεισμού της; Μήπως ξεχνάει ο κ. Σαμαράς ότι η κυβέρνηση στην οποία μετείχε, ενώ παρέλαβε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 4,5% από το ΠΑΣΟΚ, ‘’κατάφερε’’ μέσα σε πέντε χρόνια να μας παραδώσει ύφεση;
Ή μήπως επιβεβαιώθηκε στο ότι δεν υιοθετήσαμε τη μαγική του συνταγή για μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε ενάμιση χρόνο;
Ακούστε. Το κόμμα που βρίσκεται στα έδρανα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε τόσο κρίσιμες περιόδους, πρέπει να είναι αντάξιο του βάρους που φέρει ο θεσμός. Να αρθρώνει σοβαρό πολιτικό λόγο και να μην καταφεύγει σε εύκολες λύσεις και εκθέσεις ιδεών. Την ανάγκη της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των συντελεστών ΦΠΑ, που χρειαζόταν μια φανταχτερή εκδήλωση ο κ. Σαμαράς για να την προτείνει, λέτε να μην έχει απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης; Λέτε να είχε σαδιστικές τάσεις και να αύξησε τους συντελεστές αυτούς; Δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς ότι όταν επείγεσαι ως χώρα να μειώσεις το έλλειμμά σου και να βελτιώσεις τους δείκτες της οικονομίας σου, σε τόσο ασφυκτικούς χρόνους, αναγκαστικά θα λάβεις μέτρα ανάλογα με αυτά που λάβαμε εμείς πέρσι;
Δεν καταλαβαίνει ότι μέρος από τις τελευταίες του προτάσεις, συνεπάγεται αυτομάτως επαναφορά του ελλείμματος στα επίπεδα του 2009;;
Εγώ, τουλάχιστον, δεν τον υποτιμώ και πιστεύω ότι καταλαβαίνει αλλά προσποιείται το αντίθετο.
Όσο για το αν είναι η πολιτική του χρήσιμη για τον τόπο, αυτό ας το κρίνουν οι πολίτες. Και οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον, δείχνουν ότι ως αντιπολίτευση μιας κυβέρνησης η οποία επωμίζεται το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος των τελευταίων δεκαετιών, αντί να κερδίζει ψηφοφόρους, χάνει.
5. Όχι δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Τόσο στην Αθήνα, όσο και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στο Λασίθι. Και δεν είμαι ο μόνος. Τα περιστατικά αυτά που έχουν καταγραφεί είναι από μεμονωμένες μικρές και κατευθυνόμενες ομάδες. Και το χειρότερο;; Κατευθυνόμενο από ένα μέρος της κοινοβουλευτικής αριστεράς, που έχει κατασκευάσει τη δική της γυάλα μέσα στην οποία επιμένει πεισματικά να βρίσκεται, αλλά συγχρόνως να κατακεραυνώνει ότι κινείται έξω απ’ αυτήν. Προ ημερών, ο κ. Τσίπρας παρομοίασε τον μαχόμενο Έλληνα πρωθυπουργό με τον Πινοσέτ. Αν ένας πολιτικός αρχηγός που οφείλει να διατηρεί τη σοβαρότητά του και τον συγκροτημένο λόγο του, εκφεύγει σε χουλιγκανικές λεκτικές παρεκτροπές, πώς είναι δυνατόν να μην επηρεάζει κάποιες μεμονωμένες ομάδες που αρέσκονται στην αναμπουμπούλα και στο μπάχαλο; Γιατί περί χουλιγκανικών εκδηλώσεων πρόκειται και σε καμία περίπτωση περί αυθόρμητης λαϊκής έκφρασης. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι παριστάμενοι ανυποψίαστοι πολίτες που βρέθηκαν σε τέτοιες καταστάσεις διαμαρτυρήθηκαν και αγανάκτησαν από τις ενέργειες αυτές.
Τι να πω;; Φαίνεται ότι το διακύβευμα του κυρίου Τσίπρα, είναι αυτό της αποσταθεροποίησης και της αναμπουμπούλας. Δηλαδή, η αλάνθαστη συνταγή για να καθηλώσει μια κοινωνία στη συντήρηση.
6. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι μια εγγενής ανάγκη των νέων, απαραίτητη και αναγκαία για την φρεσκάδα και τη συνεχή ανανέωση που έχει ανάγκη ο πολιτικός λόγος και πράξη.
Το ζήτημα, όμως, δεν είναι ποσοτικό όσο ποιοτικό. Δεν είναι μόνο η αύξηση ή η μείωση των νέων ανθρώπων που θα στελεχώνουν τα κόμματα, όσο η μέριμνα όλων μας, να εμφυσήσουμε σ’ αυτά τα νέα παιδιά την ανάγκη να πολιτευτούν με κριτήρια ποιοτικά, που κέντρο και γνώμονα θα έχουν τον άνθρωπο. Πολλοί απ’ αυτούς τους νέους που είναι οργανωμένοι και στελεχώνουν τα κόμματα, αποτελούν τους πιθανούς αυριανούς πολιτικούς. Έχουμε την υποχρέωση, όλοι εμείς οι, να τους μεταγγίσουμε και να τους καλλιεργήσουμε την ανάγκη να υπηρετήσουν την κοινωνία με εντιμότητα και με κριτήρια προσφοράς.