Έντονη οσμή εκλογών αναδύεται πλέον με σαφήνεια και οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν είναι απλή οσμή ή υπάρχει και ουσία: Αύριο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την διαμορφούμενη πολιτική κατάσταση ζητώντας συναίνεση κατ’αυτόν, συνενοχή για την αντιπολίτευση και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εισπάρξει τρία ηχηρά «Όχι» (Α.Σαμαράς, Γ.Καρατζαφέρης, Α.Τσίπρας-η Α.Παπαρήγα αρνήθηκε την συνάντηση) και με τις αρνήσεις αυτές πιθανότατα την Τετάρτη να....
ζητήσει εκλογές.
Ήδη από την κυβέρνηση τονίζεται σε όλους τους τόνους ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα, δεν θα εγκριθεί η πέμπτη δόση και «τα χρήματά μας φτάνουν μέχρι το τέλος Ιουλίου». Σπέρνουν θύελλες και φαίνεται ότι θα θερίσουν μέχρι και την ... δεύτερη θέση στις εκλογές.
Γιατί όμως να πάει σε εκλογές τώρα; Βασικά για δύο λόγους. Ο πρώτος πρακτικός: Δεν αντέχει. Τελείωσε και η ανοχή του κόμματός του και η ανοχή της κοινωνίας. Μπορεί να περάσει τα μέτρα από την Βουλή; Πιθανότατα, ναι. Με απώλειες ίσως επί συνόλου 156 βουλευτών αλλά θα τα περάσει. Θα είναι τα τελευταία; Όχι! Σε λίγους μήνες θα αναγκαστεί να πάρει κι άλλα μέτρα, πέραν από αυτά που αναφέρονται στο «Μεσοπρόθεσμο».
Πρακτικά η κυβέρνηση έχει πάψει να λειτουργεί και μαζί της και ο κρατικός μηχανισμός που βρίσκεται σε αποσύνθεση. Μετά τα νέα μέτρα θα είναι είδηση αν θα βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι στις θέσεις τους μετά τις 12 το μεσημέρι.
Ο δεύτερος λόγος που μπορεί να αποφασίσει εκλογές άμεσα, είναι πρακτικός. Τώρα έχει καλές πιθανότητες να βγει πρώτο κόμμα. Δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει, αλλά έχει πιθανότητες. Τον Σεπτέμβριο δεν θα έχει καμία πιθανότητα και στο τέλος της χρονιάς μπορεί να φλερτάρει με μονοψήφιο αριθμό το εκλογικό πσοστό του ΠΑΣΟΚ! Δεν το λέμε εμείς. Το λέει η τάση στο εκλογικό σώμα.
Ήδη έχει αρχίσει και περνάει δεύτερος ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου στις προτιμήσεις έναντι του Α.Σαμαρά. Άρα χάνει έδαφος και σε προσωπικό επίπεδο, συνέχεια.
Φαίνεται όμως ότι και η τρόϊκα θέλει εκλογές. Όταν μιλάει για συναίνεση, αυτό εννοεί. Μία σύντομη προεκλογική εκστρατεία, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα θα συγκεντρώσουν έστω 60%. Ίσως είναι και η μοναδική λύση: Θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση κάποιων σημείων του Μνημονίου από τον Α.Σαμαρά, αλλά θα προχωρήσουν πιο εύκολα οι αποκρατικοποιήσεις και εν πάση περιπτώσει το 60% είναι καλύτερο από το 30%.
Φυσικά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Πιθανότατα θα έχουμε και άλλα κόμματα στην συγκυβέρνηση αυτή. Π.χ. αν μπει η Ν.Μπακογιάννη και η ΔΗΣΥ θα υπάρξει συμμετοχή της
Πάντως θα είναι μία κυβέρνηση με πολλούς τεχνοκράτες για να μην «στιγματιστούν» οι πολιτικοί των δύο πλευρών ότι συνεργάζονται με τον «εχθρό»...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr