Ολική έκλειψη Σελήνης, πρώτη για το 2011, ορατή από την Ελλάδα, θα δούμε την Τετάρτη το βράδυ. Η Γη θα παρεμβληθεί ανάμεσα στον Ηλιο και τη Σελήνη, τυλίγοντας το δορυφόρο της με τη σκιά της. Το ίδιο φαινόμενο θα έχουμε στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η επόμενη θα λάβει χώρα στις 27 Ιουλίου 2018.
Σε όλες τις περιπτώσεις η έκλειψη θα είναι «κεντρική», δηλαδή το φεγγάρι θα διέλθει από το κέντρο της σκιάς της Γης.
Η έκλειψη θα αρχίσει νωρίς το βράδυ με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος της Σελήνης να βρίσκεται αρκετά χαμηλά στον ορίζοντα και έτσι στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- οι θεατές θα χάσουν τα πρώτα πρώτα στάδια της έκλειψης, όμως στη συνέχεια θα μπορούν να τη δουν κοιτώντας προς νότια-νοτιοανατολικά. Το βαθυκόκκινο χρώμα του φεγγαριού οφείλεται στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στη Γη, το οποίο «χρωματίζει» τη Σελήνη με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται σαν «ματωμένη».
Για 100 λεπτά
Η Σελήνη αναμένεται να ανατείλει περίπου στις 20.50, η έναρξη της μερικής έκλειψης από τη σκιά της Γης θα αρχίσει περίπου στις 21.20 (η Σελήνη θα βρίσκεται σε γωνία μόλις πέντε μοιρών από τον ορίζοντα), ενώ η έναρξη της ολικής φάσης της έκλειψης θα είναι κατά τις 22.20 και η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 μοιρών.
Η ολική φάση της έκλειψης θα διαρκέσει σχεδόν 100 λεπτά (η τελευταία έκλειψη που ξεπέρασε αυτή τη διάρκεια ήταν τον Ιούλιο του 2000), γεγονός που θα συμβάλει ώστε οι παρατηρητές να μπορέσουν να δουν την ολική φάση και σε μεγαλύτερο ύψος. Η ολική φάση αναμένεται να τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 24 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα, ενώ η μερική φάση της έκλειψης θα τελειώσει μία ώρα αργότερα, λίγο μετά τη μία το βράδυ, με τη Σελήνη σε ύψος 27 μοιρών.
Την Τετάρτη η συνάντηση της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης θα πραγματοποιηθεί στο λόφο Νυμφών (Θησείο) και θα αρχίσει στις 20.00 με ομιλίες του προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Κανάρη Τσίγκανου, και του καθηγητή Γιάννη Σειραδάκη.
Στην Πνύκα
Στις 21.00, όταν ξεκινά το φαινόμενο, οι επισκέπτες θα μεταβούν στο χώρο της Πνύκας απ' όπου θα το παρατηρήσουν από τα τηλεσκόπια της ΕΑΕ και το μεγάλο διοπτρικό των 40 εκατοστών (Δωρίδη). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι ανοιχτό το μουσείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστρονομικής Ενωσης, οι εθελοντές -με τηλεσκόπια ή χωρίς- να δηλώσουν έγκαιρα την προσέλευσή τους για καλύτερο προγραμματισμό.
enet.gr