Όλοι γνωρίζουν τις πληροφορίες πως ο πρωθυπουργός συνάντησε τον βασικό μέτοχο της EFG Eurobank, Σπύρο Λάτση το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά και τον ισχυρό άνδρα της Εθνικής Τραπέζης Απόστολο Ταμβακάκη το βράδυ της Τετάρτης και συνέφαγε μαζί τους. Λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν τι πραγματικά μπορεί να συζητήθηκε. Μεταξύ αυτών και οι πηγές του newscode.gr που προσθέτουν στο παζλ δύο ακόμη σημαντικά γεγονότα που σκιαγραφούν ένα σενάριο υψηλών πιθανοτήτων. Διερμηνεύουν τη σημασία των κατά τα άλλα γνωστών γεγονότων πως αφενός η Alpha Bank του «επίμονου» κυρίου Γιάννη Κωστόπουλου προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου Μαμούθ και αφετέρου πως το διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής αποφάσισε να εισηγηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων να μην διανείμει μέρισμα στις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Καλά διαβασμένος τραπεζίτης μας πληροφορεί πως «κάνουμε το πρώτο βήμα πριν την ανοιχτή κρατικοποίηση» συμπληρώνοντας πως το ίδιο, να μην καταβάλει μέρισμα στο Δημόσιο, ενδέχεται να κάνει και η Eurobank που έχει πάρει ιδιαίτερα σημαντικά ποσά από τις κρατικές εγγυήσεις. Το Δημόσιο υπό την πίεση και της Τρόικας, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, θα πιέσει με τη σειρά του με αφορμή την εξέλιξη αυτή προς την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών του σε κοινές, αποκτώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην Eurobank και αυξάνοντας το μερίδιο του στην Εθνική. Μετά θα προωθήσει από θέση ισχύος και οπλοστάσιο τα κεφάλαια του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας την συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Αυτό φαίνεται ότι μπορεί να συζήτησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός με τον Σπύρο Λάτση, ο οποίος θα βρεθεί σε μια τέτοια περίπτωση μόνος και κυρίαρχος μεγαλομέτοχος στην Εθνική-Εurobank. «Θυμηθείτε πως πήρε τα Ελληνικά Πετρέλαια και θα καταλάβετε τι πάει να κάνει» μας λένε από το Λονδίνο. Την ίδια ώρα ο πολύπειρος Γιάννης Κωστόπουλος προτάσσει και πάλι ένα τρανταχτό όχι και επιλεγεί αυτόνομη ανάπτυξη καθώς στις 21 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευσή της, το Δ.Σ. θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 3,45 δισ. ευρώ και για μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο έως του ποσού 345 εκατ. ευρώ, με στόχο την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.
Ο διοικητής της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας θα κληθεί σε αυτό το περιβάλλον να πείσει παλιούς (Βαρδινογιάννη, Αγγελόπουλο κ.ο.κ) και νέους ( Άραβες, Τσέχους, Ρώσους) μετόχους να ενταχθούν στο νέο μεγάλο σχήμα ή να αναζητήσουν την τύχη τους στις διεθνείς αγορές με τρίτο εταίρο. Και αυτό διότι όπως έχει δηλώσει στον υποφαινόμενο κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης ο οποίος έχει κάτσει πολλές φορές στο ίδιο τραπέζι για δουλειές τόσο με αυτόν όσο και με τον Λάτση «όσο ζει ο Κωστόπουλος την Alpha θα την τρέχει μόνος του».
Το νέο σχήμα θα μπορούσε να προσλάβει διαστάσεις εθνικού πυλώνα και να πάει και σε αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ δίνοντας δουλειά σε δεκάδες αναδόχους και προσελκύοντας έτσι κεφάλαια από το εξωτερικό αφού θα κυριαρχούσε σε ένα νέο ξεκάθαρο τοπίο που θα χαρακτηρίζεται τόσο από την στήριξη της Τρόικας όσο και από την δραστική ανάταξη του τραπεζικού κλάδου.
Όλα αυτά στο καλό σενάριο. Διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο η κίνηση αν δεν επικοινωνηθεί σωστά προς το εξωτερικό να διαβαστεί από τις αγορές ως κρατικοποίηση της Εθνικής και άλλων τραπεζών σε μια εποχή που το Δημόσιο επιχειρεί να ευαγγελιστεί τις αποκρατικοποιήσεις. Η παρουσία έμπειρων τραπεζιτών στην κορυφή των εμπλεκόμενων χρηματοπιστωτικών οργανισμών και οι καλές όπως θέλουν οι σχετικές πληροφορίες σχέσεις τους με τον πρωθυπουργό παρέχουν κάποια εχέγγυα. Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα του μνημονίου πάντοτε κάτι μπορεί να πάει στραβά.
Γ. Γ. Λ
newscode.gr