Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΣΤΙΣ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟ ΛΕΣΒΟΥ , ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ " ΗΛΙΑ ΤΟΥ 16ου"




«Ο Ηλίας του 16ου» από τη θεατρική ομάδα «Οι Άκρον Άωτο»
του Παραρτήματος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου


Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η θεατρική ομάδα του Παραρτήματος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» σε Μεσότοπο και Μυτιλήνη το καλοκαίρι και το χειμώνα του 2009, με το θεατρικό έργο «Της Κακομοίρας», των αδερφών Γιαννακόπουλων, αποφάσισε να παρουσιάσει και φέτος μια πολύ γνωστή και διαχρονική κωμωδία στο θεατρόφιλο κοινό του νησιού μας.

Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρία Μεσοτόπου, θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στον αύλειο χώρο της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μεσοτόπου το έργο των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου «Ο Ηλίας του 16ου» σε σκηνοθεσία και πάλι του προέδρου του Παραρτήματος και πρωταγωνιστή του έργου, Παναγιώτη Κουρλή.
Η θεατρική ομάδα απέκτησε και όνομα και λέγεται «Οι Άκρον Άωτο». Απαρτίζεται από 16 άτομα και αξίζει πραγματικά τον κόπο να δούμε αυτή την ερασιτεχνική αλλά σπουδαία δουλειά των νέων κυρίως παιδιών του Μεσοτόπου που θα σας καταπλήξουν με την ερμηνεία τους.

Οι ηθοποιοί
Οι άνθρωποι του Παραρτήματος που πήραν μέρος ως ηθοποιοί είναι: Γωγής Βαγγέλης (Λάμπρος), Ζουμπουλής Νίκος (Βαγγέλης), Κουρλής Λουκάς (Σπανομαρίας), Ζαγκούλης Βασίλης (Υπαστυνόμος), Γαβρήλος Π. Ιωσηφέλλης (Θωμάς), Κουρλής Παναγιώτης (Ηλίας), Καρδαρά Αφροδίτη (Αλέκα), Ιωσηφέλλης Μπάμπης (Ορέστης), Τρυγώνης Λευτέρης (Πανάγος), Βακάλη Μαρία (Τασία), Ζαγκούλης Νίκος (Αρχιφύλαξ), Βασίλα Μαγδαληνή (Έλλη), Καραστεφανή Βασιλική (Λουκία), Βουδούρη Ευτυχία (Λογοθέτη), Βασίλας Λευτέρης (Πόλισμαν), Πίτσα Χρυσούλα (Γειτόνισσα).

Τα ρούχα της παράστασης

Η παράσταση έχει πολλά σκηνικά ιδιαίτερης τεχνικής δυσκολίας και κόστους κατασκευής και για τα ρούχα των τεσσάρων ένστολων αστυνομικών εποχής δόθηκε ειδική παραγγελία στο γνωστό κατάστημα στρατιωτικών ειδών του κυρίου Κοσσυβά Αθανάσιου στην Αθήνα (Ακαδημίας 26) για να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτια η εικόνα των στολών των πρωταγωνιστών. Τον ευχαριστούμε για την ταχύτητα εξυπηρέτησης, τον επαγγελματισμό του και τις τιμές που μας έκανε για την αγορά τους.

Για να μπορέσουμε να βρούμε αυθεντικά μεταλλικά εθνόσημα για τα πηλίκια των στολών (μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Αστυνομία Πόλεων της δεκαετίας του 1960) έφτασε η χάρη μας μέχρι το Κερατσίνι στο γνωστό παλαιοπωλείο Μπαϊρακτάρης (Λ. Σαλαμίνος 116) και εκεί μάθαμε κι άλλες λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των στολών (όπως ότι τα τμήματα του Πειραιά είχαν κόκκινο χρώμα στις επωμίδες τους ενώ της Αθήνας πράσινο). Μάλλον επηρεασμένα από τα ποδοσφαιρικά κι αυτά… Και το έργο ως γνωστόν διαδραματίζεται σε αστυνομικό τμήμα των Αθηνών…

Στο τρέιλερ-διαφημιστικό που ακολουθεί θα δείτε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις πρόβες των παιδιών μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο που σημειώνουμε έγινε χωρίς τα ρούχα εποχής που ετοιμαζόταν και χαρακτηρίζουν το έργο.
http://www.youtube.com/watch?v=OkcvBjL2tLE&feature=channel_video_title
http://www.youtube.com/user/Mesotopites

Επιμέλεια βίντεο: Κωνσταντιδέλλη Βάσω

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε την κυρία Τίνα Σακελλάριου για την άδεια που μας έδωσε για τη δωρεά χρήση του σεναρίου (πνευματικά δικαιώματα κοινώς) αλλά και για το ίδιο το κείμενο του έργου που μας το έδωσε στην πρωτότυπη δακτυλογραφούμενη μορφή του. Δυστυχώς δεν έχει τυπωθεί σε βιβλίο, δεν υπάρχει σε κοινή χρήση και δεν μπορεί να το βρει κανείς ούτε στο Θεατρικό μουσείο, ούτε στη Θεατρική Βιβλιοθήκη, ούτε στην Εταιρία Eλλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (τουλάχιστον μέχρι το 2009). Έτσι δε θα το βρίσκαμε ποτέ…

Ευχαριστούμε και το συμπατριώτη μας και φίλο ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη που μεσολάβησε πρόθυμα για να μας εξυπηρετήσει (όπως και για τη δεδηλωμένη του πρόθεση να αναλάβει αφιλοκερδώς την σκηνοθεσία στη θεατρική μας ομάδα των Αθηνών όποτε κι αν αυτή δημιουργούταν). Με την ευκαιρία να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην περιοδεία του θεατρικού έργου που πρωταγωνιστεί «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» και σας καλούμε να πάτε να το δείτε στο Κάστρο Μυτιλήνης στις 5 και 6 Αυγούστου.


Η θεατρική ομάδα του Μεσοτόπου έχει εκφράσει την επιθυμία να ανεβάσει το έργο και σε άλλες περιοχές της Λέσβου (π.χ σε χωριά του πρώην δήμου μας Ερεσού-Αντίσσης) και στη Μυτιλήνη όπως είχε κάνει με μεγάλη επιτυχία στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο της πόλης με τον «Μπακαλόγατο». Ελπίζουμε ο Δήμος Λέσβου να στηρίξει με κάθε μέσο αυτή την δημιουργική ομάδα του τόπου μας.


Την ίδια ελπίδα και πρόταση εκφράζουμε και για τη δυνατότητα παρουσίασης του έργου στην Αθήνα περί τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου σε συνεργασία με την ΟΛΣΑ.


Στο http://www.mesotopites.gr/gr/syllogos/parartima.html#ITEM4 μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και φωτογραφίες και για την πρώτη θεατρική παράσταση του Παρατήματος.

Νεκτάριος Βακάλης

Πληροφορίες για το έργο:

Ο Ηλίας του 16ου είναι θεατρική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου. Το 1959 μεταφέρθηκε από την Φίνος Φιλμ στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο.

Υπόθεση

Δύο φίλοι, υποψήφιοι απατεώνες και ο συνεργός του στο "έγκλημα" αποφασίζουν να κλέψουν έναν αδίστακτο τοκογλύφο που κρατά ως ενέχυρα χρυσαφικά σε μια αρβύλα! Ο ένας από αυτούς ντύνεται αστυνομικός, για να κρατάει τσίλιες, ενώ ο άλλος θα έκανε την κλοπή. Όμως αυτός που θα έκανε την κλοπή καθυστερεί κι αυτόν που είναι ντυμένος αστυνομικός τον καλούν σε ένα άλλο, γειτονικό σπίτι, που υποψιάζονται ότι έγινε κλοπή από την υπηρέτρια. Στο γειτονικό, βέβαια, σπίτι δεν έχει γίνει κλοπή από την υπηρέτρια, όπως νομίζουν κάποιοι, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν χάσει τα χρήματα στα χαρτιά. Κάποια στιγμή όλοι μαζί καταλήγουν στο τμήμα όπου λάμπει η αλήθεια, μια και ο μικροαπατεώνας που έκανε τον αστυνομικό, ο "Ηλίας του 16ου αστυνομικού τμήματος", μέσω μιας σειράς συμπτώσεων, αποδεικνύεται ότι ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί και καταφέρνει να δώσει τη λύση. Οι ιδιοκτήτες αποδεικνύονται ψεύτες, η υπηρέτρια αθώα και ο συνένοχος, που στο μεταξύ έχει συλληφθεί από άλλο αστυνομικό, καταφέρνει να ξεφύγει.


Απόσπασμα από τη Γ΄Πράξις


Στο Αστυνομικό Τμήμα της περιφερείας, στον γραφείο αξιωματικού υπηρεσίας:

……….

Υπαστυνόμος: Τι είν’ αυτός; Τι είσαι συ;

Ηλίας: Πολισμανάκι είμαι κι εγώ κ. Υπαστυνόμε..Τι είμαι; Να του 16ου.

Υπαστυνόμος: Και τι δουλειά έχεις εσύ σ’ αυτή την ιστορία;

Ηλίας: Εγώ κ. Υπαστυνόμε διερχόμην τυχαίως εκ της οδού Φραγκοβασίλη, ότε. Ότε λέγω..Η εν λόγω κυρία (δείχνει τη Λουκία) με εκάλεσε να επέμβω, διότι εις την οικεία της εν λόγω κυρίας (δείχνει την Αλέκα) διεπράχθη μία κλοπή. Φυσικά δεν ήταν δυνατόν παρά να επέμβω και να εκτελέσω το καθήκον μου, ως αστυνομικός, με την γνωστήν αυτοθυσίαν που εκτελούμε το καθήκον μας πάντοτε όλοι εμείς οι αστυνομικοί του ένδοξου αστυνομικού σώματος.

Υπαστυνόμος: (στον αρχιφύλακα) Το δαχτυλίδι βρέθηκε;

Αρχιφύλακας: Όχι κύριε Υπαστυνόμε..
Ηλίας: Ησυχία (βλέπει ότι έχει μιλήσει ο Αρχιφύλαξ) Ά, παρντόν.
………..