Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

"Φτου και από την αρχή" για τις μεταθέσεις των στελεχών στις ΕΔ. Μετά από το πλήθος παραπόνων για τις φετεινές μεταθέσεις με το σύστημα Βενιζέλου με τα μόρια, η ηγεσία Μπεγλιτη, προσανατολίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, να αλλάξει και πάλι το καθεστώς!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "μεταθέσεις με προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακαμψία του συστήματος μορίων. Οι θέσεις των στρατιωτικών στις μονάδες θα καλύπτονται αφενός με βάση τα μόρια, αφετέρου όμως θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα κοινωνικά κριτήρια τα οποία στο σύστημα που καταρτίσθηκε επί της υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου είχαν παραγκωνισθεί.

Διορθώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη επιχειρεί διορθώσεις στο σύστημα των μεταθέσεων των στρατιωτικών και αποκατάσταση προς το δικαιότερο των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με την αυστηρή εφαρμογή της μοριοδότησης. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ζητηθεί προτάσεις και από τα Γενικά Επιτελεία έτσι ώστε να προωθηθεί ένα μοντέλο το οποίο δεν θα αδικεί όσους απέκτησαν διοικητική εμπειρία μέσα από θέσεις ευθύνης και τυπικά προσόντα, αλλά δεν θα αποδεικνύεται και αδύναμο να ικανοποιήσει κοινωνικά αιτήματα όταν πρέπει.

Αναζητώντας την κατάλληλη συνταγή φαίνεται να προκρίνεται η ιδέα της προκήρυξης θέσεων. Τα στελέχη που ενδιαφέρονται γι’ αυτές θα υποβάλλουν στις μονάδες όπου υπηρετούν σχετική αίτηση μετάθεσης και με ένα συνδυασμό μορίων και κοινωνικών κριτηρίων θα αποφασίζεται η πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων. Το σχέδιο είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί, καθώς επίσης και οι ακριβείς διαδικασίες.

Δεδομένο είναι πως η αυστηρή εφαρμογή του συστήματος των μορίων δημιούργησε αρκετά και σοβαρά προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν. «Δεν μπορεί έγγαμοι στρατιωτικοί και με παιδιά, με υψηλό αριθμό μορίων, να μην ικανοποιήθηκαν και αιτήματα στελεχών ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων να απορρίφθηκαν», ανέφερε ανώτατη πηγή. Αλλο ενδεικτικό παράδειγμα είναι η εντοπιότητα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις παραγνωρίστηκε.

newsi.gr