Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων για το νέο καθεστώς οργάνωσης και λειτουργίας στο Δημόσιο. Στις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, το κυβερνητικό επιτελείο απαντά. Εγείρει θέμα άρσης της μονιμότητας για όσους παραμένουν αργόμισθοι, κάνουν λευκή απεργία ή απέχουν από ανειλημμένες υποχρεώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι οι υπηρεσίες Υγείας


Αντιπαράθεση σε "εμπόλεμη ζώνη" φαίνεται ότι ξεκινά κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ, καθώς οι συνδικαλιστές στον δημόσιο τομέα προειδοποιούν ότι θα "χτυπήσουν" σύντομα με καλά συντονισμένες και οργανωμένες μορφές διαμαρτυρίας.

Η κυβέρνηση, που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία την απόφασή της να φέρει "ανατροπές" στη Δημόσια Διοίκηση και να εφαρμόσει ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, έρχεται τώρα αντιμέτωπη (όπως τονίζουν στελέχη της) με συμπεριφορές που εμποδίζουν την αναδιάρθρωση της χώρας: με τη "λευκή απεργία" και την αποχή υπαλλήλων από κοινωνικές υπηρεσίες.

Την "επίθεση" ανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρό και ευθύβολο λόγο για την αντιπαράθεση με την ΑΔΕΔΥ, ενώ μιλώντας στο "Εθνος" έβαλε θέμα άρσης της μονιμότητας και... απολύσεων.

"Η μονιμότητα υπάρχει και διασφαλίζεται στο ακέραιο για τους ευσυνείδητους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν υπάρχει μονιμότητα στη "λευκή απεργία" και την αργομισθία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, ανοίγοντας έτσι επί της ουσίας τον πολιτικό διάλογο για την οικοδόμηση του νέου δημόσιου τομέα. Ο κ. Μόσιαλος -αξίζει να σημειωθεί- μεταφέρει κλίμα έντονης δυσαρέσκειας της κυβέρνησης από την "προειδοποίηση" της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ περί αποχής των εργαζομένων, π.χ. στην έκδοση εισιτηρίων για τα εξωτερικά ιατρεία.

«Κανείς δεν δικαιούται να συμπεριλαμβάνει στα μέσα διαμαρτυρίας του εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής την καταστροφή της δημόσιας υγείας ή τη διακοπή της παροχής της», τόνισε ο Αν. Λοβέρδος

Απάντηση
Ο κ. Παπασπύρος εμμένει στην... προειδοποίηση και με δήλωσή του στο "Εθνος" για την άρση της μονιμότητας σχολιάζει με άκρως δηκτικό τρόπο την απάντηση του κ. Μόσιαλου: "Εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση του Συντάγματος, πριν προχωρήσει στην αλλαγή του (κάτι που απαιτεί την έγκριση του ελληνικού λαού), μπορεί να προάγει και σε υψηλότερη θέση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!".

Από την άλλη πλευρά και ειδικά για τα θέματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας και τα ενδεχόμενα "εμπόδια", ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος διαμηνύει με δήλωσή του στο "Εθνος": "Ορθότατα μιλάμε για δημόσια και όχι για κρατική υγεία. Αφού, όπως είναι φυσικό, πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό, που δεν υπόκειται στην ιδιοκτησία κανενός, ούτε φυσικά και των εργαζομένων σε αυτήν. Κανείς δεν δικαιούται να συμπεριλαμβάνει στα μέσα διαμαρτυρίας του, εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, την καταστροφή της δημόσιας υγείας ή τη διακοπή της παροχής της".


Είναι σαφές ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο, που -όπως αναμένεται- θα κατατεθεί και το ενιαίο μισθολόγιο, οι αναταράξεις θα πολλαπλασιαστούν -ωστόσο, η κυβέρνηση εκτιμά (και έχει στοιχεία γι' αυτό, υποστηρίζει) ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει για άλλη μια φορά να αναβληθούν και το κράτος να λειτουργεί με "αγκυλώσεις"- ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Τα "νούμερα", άλλωστε, για τη διαχρονική διόγκωση του κράτους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι την πενταετία 2004-2009 έγιναν 164.000 προσλήψεις μονίμων, ενώ υπήρξαν 130.00 αποχωρήσεις. Δηλαδή στις 34.000 προσλήψεις μονίμων προστέθηκαν "στρατιές" συμβασιούχων, που κατά την άποψή του γονάτισαν το Δημόσιο. Αντιθέτως -προσθέτει- επί της τωρινής διακυβέρνησης μειώθηκε κατά 100.000 ο συνολικός αριθμός των αμειβόμενων από το Δημόσιο, ενώ όλες οι προσλήψεις γίνονται πια υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.


Ηλ. Μόσιαλος
Ασφαλείς οι ευσυνείδητοι υπάλληλοι

"Η μονιμότητα υπάρχει και διασφαλίζεται στο ακέραιο για τους ευσυνείδητους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν υπάρχει μονιμότητα στη "λευκή απεργία" και την αργομισθία. Το κράτος και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να γίνει παραγωγικός και να συντελέσει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με τις πελατειακές σχέσεις, τον κομματισμό, τη γραφειοκρατία, την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα.

Χρειαζόμαστε ένα κράτος πιο ευέλικτο, με στοχευμένες δράσεις και με υψηλό δείκτη αποδοτικότητας, που θα αξιοποιεί με αξιοκρατικά κριτήρια το τεράστιο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων, που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση της χώρας. Αλλά χρειαζόμαστε και ένα κράτος που δεν θα ανέχεται φαινόμενα μη υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος.


Η αναδιάρθρωση της χώρας δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης μόνο, αλλά όλων των δημοσίων λειτουργών".

Αν. Λοβέρδος
Κανενός ιδιοκτησία η Υγεία

"Μετά την ένταξη της Ελλάδας στο καταφύγιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, όλα θα κριθούν από τις δυνατότητες που θα επιδείξουν η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και οι κοινωνικοί εταίροι, ούτως ώστε να εφαρμόσουμε όσα έχουν συμφωνηθεί και όσα η χώρα χρειάζεται.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο της δημόσιας υγείας αποτελούν μία από τις δύο - τρεις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των συνολικών μας στόχων. Η προσπάθεια να ανακοπούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία συνιστά υπονόμευση του συνολικού εθνικού στόχου. Ορθότατα μιλάμε για δημόσια και όχι για κρατική υγεία. Αφού, όπως είναι φυσικό, πρόκειται για ένα δημόσιο αγαθό που δεν υπόκειται στην ιδιοκτησία κανενός, ούτε φυσικά και των εργαζομένων σε αυτήν. Κανείς δεν δικαιούται να συμπεριλαμβάνει στα μέσα διαμαρτυρίας του εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής την καταστροφή της δημόσιας υγείας ή τη διακοπή της παροχής της".

Σπ. Παπασπύρος
Δεν έχει καταργηθεί το Σύνταγμα

"Δεν ασχολούμαστε με το πρόβλημα που έχει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις συλλογικές μορφές δράσης και τον συνδικαλισμό.

Η ΑΔΕΔΥ ήταν, είναι και αποφασιστικά το επόμενο χρονικό διάστημα, υπέρ των συγκεκριμένων και οργανωμένων μορφών δράσης - και προχωρά σε κινητοποιήσεις, ενισχύοντας τα στοιχεία του συντονισμού και της οργάνωσης.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και τα νοσοκομεία χωρίς εμπόδια και ιδιαίτερα οικονομικά. Αυτά τα εμπόδια εμείς προσπαθούμε να γκρεμίσουμε, δεδομένου ότι δεν έχει προηγούμενο ο λογαριασμός που πληρώνουν οι πολίτες με τις εισπρακτικές και φορολογικές πολιτικές.
Εάν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση του Συντάγματος, πριν προχωρήσει στην αλλαγή του (κάτι που απαιτεί την έγκριση του ελληνικού λαού), μπορεί να προαγάγει και σε υψηλότερη θέση τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!".
Φώφη Γιωτάκη


Απάντηση ΑΔΕΔΥ
Οι εργαζόμενοι ξεπέρασαν τα όρια αντοχής τους

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα η ΑΔΕΔΥ απάντησε στις δηλώσεις του Ηλ. Μόσιαλου αλλά και συνολικά στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουνε ξεπεράσει τα όρια αντοχής στις πιέσεις και στις επιθέσεις που δέχονται.

"Είμαστε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, ενώ αφήνει άθικτα τα συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαιούχων, ενώ ανέχεται και ενισχύει τη φοροδιαφυγή, με την πολιτική της, οδηγεί σε εξαθλίωση τους εργαζομένους" επισήμανε η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ προσθέτοντας ότι "οι επιθέσεις εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και γενικότερα κατά της κοινωνίας, σε αντίθεση με τις χαριστικές ρυθμίσεις που γίνονται συνεχώς υπέρ των τραπεζών και των οικονομικά ισχυρών, όχι μόνο δεν σταματάνε, αλλά συνεχίζονται πιο έντονα. Ιδιαίτερα για τους δημοσίους υπαλλήλους, η κυβέρνηση με κάθε νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά προκαλεί νέα μείωση".

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώσει τακτικές αποδοχές σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να αποτελέσουν τη βάση στο νέο "μισθολόγιο-φτωχολόγιο".

ΣΥΝ: Ανέκδοτο
"Κακόγουστο καλοκαιρινό ανέκδοτο" χαρακτήρισε ο Δ. Στρατούλης -μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ- τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου, λέγοντας ότι "θυμίζει την απειλή κανιβάλων προς τα υποψήφια θύματά τους να μην αντιδρούν, γιατί τότε δεν θα τους φάνε ψητούς, αλλά βραστούς". Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η εργασιακή εφεδρεία είναι έμμεση απόλυση, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ευκολότερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Π. Τσούτσιας
e-go.gr