Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ
Για την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με την αδειοδότηση για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού, παραθέτουμε αναλυτικά τα προβλεπόμενα από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και την ακολουθούμενη διαδικασία.
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την προθεσμία μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2011 όπως αυτή καθορίζεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Στις 16.06.2011 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπ’ αριθμ. ΚΥΑ οικ.150559/10-06-2011 με θέμα «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού».
Υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού νοούνται όλες οι υφιστάμενες χρήσεις από επιφανειακά (λιμνοδεξαμενές, ομβροδεξαμενές) ή υπόγεια νερά (γεωτρήσεις, πηγάδια) του Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ, που προϋφίστανται της 20-12-2005 και είτε δεν έχουν άδεια, είτε η υπάρχουσα άδεια δεν ισχύει, είτε δεν αναφέρεται στην άδεια η χρονική διάρκεια ισχύος της.
Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα χρήσης νερού υποχρεούνται να ζητήσουν την έκδοση άδειας χρήσης νερού εντός δώδεκα μηνών, και ειδικά για τις αρδευτικές γεωτρήσεις εντός έξι μηνών, από την έναρξη ισχύος της εν λόγω Απόφασης (16/06/2011), δηλαδή μέχρι τις 16/12/2011.
Σε περίπτωση λήψης νερού από δημόσια υδροληψία, όπου έχουν δικαίωμα χρήσης περισσότερα του ενός φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η αίτηση αδειοδότησης υποβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο για λογαριασμό των χρηστών μετά από σχετική αίτηση τους σε αυτόν. Η άδεια χορηγείται στο Δήμο για λογαριασμό των χρηστών και καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού της υδροληψίας στους επιμέρους χρήστες. Το κόστος της αδειοδότησης αναλαμβάνει ο Δήμος, ο οποίος το επιμερίζει στους χρήστες.
Σε περίπτωση λήψης νερού από ιδιωτική υδροληψία, όπου έχουν δικαίωμα χρήσης περισσότερα του ενός φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χορηγείται κοινή άδεια στους επιμέρους δικαιούχους, η οποία καθορίζει τον τρόπο επιμερισμού του νερού σε αυτούς.
Για την έκδοση της άδειας απαιτείται η υποβολή αίτησης-δήλωσης (Παράρτημα ΙΙ της ΚΥΑ) η οποία προσκομίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία και η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
(α) αντίγραφο νόμιμου τίτλου ιδιοκτησίας ή συμβολαιογραφικό συμφωνητικό μίσθωσης
(β) περιβαλλοντική έκθεση (τυποποιημένη-προσκομίζεται από την Υπηρεσία) ή απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (θα εκδίδεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας αφού κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή Περιβαλλοντική Έκθεση)
(γ) χάρτης (1:5000) με την ακριβή θέση του έργου υδροληψίας (τοπογραφικό διάγραμμα, ή απόσπασμα από το Google Earth)
(δ) χημική (για νερό άρδευσης ή για ενεργειακή χρήση) ή/και μικροβιολογική ανάλυση νερού (για ύδρευση/πόση ζώων) από το Γενικό Χημείο του Κράτους – Χημική Υπηρεσία Χίου.
(ε) αποδεικτικό δικαιώματος χρήσης νερού
(στ) βεβαίωση περί μη εξυπηρέτησης από συλλογικό δίκτυο.
Σε περίπτωση υφιστάμενης αρδευτικής γεώτρησης με ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤ 100.000 m3, θα συντάσσεται Περιβαλλοντική Έκθεση σύμφωνα με τον Πίνακα 3 του άρθρου 16 της υπ’ αριθμ. ΚΥΑ 69269/538790/1990 (ΦΕΚ 678 Β΄), η οποία θα υποβάλλεται και θα εξετάζεται με τα λοιπά δικαιολογητικά από την αρμόδια Υπηρεσία Υδάτων.
Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση έκδοσης άδειας μέσα στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται, αλλά υποβληθεί εντός δύο ετών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, η άδεια μπορεί να εκδοθεί μόνο αφού επιβληθεί και εισπραχθεί πρόστιμο 1000 ευρώ κατ’ ελάχιστο (σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3199/2003, ΦΕΚ 280 Α΄).
Σε περίπτωση που και δύο οι προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, χωρίς την υποβολή των απαραίτητων αιτήσεων, τότε δεν αποδεικνύεται η ύπαρξη δικαιώματος χρήσης νερού, η υδροληψία θεωρείται παράνομη και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης και η παύση της λειτουργίας της δραστηριότητας, σε περίπτωση δε γεώτρησης αυτή θα σφραγίζεται και θα καταστρέφεται.
Οι αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Περιφέρειας Β. Αιγαίου (Κουντουριώτου 16, Χίος Τηλ.2271352323 και 315)
Έπειτα από διαμόρφωση εισήγησης περί χορήγησης ή μη της άδειας από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, διαβιβάζεται ο πλήρης φάκελος με τα δικαιολογητικά στη Δ/νση Υδάτων Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία και εκδίδει την άδεια.
Η εισήγηση περί χορήγησης ή μη της άδειας, διαμορφώνεται συνεκτιμώντας τα υποβληθέντα στοιχεία για τη συγκεκριμένη χρήση (και ότι άλλο πρέπει να τηρείται από τις ισχύουσες νομοθεσίες και το Σχέδιο Διαχείρισης).
Σε περίπτωση κοντινών γεωτρήσεων δύναται οι αρμόδιες Υπηρεσίες εξέτασης και έκδοσης των αδειών να εισηγηθούν και να επιβάλλουν κοινή χρήση της μιας εκ των δύο (ή περισσοτέρων γεωτρήσεων).
Η τελική εισήγηση περί χορήγησης ή μη της άδειας διαμορφώνεται από την αρμόδια ή τις συναρμόδιες Υπηρεσίες Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω.
Η άδεια χορηγείται για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών με ειδικές προϋποθέσεις και όρους προκειμένου να προστατευθούν οι λοιπές νόμιμες χρήσεις και τα λειτουργούντα έργα γύρω από κάθε υδροληψία.
Ο έλεγχος τήρησης των όρων των αδειών που εκδίδονται καθώς και η επιβολή κυρώσεων ασκείται από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας.
Η ΚΥΑ καθώς και το βοηθητικό υλικό για την έκδοση των αδειών βρίσκονται αναρτημένα από την 01-08-2011 στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (http://www.pvaigaiou.gov.gr/web/guest/announcements).