Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΤΑΦΡΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...


Στέλιος Μπαμιατζής ---


Φαίνεται πως ο φράχτης θα είχε αμφίβολα αποτελέσματα, οπότε έρχεται η τάφρος. Το Spiegel την θέλει με 30 μέτρα πλάτος και επτά βάθος.

"Η Ελλάδα θέλει να κατασκευάσει τάφρο κατά των μεταναστών" είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού και με υπότιτλο:

"Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν πέρσι από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη. Η κυβέρνηση προφανώς ενισχύει τώρα τα σύνορά της: Σύμφωνα με δημοσίευμα ξεκίνησε η κατασκευή τάφρου, η οποία θα έχει πλάτος 30 και βάθος 7 μέτρα".

Οι Γερμανοί επικαλούνται δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" και δημοσιεύει χάρτη με την έκταση της τάφρου κατά μήκος του Έβρου, πλάτους 30 και βάθους 7 μέτρων.

Η ελληνική εφημερίδα γράφει ότι η τάφρος θα έχει μήκος 120 χιλιομέτρων, ενώ άλλα ΜΜΕ λένε ότι το μήκος δεν θα ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα λοιπόν με "το Βήμα", τα πρώτα 14,5 χιλιόμετρα της νέας τάφρου έχουν ήδη κατασκευαστεί κοντά στην Ορεστιάδα.

Οι πρώτες αντιδράσεις προήλθαν από εκπροσώπους των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Η τάφρος στον Έβρο είναι παράλογη", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Pro Asyl.

"Τέτοιες ενέργειες αυξάνουν το φόρο αίματος που πληρώνουν οι πρόσφυγες, όταν περνούν τα σύνορα".

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η Ελλάδα ήδη κατασκευάζει φράχτη από συρματόπλεγμα, ύψους τριών μέτρων με βάση από μπετόν και θερμικές κάμερες.

Πάντως, το όλο θέμα κάθε άλλο παρά απλό είναι αφού οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να ζήσουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, κρίθηκαν απάνθρωπες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο.

Μάλιστα, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία σταμάτησαν έκτοτε την επαναπροώθηση των προσφύγων προς την Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η Pro Asyl επέκρινε αυστηρά εκ νέου μόλις πριν λίγες ημέρες την κοινωνική κατάσταση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, λέγοντας:

Συνεχίζουν να είναι αναγκασμένοι να ζουν κατά το πλείστον στους δρόμους, επειδή οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου δεν γίνονται δεκτές. "Η κατάσταση στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία αλλοδαπών στην Αθήνα είναι πιο καταστροφική από ποτέ".

Σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών, πέρσι μόνο έφτασαν 128.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ο συνολικός τους αριθμός ήταν 512.000.

news247.gr