Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο κατέθεσαν οι βουλευτές του «Άρματος Πολιτών» Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου για το θέμα της ενδεχόμενης υπεξαίρεσης στην τράπεζα PROTON BANK, κάνοντας λόγο για «διαδικασία παράνομων πράξεων, με όμοιό τους μόνο την πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών ενέκριναν -καθ' υπέρβαση των ορίων του νόμου- καταθέσεις κρατικών διαθεσίμων στην εν λόγω τράπεζα:
α) ύψους 135 εκατ. ευρώ, λήξεως 15/7/11
β) ύψους 160 εκατ. ευρώ, τα οποία κατατέθηκαν στις 14/7/11.
«Εάν, τα δημοσιεύματα του Τύπου και οι πληροφορίες που διαρρέουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έχουμε μία διαδικασία παράνομων πράξεων, με όμοιό τους μόνο την πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά», τονίζουν οι βουλευτές του άρματος.
«Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου, οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά από την εφαρμοζόμενη πολιτική του μνημονίου και το φαινόμενο της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης των σκανδάλων οδηγεί το πολιτικό σύστημα στην πλήρη απαξία, όλα πρέπει να βγουν στο φως», επισημαίνουν και ερωτούν:
«Υπέγραψε (σ.σ.: το υπουργείο Οικονομικών), παρά την αρνητική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου, την κατάθεση των διαθεσίμων στη PROTON BANK;
»Πόσες φορές και ποια ποσά κατατέθηκαν στο παρελθόν και με ποιου αποφάσεις στην εν λόγω τράπεζα;
»Ζητούμε την κατάθεση στη Βουλή των ακόλουθων εγγράφων:
α) των εγγράφων και των εγκρίσεων που συνοδεύουν τις καταθέσεις των κρατικών διαθεσίμων στη PROTON BANK.
β) τα έγγραφα με τις εγκρίσεις των ως άνω πράξεων από την Τράπεζα της Ελλάδας».
Απάντηση Βενιζέλου
Με μια ανακοίνωση, που αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε χθες να αντικρούσει τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις για την Proton Bank.
Ο υπουργός επικαλείται τη σταθερότητα και την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος γι' αυτές του τις ενέργειες, για τις οποίες γράφει ότι συνεννοήθηκε με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των 6 μεγαλύτερων τραπεζών, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, και τη χρονική συγκυρία, περιγράφοντας ένα ζοφερό τοπίο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποσυνδέοντας τις τράπεζες από τους μετόχους, τη διοίκηση και τα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα μ' αυτές.
Επισυνάπτοντας μάλιστα και τη δεύτερη σελίδα από το πρακτικό για την τοποθέτηση 100.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου στην Proton, αποφεύγει τεχνηέντως να απαντήσει στη διαφωνία του διευθυντή τής Δ49 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που διαφωνεί επειδή:
«α)Υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων), που έχει θεσπιστεί, κατά 92 εκατ. ευρώ
β) Η ανωτέρω τράπεζα... μας ειδοποίησε για αντικειμενική αδυναμία επιστροφής ποσού από τοποθετήσεις ύψους 70 εκατ.
γ) Φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα με αποτέλεσμα η πρόσθετη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του Ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω».
Ο υπουργός, όχι μόνο δεν απαντά επί της ουσίας γι' αυτόν τον πιστωτικό κίνδυνο, αλλά εγκαλεί (!) τον διευθυντή και τον εισηγητή, που διαφωνούν, γιατί έπραξαν βάσει του νόμου, του κανονισμού του Γενικού Λογιστηρίου και του Δημόσιου Συμφέροντος!
aftodioikisi.gr