Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ

Από την ερχόμενη εβδομάδα οι ελεγκτικές εταιρείες θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου εντοπισμού των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και της περιουσίας που κατέχουν.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε τη σχετική απόφαση και όπως φαίνεται, στις επόμενες 15 μέρες, όσες ελεγκτικές και δικηγορικά γραφεία επιθυμούν θα ξεκινήσουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των οφειλετών, κάτι που τόσα χρόνια δεν μπορούσαν να κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 42 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών είναι περίπου 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Οι ελεγκτικές εταιρείες και τα δικηγορικά θα αναλάβουν μόνο τον εντοπισμό των οφειλετών και της περιουσιακής τους κατάστασης και αμέσως μετά θα παραδώσουν τα στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαδικασίες είσπραξης των οφειλόμενων ποσών.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας στα μεγάλα τελωνεία της χώρας για τη βεβαίωση και την είσπραξη των εκκρεμών τελωνειακών οφειλών. Οι ληξιπρόθεσμες τελωνειακές οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 860 εκατ. ευρώ και αφορούν 4.984 οφειλέτες.
Το έργο των ως άνω ομάδων εργασίας αρχίζει από 12/09/2011 και για τον σκοπό αυτό το προσωπικό των τελωνείων ενισχύθηκε με αποσπάσεις υπαλλήλων.
Ειδικότερα, οι ομάδες αυτές θα αναλάβουν τη μελέτη και επεξεργασία των υποθέσεων εκκρεμών τελωνειακών οφειλών, καθώς και τη βεβαίωση των αναλογούντων πολλαπλών τελών, προστίμων και διαφυγόντων δασμών λόγω τελωνειακής παράβασης.




skai.gr