Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚΙΚΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΠ ΚΑΙ ΜΕ ... ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Θανάση Νάκου, μετά την κατάθεση Ερώτησης στη Βουλή, σχετικά με τις αποκαλύψεις του Wikileaks για δηλώσεις του διοικητή της ΕΥΠ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόλις προχθές καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με φαινόμενα κομματισμού και αναξιοκρατίας στην ΕΥΠ, τα οποία διαπιστώνουμε καθημερινά. Ωστόσο, ούτε εμείς δεν περιμέναμε ότι ο ίδιος ο –διορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ– διοικητής της ΕΥΠ, θα αποτελούσε τον αψευδέστερο μάρτυρα των όσων καταγγέλλουμε στην ερώτησή μας, με τα όσα φέρεται να έχει πει, ήδη από το Φεβρουάριο του 2010, στον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks.
Δυστυχώς, όμως, πέρα από την επιβεβαίωση των καταγγελιών μας, οι «διαρροές» του WikiLeaks εγείρουν πολύ σοβαρότερα θέματα σχετικά με τη δημόσια και την εθνική ασφάλεια. Διότι ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, πέρα από το γεγονός ότι φέρεται να δήλωσε στον Αμερικανό πρέσβη πως ο στόχος του να αυξήσει την παραγωγικότητα της ΕΥΠ είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς πρόκειται για «έντονα συνδικαλιστικοποιημένη υπηρεσία (…) όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι ΠΑΣΟΚ», κάνει και σειρά άλλων αναφορών –προς έναν αξιωματούχο ξένης χώρας μάλιστα– οι οποίες δημιουργούν σοβαρότατα ερωτηματικά.
Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε στον κ. Σπέκχαρντ ότι «έχει προσδιορίσει τμήματα που θα πρέπει να καταργηθούν, αλλά αποδεικνύεται δύσκολο να βρεθούν νέες θέσεις για το προσωπικό», ενώ «ήταν επικριτικός για το μεγάλο αριθμό στρατιωτικών υπαλλήλων που υπηρετούν στην υπηρεσία, (…) που συχνά δεν έχουν τις απαιτούμενες ικανότητες» και «επέκρινε τη Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΥΠ (…), της οποίας το μοντέλο μπορεί να είναι κατάλληλο για μυστικές υπηρεσίες που δουλεύουν για πολιτικούς με παγκόσμιες ανησυχίες, αλλά είναι ακατάλληλο για τους Έλληνες αξιωματούχους, που το ενδιαφέρον τους για διπλωματικά και δημόσιας ασφάλειας ζητήματα επικεντρώνονται σε μία χούφτα θέματα περιφερειακής πολιτικής».
Μείζον θέμα εγείρει και το γεγονός ότι, σε ερώτηση του Αμερικανού πρέσβη, σχετικά με τις εξαγγελθείσες από τον τότε αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μεταρρυθμίσεις στην ΕΥΠ, ο κ. Μπίκας απάντησε τότε, τέσσερις και πλέον μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πως «το σχέδιο νόμου δεν ήταν ακόμα έτοιμο, αφού ο ίδιος ακόμα μελετούσε την υπηρεσία του»! Κάτι που, προφανώς, εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, δύο χρόνια μετά την τοποθέτησή του στην Υπηρεσία, καθώς καμία πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της ΕΥΠ δεν έχει αναληφθεί, επιβεβαιώνοντας το τελικό σχόλιο του κ. Σπέκχαρντ, ότι «ο διοικητής της ΕΥΠ ακόμη μάθαινε τα κατατόπια της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται... »
Στη σημερινή πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, και υπό το βάρος εξελίξεων και αποκαλύψεων που προκαλούν αίσθηση, τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα όσα φέρεται να έχει πει –πάντα σύμφωνα με το WikiLeaks– για την ΕΥΠ στον πρέσβη των ΗΠΑ και ο κ. Χρυσοχοϊδης, αποτελούν κόλαφο για την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και για την κυβέρνηση συνολικά.
Αυτό που ζητάμε είναι πειστικές εξηγήσεις τώρα! Στα θέματα της δημόσιας και της εθνικής ασφάλειας δεν χωράνε υπεκφυγές και μισόλογα!»