Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ


Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκημε την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών.
Άνδρες της αστυνομίας που βρίσκονται μπροστά στο Πάρκο της ΧΑΝΘ δεν επιτρέπουν σε φιλάθλους του Ηρακλή που έχουν φτάσει στο σημείο να προχωρήσουν προς το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση άλλων διαδηλωτών οι οποίοι αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν να επιτραπή η μετακίνηση των οπαδών προς τη ΧΑΝΘ. Τα χημικά στο σημείο πέφτουν βροχή και η κίνηση στους γύρω δρόμους είναι ανέφικτη χωρίς μάσκες.
Ομάδες διαμαρτυρομένων που συμμετέχουν στην πορεία των οδηγών ταξί εντωμεταξύ πετούσαν για αρκετή ώρα πέτρες, μάρμαρα ακόμα και πινακίδες στους αστυνομικούς, ενώ επιχειρήσαν να στήσουν οδοφράγματα με κάδους σκουπιδιών. Τα επεισόδια ωστόσο εκτυλλίχθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με έναν τραυματία, πιθανότατα από τα δακρυγόνα, ενώ μικροένταση επικράτησε και στην πορεία των οπαδών του Ηρακλή όταν νεαροί άναψαν καπνογόνα και τα πέταξαν στους αστυνομικούς. Παράλληλα, φοιτητές έσπασαν τις κάμερες στο κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Αριστοτέλους.
Από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων μια νεαρή κοπέλα λιποθύμησε στην Καμάρα. Μικρές εστίες φωτιάς υπάρχουν διάσπαρτες στο κέντρο της πόλης, ενώ διαδηλωτές πετούν ακόμη και καρέκλες. Παράλληλα, οι διαδηλωτές επιτίθενται με αυγά σε όσους επισήμους εισέρχονται στο χώρο της ΔΕΘ, ενώ σχεδόν όλοι οι υπουργοί έχουν καταφθάσει στο Βελλίδειο.

Τα επεισόδια πάντως ξεκίνησαν όταν οδηγοί ταξί επιχείρησαν αρχικά να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών, προσπαθώντας να ρίξουν τα κάγκελα μπροστά από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ λίγα χιλιόμετρα από τον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ.

Οι αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών ώστε να απωθήσει το πλήθος, ωστόσο οι οδηγοί επανήλθαν στο ίδιο σημείο και η ένταση μεταξύ αστυνομικών και οδηγών ταξί να συνεχίζει μέχρι αυτή τη στιγμή.

Οι 7.000 παρευσρισκόμενοι οδηγοί προηγουμένως πέταξαν ντομάτες και νερά στους αστυνομικούς ενώ φώναξαν χυδαία συνθήματα κατά του Πρωθυπουργού.

Το πλήθος δεν φάνηκε να πτοείται από τις πρώτες προσαγωγές. Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη σταματούν σύμφωνα με πληροφορίες σε όλα τα σημεία της πόλης νεαρούς και απλούς διαδηλωτές για έλεγχο στοιχείων. Μάλιστα, χωρίς να έχουν προκληθεί επεισόδια η αστυνομία έχει προβεί σε 94 προσαγωγές. Δύο νεαροί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για κατοχή βεγγαλικών και παραβίαση του νόμου περί όπλων.
Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε και τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Ένα σκάφος του λιμενικού συμμετέχει στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τα οποία έχουν ληφθεί για τη σημερινή βραδιά. Υπενθυμίζουμε ότι το σκάφος... περιπολούσε κοντά στο Μακεδονία Palace την ώρα που πραγματοποιούνταν το γεύμα που παρέθετε το ΕΒΕΘ και στο οποίο βρισκόταν και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ αυτή τη στιγμή το σκάφος βρίσκεται στο ύψος του Λευκού Πύργου.

Συγκλίνουν οι πορείες προς τη νότια πύλη της ΔΕΘ

Οι Αγανακτισμένοι έχουν συγκεντρωθεί στα τρία σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν καθορίσει (Λευκός Πύργος, Βασ. Γεωργίου και έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου). Στη συνέχεια θα κινηθούν προς το Βελλίδειο. Σε εξέλιξη οι διαδηλώσεις των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, ΣΥΡΙΖΑ. Επι ποδός φοιτητές φοιτητών, φίλαθλοιτης ομάδας του Ηρακλή και οι αντιεξουσιαστές, οι οποίοι επίσης θα κατευθυνούν προς το Βελλίδειο. Στη Θεσσαλονίκη επίσης, από την Αθήνα και μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω
Απόρθητο φρούριο το «Βελλίδειο»

Το «Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης» θυμίζει απόρθητο φρούριο. Η πρόσβαση των διαδηλωτών προς το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και τη νότια πύλη της ΔΕΘ (έναντι της πλατείας της ΧΑΝΘ), απ’ όπου διέρχονται παραδοσιακά όλες οι πορείες, σχεδιάζεται να αποκλειστεί με την τοποθέτηση του φράχτη από μέταλλο και πλεξιγκλάς που χρησιμοποιήθηκε στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου. Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το όχημα ισραηλινής προέλευσης της ΕΛ.ΑΣ. με τον εκτοξευτήρα νερού.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των αστυνομικών αρχών, στα μέτρα θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί και ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι ότι η φετινή δύναμη που επιστρατεύει η ΕΛ.ΑΣ. είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, θυμίζοντας μέρες Συνόδου Κορυφής του 2003.

Κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ενώ αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε καίρια σημεία και κεντρικούς δρόμους. Αυτό που προβληματίζει είναι τα έξι διαφορετικά σημεία αφετηρίας των διαδηλώσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν σχεδόν ταυτόχρονα, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί και το «ανοικτό» Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περιμετρικά του οποίου θα αναπτυχθούν, πάντως, σχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Πέρα από το φράκτη στη Θεσσαλονίκη θα «ανηφορίσει» και ο «Αίαντας», η αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων. Το θωρακισμένο όχημα, που θα βρίσκεται σε επιφυλακή και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έχει χωρητικότητα περίπου έξι τόνων νερού και διαθέτει υποδοχείς για χρωστικές ουσίες και δακρυγόνα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διαθέσει τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι θα επιβλέπουν τα μέτρα της Αστυνομίας και τις διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ.

Εξαιτίας των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων, κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, με την κυκλοφορία όλων των οχημάτων να απαγορεύεται στις οδούς:

Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Γ' Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), Β. Ολγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου), Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) και Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου).

Μέχρι και το πέρας των διαδηλώσεων, η κυκλοφορία των χοημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη- Περιφερειακής οδού - Αγ. Δημητρίου - Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου - Αγ. Δημητρίου και Περιφερειακής οδού, καθώς και από Λ. Νίκης, συνθηκών επιτρεπόντων.

Επιπλέον, έως και αύριο το μεσημέρι δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς: Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Ν. Γερμανού (από Πλ. Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου) Αγ. Δημητρίου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου) Τσιμισκή (από Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι Εθνικής Αμύνης) Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης) Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου μέχρι Λ.Στρατού) Γκύζη (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου) Μ.Αλεξάνδρου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Αγ. Τριάδος) Μ. Ανδρόνικου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Πλ. ΧΑΝΘ) Αγίας Τριάδος (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Βασ.Γεωργίου) και στους υπόλοιπους δρόμους περιμετρικά του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς".

Εξάλλου, μέχρι και τις 2 αύριο το μεσημέρι απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στις οδούς Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της) και στην Ανώνυμη Οδό έναντι του Γ΄Σ.Σ. (από Λ. Στρατού μέχρι Βασ. Γεωργίου).

newpost.gr