Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑ

Να κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες δυνάμεις για να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα με τα μη έγκυρα πιστοποιητικά του Ρωσικού Νηογνώμονα, αλλά και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό, καλεί τους υπουργούς Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών.

Η ΠΕΝΕΤΗΣ, η οποία σήμερα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι, μετά την απαγόρευση απόπλου των επιβατηγών - τουριστικών πλοίων μελών της Ενωσης και την αδυναμία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, για την εξεύρεση λύσης με το θέμα των μη έγκυρων πιστοποιητικών κλάσης του Ρωσικού Νηογνώμονα -παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσες ημέρες- τα μέλη της Ενωσής μας εκφράζουν την τεράστια απογοήτευση και αγανάκτησή τους για την οικονομική και ηθική ζημιά που έχουν υποστεί, καθώς και το διασυρμό που έπληξε τον κλάδο μας.

Σύμφωνα με την ΠΕΝΕΤΗΣ, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες δεν πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες θαλάσσιες εκδρομές τους, ενώ ποινικές ρήτρες με γραφεία του εξωτερικού ενεργοποιούνται και ναυτιλιακές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

«Χιλιάδες επιβάτες παρέμειναν εγκλωβισμένοι ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν μέσο, αφού δεν πραγματοποιήθηκαν οι μεταφορές τους, από και προς νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια. Περίπου 1.500 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και χιλιάδες νησιώτικες οικογένειες καταστρέφονται από την πρόωρη και απρόσμενη λήξη της τουριστικής σεζόν», υπογραμμίζει.

Ο Ελληνικός Νηογνώμονας

Η Ενωση, από τις 09-11-2010, και με δεύτερη επιστολή της στις 25-01-2011, είχε επισημάνει στην τότε πολιτική ηγεσία του ΥΘΥΝΑΛ, τη σοβαρή διάσταση του προβλήματος που προέκυψε, μετά την άρση εργασιών του Ελληνικού Νηογνώμονα, καταθέτοντας τις κάτωθι προτάσεις σε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συνεργάτες τού τότε υπουργού.

α) την κατάργηση του Π.Δ. 345/2003 που εντάσσει τα πλοία μας σε κλάση και αντικατάστασή του με ένα ρεαλιστικότερο νομικό πλαίσιο για τα μικρά σε μέγεθος πλοία μας ή

β) την υιοθέτηση ισοδύναμων μέτρων κανονισμών νηογνωμόνων από το ΚΕΕΠ σύμφωνα με το άρθρο 6 του Π.Δ. 103/99.

Οι ξένοι νηογνώμονες

Οπως υπογραμμίζει, οι νηογνώμονες του IACS, όπως οι «Det Norske Veritas S.A. και Germanischer Lloyd Hellas, απέρριψαν το αίτημά ένταξής μας στην κλάση τους επειδή τα πλοία ήταν κατασκευασμένα όχι με προδιαγραφές IACS αλλά εθνικών κανονισμών», ενώ προσθέτει:

«Στα τέλη Μαρτίου του 2011, ο Ρωσικός Νηογνώμονας δήλωσε την αποδοχή ένταξης κλάσης για τα πλοία της κατηγορίας μας. Γνωρίζοντας από το υπουργείο ότι ο Ρώσικος Νηογνώμονας είναι εξουσιοδοτημένος από την ελληνική κυβέρνηση και έχοντας ελάχιστο χρόνο πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ζητήσαμε από το συγκεκριμένο οργανισμό την ένταξη μας για την έκδοση πιστοποιητικών κλάσης.

Ετσι, έγιναν επιθεωρήσεις επί των πλοίων μας και προσκομίσαμε τα απαραίτητα πιστοποιητικά που μας χορήγησε ο Ρωσικός Νηογνώμονας στην Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, η οποία με τη σειρά της προέβη στις απαραίτητες επιθεωρήσεις».

Το πρόβλημα

Η ΠΕΝΕΤΗΣ θεωρεί ότι το θέμα των πιστοποιητικών είναι «ένα πρόβλημα στις εσωτερικές διαδικασίες του Ρωσικού Νηογνώμονα και δεν μπορεί να ακινητοποιεί τα πλοία μας, θέτοντάς τα ως αναξιόπλοα κι εμάς ως αναξιόπιστους, όπως δημοσιεύθηκε στον Τύπο όταν προέκυψε το πρόβλημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλοία έχουν γίνει οι απαραίτητες επιθεωρήσεις σε όλους τους προβλεπόμενους τομείς από το έμπειρο προσωπικό της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων.

Καλούμε το υπουργείο να ''τιμήσει'' τις υπογραφές των επιθεωρητών της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, δηλώνοντας την πραγματική αξιοπλοΐα των πλοίων μας και αποκαθιστώντας το κύρος μας απέναντι στο επιβατηγό κοινό».

Οι Ρώσοι

Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΑΝ εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς άμεσα αποτελέσματα όμως. Σε πρώτη φάση, αναμένουν τους εκπροσώπους του Ρωσικού Νηογνώμονα, μήπως γίνει εφικτό να αναλάβουν οι Ρώσοι να εξετάσουν τα πλοία που είχαν τα μη έγκαιρα πιστοποιητικά του Ρωσικού Νηογνώμονα.

naftemporiki.gr