Του Δημήτρη Μυ ---
Η διεθνής αρθρογραφία, τα εγχώρια πρωτοσέλιδα εφημερίδων, αλλά και οικονομικοί - πολιτικοί παράγοντες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις προεξοφλούν πια τη «συντεταγμένη» ελληνική χρεοκοπία. Το νέο στοίχημα των αγορών πια, δεν έχει να κάνει με τον αν, αλλά με το πότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην έξοδο από Ευρωζώνη και την αλλαγή νομίσματος.
Τώρα πια είναι σε όλους σαφές αυτό για το οποίο από το Γενάρη του 2010 με επιμονή και συνέπεια προειδοποιούσε με την αρθρογραφία και το ρεπορτάζ του το «Π»: Η πολιτική του μνημονίου δεν έχει στόχο τη διάσωση της χώρας. Στόχος από την αρχή ήταν, η συνολική υποτίμηση των αξιών, η διάλυση του κοινωνικού ιστού και των αντιστάσεων, ο τεμαχισμός και η εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και των εθνικών πόρων.
Φτάνουμε, λοιπόν σήμερα, σε αυτό ακριβώς το τελευταίο και κρίσιμο στάδιο του σχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή της χώρας σε οικονομική ζώνη- παράδεισο με ινδοκινέζικα μεροκάματα, εύφορο έδαφος για επενδύσεις με εξασφαλισμένα υποφορολογούμενα κέρδη για τους Γερμανούς (και άλλους) επιχειρηματίες, σαν αυτούς που συνοδεύουν σήμερα τον Γερμανό αντικαγκελάριο ο οποίος φτάνει στην Αθήνα για τις τελευταίες...λεπτομέρειες.
Όπως γίνεται συνήθως και στην προκειμένη περίπτωση ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οι Γερμανοί (ξανά)ρχονται για να μαζέψουν τα ρέστα μας. Το Βερολίνο γνωρίζει ότι από την Ελλάδα πια δεν έχει να εισπράξει χρήμα. Σταματά, λοιπόν ο δανεισμός με τον οποίο η Ελλάδα ξεπλήρωνε παλιά δάνεια και τόκους. Υπό αυτήν την έννοια, η χώρα χρεοκοπεί «συντεταγμένα» καθώς οι πιστωτές είναι αυτοί που θα καθορίσουν πόσο από το χρέος θα κουρέψουν , πότε, και με τι αντάλλαγμα. Μαζί με το κούρεμα, όμως, έρχεται και το ξύρισμα...
Ο,τι δεν μπορούν να πάρουν σε χρήμα, οι Γερμανοί που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής πτώχευσης, φροντίζουν να το πάρουν σε είδος. Αυτό ακριβώς έρχεται να διευθετήσει σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος με το σχέδιο «εύρηκα».
Απ’ όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι Γερμανοί προωθούν τη δημιουργία μιας εταιρείας στην οποία θα εκχωρηθεί ελληνική περιουσία ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις της περιουσίας θα κατευθυνθούν στους πιστωτές...
...Τι θα απομείνει στην Ελλάδα μετά από την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας; Μια οικονομική, πολιτική και κοινωνική έρημος. Μια χώρα με παραδομένους και υποθυκευμένους τους πόρους και τα έσοδά της για τις επόμενες δυο- τρεις δεκαετίες. Μια χώρα με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό, κατεστραμμένη τη μεσαία τάξη της και ανήμπορη να πυροδοτήσει το όνειρο και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Μια χώρα αντιμέτωπη με τεράστιο πολιτικό πρόβλημα καθώς το πολιτικό σύστημα καταρρέει σε ρυθμούς ανάλογους με την οικονομία της χώρας...
Αν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή και αν οι αγορές ορθά έχουν προεξοφλήσει την χρεοκοπία, η ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτε θετικό από όλο αυτό το θέατρο της υποτιθέμενης διάσωσης. Αντίθετα, όσο συνεχίζεται η απαθής παρακολούθηση της διαδικασίας ξεπουλήματος ένα ωραίο πρωινό θα αντιληφθούν και οι πλέον αφελείς, ότι όλα αυτά που παρατηρούν σιωπηλά, σκοτώνουν το μέλλον τους.
topontiki.gr