Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΡΙΘΜΟΣ 14 ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΛΚ ΣΤΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

Το Πρωτόκολλο αριθμός 14 της συνθήκης της Λισαβόνας θα είναι το όχημα με το οποίο το Βερολίνο θα επιχειρήσει να «περάσει» μια όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αναθεώρηση της συνθήκης, στην κατεύθυνση που θέλουν οι Γερμανοί.

Αυτό σημαίνει αυτόματες κυρώσεις για παραβάτες του συμφώνου σταθερότητας, έλεγχο και έγκριση των προϋπολογισμών από το Eurogroup, δυνατότητα προσφυγής και καταδίκης μιας χώρας που παραβιάζει το σύμφωνο σταθερότητας κατ’ εξακολούθηση και δυνατότητα εθελοντικής εξόδου από την Ευρωζώνη για τις χώρες που δεν αντέχουν την θεραπεία λιτότητας που συνταγογραφούν οι Γερμανοί. Ένα μεγάλο νομικό γραφείο στη Φρανκφούρτη, ειδικευμένο σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου έχει επιφορτιστεί να φέρει το περιεχόμενο της γερμανικής πρότασης σε κείμενο συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις συνθήκες.

Το Πρωτόκολλο περιέχει προς το παρόν δύο μόνο άρθρα που αφορούν στη λειτουργία του Eurogroup. Η γερμανική ιδέα είναι να εμπλουτιστεί το πρωτόκολλο με όλα τα παραπάνω, κάτι που δεν συνιστά αλλαγή στα βασικά άρθρα της συνθήκης της Λισαβόνας και μπορεί να θεωρηθεί «μικρή αλλαγή».

Οι Γερμανοί επιμένουν σε αυτό τον όρο γιατί σε περίπτωση μείζονος αλλαγής της συνθήκης θα έπρεπε να συγκληθεί κοινοβουλευτική συνέλευση και η όλη διαδικασία θα έπαιρνε πολλούς μήνες. Για να προχωρήσουν όμως με το πρωτοκόλλο και μια μικρής διάρκειας διακυβερνητική στο τέλος του χειμώνα, χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν και το παζάρι ήδη έχει αρχίσει, το Βερολίνο δεν μπορεί να είναι βέβαιο, ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την προτεινόμενη διαδικασία.

Υπό αυτές τις συνθήκες η σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ στις 7 Δεκεμβρίου στην Μασσαλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε αυτή την σύνοδο των συντηρητικών ηγετών, δύο μέρες πριν από τη σύνοδο Κορυφής, η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα μέτωπο των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη υπέρ των σχεδίων της.

Αν συμφωνήσουν στο ΕΛΚ, τότε το σχέδιο θα περάσει και από τη Σύνοδο Κορυφής και κατά πάσα πιθανότητα το Ευρωκοινοβούλιο (αν και το τι θα κάνουν οι χώρες που δεν μετέχουν στη ζώνη του ευρώ, όπως η Βρετανία και η Δανία παραμένει άγνωστο) θα εγκρίνει τη μικρή αλλαγή της συνθήκης,. Αν τώρα αυτό είναι η κατάλληλη συνταγή, για να καθησυχάσει κανείς τις αγορές, όπως πιστεύουν οι Γερμανοί, θα το διαπιστώσουμε πολύ σύντομα στην πράξη…


Θέμης Δαγκλής
newpost.gr