Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ετοιμάζεται η τρίτη κατά σειρά, περικοπή στις επικουρικές συντάξεις!



Ετοιμάζεται η τρίτη κατά σειρά, περικοπή στις επικουρικές συντάξεις


Της Ρούλας Σαλούρου
Υπό κοινή... στέγη, θα τεθούν εντός του 2012 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι και 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι, υπό την ομπρέλα του επικουρικού ταμείου των μισθωτών, ΕΤΕΑΜ (που είναι ελλειμματικό παρ’ ό,τι καταβάλλει κατά μέσο όρο, συντάξεις της τάξης των 250 ευρώ) και με σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους.

Μεσοσταθμικά, το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα είναι της τάξης του 15%. Κατά περίπτωση, θα υπάρξουν βέβαια και περικοπές που θα αγγίξουν το 30%, ενώ για τους ασφαλισμένους συγκεκριμένων ταμείων, δεν αποκλείεται και να ξεπεράσουν το 40%.

Βασική αρχή είναι, το ποσοστό αναπλήρωσης, να μην ξεπερνά το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Ωστόσο σε ορισμένα Ταμεία μπορεί το ποσοστό της αναπλήρωσης να παραμείνει πάνω από το 20%. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της περίπτωσης αυτής, αναφέρεται το ταμείο των ναυτικών πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), το οποίο χορηγεί επικουρικές που αντιστοιχούν σε αρκετά υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης έως και 67%. Η μείωση θα γίνει, αλλά μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό έως και στο 40% του συντάξιμου μισθού. Επίσης δεν προβλέπονται μειώσεις για ΝΠΙΔ.

Όσο για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2012, ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε ότι όπως αποκάλυψε το Capital.gr θα εφαρμοστούν ατομικοί λογαριασμοί, όμως δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς το τελικό επίπεδο αναπλήρωσης των νέων συντάξεων. Άλλωστε, ακόμη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αφού στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο επισημαίνεται ξεκάθαρα ότι απαιτείται δομική αλλαγή στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Πάντως, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα επικουρικά Ταμεία θα οδηγηθούν σε αναστολή πληρωμών, το ένα μετά το άλλο και ανεξάρτητα από την κρίση.

Τα πέντε Ταμεία που θα συγχωνευτούν είναι τα: ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (μισθωτών), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικών υπαλλήλων).

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στο νέο διευρυμένο ΕΤΕΑΜ θα ενταχθεί το σύνολο της περιουσίας των επιμέρους φορέων, θα λειτουργήσουν ατομικοί λογαριασμοί για το χρόνο ασφάλισης που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος από το 2001 και μετά, αλλά δεν θα μεταβληθεί το επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, παρ’ ό,τι υπήρξαν σενάρια για αύξηση των εισφορών κατά 1%. Μάλιστα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι, όπου υπάρχει πρόβλεψη στο Καταστατικό του ταμείου ή στον κανονισμό λειτουργίας του για την άντληση εσόδων από κοινωνικό πόρο, αυτός θα παραμείνει, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει το για πόσο...

Μάλιστα, από πλευράς υπουργείου αναμένεται το επόμενο διάστημα ένας ιδιότυπος εκβιασμός, προς τις διοικήσεις των ταμείων και των εκπροσώπων των ασφαλισμένων που συμμετέχουν στα διοικητικά τους συμβούλια. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, όποια διοίκηση ταμείου δεν συμφωνήσει να ενταχθεί στο νέο ενιαίο φορέα, θα κληθεί στο άμεσο μέλλον η ίδια να καλύψει τα ελλείμματα, βάσει των αναλογιστικών μελετών που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Κουτρουμάνης παρουσίασε μέρος από τις αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων. Σύμφωνα με τις μελέτες για τα ΕΤΕΑΜ- ΜΤΠΥ –ΤΕΑΔΥ-ΤΕΑΥΕΚ-ΤΕΑΠΟΤΕ-ΤΕΑΠΔΕΗ, τo κόστος των παροχών επικουρικής σύνταξης ως προς το ΑΕΠ για το 2010 διαμορφώνεται σε 1,47%, ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις, το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει σε 1,98%. Την εξέλιξη του δείκτη αυτού επηρεάζει κυρίως η πτώση του κόστους παροχών των ΜΤΠΥ και ΤΕΑΔΥ (μείωση εργαζομένων στο δημόσιο περίπου κατά 100.000 που μετακυλίονται στο ΕΤΕΑΜ και αυξάνουν το αντίστοιχο κόστος του), ΤΑΠΟΤΕ & ΤΑΠΔΕΗ (εκλείπουν οι συνταξιούχοι των εθελούσιων εξόδων και για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 η παροχή υπολογίζεται με ενιαίο τρόπο).

Αν στο παραπάνω ποσοστό προστεθεί επιβάρυνση για το κόστος παροχών των λοιπών φορέων της επικουρικής ασφάλισης ο παραπάνω δείκτης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, από 1,84% το 2010, φαίνεται ότι το 2060 θα ανέλθει στο 2,61%.

Για τους φορείς που μελετήθηκαν αναλυτικά για το 2010 το συνολικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε 0,32% ενώ σύμφωνα με τις προβολές-προβλέψεις το 2060 το αντίστοιχο ποσοστό θα ανέλθει στο 0,88%.

Πηγή:www.capital.gr