Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους αποκαλούμενους μετριοπαθείς εκπροσώπους του φιλελευθερισμού και τους υποστηρικτές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, αναμένεται να αποτελέσει ο χρόνος των εκλογών.
Η 19η Φεβρουαρίου δείχνει ήδη να απομακρύνεται από επικρατέστερος χρόνος της πρσφυγής στην κάλπη, ενώ και η παράταση των 2-3 εβδομάδων που εξ’ αρχής είχε αποδεχθεί το επιτελείο Σαμαρά, φαντάζει μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα επαναπροσδιορίσουν και τους σχεδιασμούς στο εσωτερικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής, απειλώντας να μεταθέσουν το χρόνο των εκλογών σε περίοδο πολύ μακρύτερη από την προϋπολογισμένη.
Στην Συγγρού εμφανίζονται προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο σενάριο, επιδιώκοντας παράλληλα να προσδιορίσουν στρατηγικά τις κινήσεις τους που θα καθρίσουν την πολιτική τους αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε πρώτη φάση, οι ελπίδες –και- των επιτελών Σαμαρά εναποτίθενται στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, από την οποία αναμένουν έστω τη λήψη προαποφάσεων που θα διασφαλίσουν το μέλλον του ευρώ, οικοδομώντας συνθήκες διάσωσής του με τις τελικές αποφάσεις να δρομολογούνται το αργότερο για την εαρινή Σύνοδο. Εκ παραλλήλου, ευκταίο θα ήταν –εφ’ όσον αποφασιστεί από το γιούρογκρουπ η εκταμίευση της 6ης δόσης- να δρομολογηθεί και να τελεσφορήσει το PSI, μαζί με τη κύρωση της δανειακής σύμβασης σύμφωνα με τα αποφασισθέντα της 26ης-27ης Οκτωβρίου.
Αυτοί οι τρεις βασικοί άξονες έχουν καθοριστεί από την ηγεσία της ΝΔ ως οι καθοριστικοί για να οδηγηθεί κατόπιν η χώρα σε εκλογές. Και σε αυτόν ακριβώς το σχεδιασμό βασίζουν την πολιτική του ρητορικοί οι εκπρόσωποι της λαϊκής δεξιάς, εμφανίζοντας την 19η Φεβρουαρίου –έστω και με μικρή χρονική απόκλιση- ως δεδομένη ημερομηνία προσφυγής στην κάλπη.
Ωστόσο, αν και στο πλαίσιο του «μορατόριουμ» μέσω του σιωπητηρίου που έχει επιβάλλει ο κ. Σαμαράς ανάμεσα στους διαφωνούντες στην ΝΔ, αποφεύγονται οι περί το αντίθετο δημόσιες δηλώνεις, πολυάριθμη μερίδα βουλευτών και στελεχών που εντάσσονται στο φιλελεύθερο χώρο, εκφράζουν παρασκηνιακά διαφορετική γνώμη αναφορικά με το χρόνο των εκλογών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους και δεδομένων των συνθηκών όπως αυτές εξελίσσονται στο εσωτερικό της Ε.Ε. ακόμη και η 18η Μαρτίου που εμφανίζεται ως η τελική ημερομηνία εκλογών, δείχνει δύσκολο επαρκεί ως χρόνος διεξαγωγής εκλογών. Καθώς, οι επόμενες Κυριακές δεν προσφέρονται λόγω Εθνικής εορτής, Πάσχα κ.λπ. οι «μετριοπαθείς» εκτιμούν ως προσφορότερο χρόνο εκλογών τις Κυριακές που ακολουθούν και οι οποίες τοποθετούνται μέσα στον Μάιο, στην καλύτερη περίπτωση.
Ακόμη και για τότε όμως «κρατείται μικρό καλάθι», κυρίως λόγω της άγνοιας των πολιτικών συνθηκών που θα έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας.
Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr