Το λακωνικό τού ύφους της ανακοίνωσης της ΝΔ – για δεύτερη συνεχόμενη φορά - που ακολούθησε της χθεσινής συνάντησης Παπαδήμου- Σαμαρά, περιγράφει τις διαθέσεις εκατέρωθεν να μην τροφοδοτηθεί περαιτέρω η συζήτηση για τις πολιτικές και στρατηγικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΝΔ, σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη για την εξέλιξη του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.
Ωστόσο, με μείζονα θέματα να έχουν τεθεί επί τάπητος, με προεξάρχοντα την τρίτη κατά σειρά περικοπή των επικουρικών αλλά και την μείωση των μισθών στον διωτικό τομέα και την ενδεχόμενη απομείωση ή και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον κ. Σαμαρά, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερης κρισιμότητας.
Πηγές από την Συγγρού υποστήριζαν ότι στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ανδρών, δεν ετέθη το ζήτημα των εργασιακών εξελίξεων στον ιδιωτικό τομέα. Προφανώς, η πλευρά Σαμαρά δεν έχει κανένα λόγο να «φορτωθεί» πολιτικά μια συζήτηση η οποία δείχνει να ενεργοποιείται κυρίως από δυνάμεις του εσωτερικού πολιτικοοικονομικού σκηνικού. Αλλά και η πλευρά Παπαδήμου, αποφεύγει να «νομιμοποιήσει» θεσμικά μία τέτοια συζήτηση, από τη στιγμή που αυτή διεξάγεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Επιτελείς του Προέδρου της ΝΔ πάντως ξεκαθάριζαν ότι την περίπτωση μιας νομοθετικής παρέμβασης για τον καθορισμό νέου μισθολογίου στον ιδιωτικό τομέα, εφ’ όσον δεν τελεσφορήσει ο διάλογος ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, η Συγγρού δεν προτίθεται να υποστηρίξει. Στο τραπέζι μάλιστα έβαζαν και το ενδεχόμενο μια τέτοια απόφαση νομοθετικού χαρακτήρα να ακροβατεί ανάμεσα στο Συνταγματικό και αντισυνταγματικό.
Σημειώνεται πάντως ότι, όπως από καιρού επισημαίνουν στο Newpost.gr συνεργάτες του στενού προεδρικού περιβάλλοντος της Συγγρού, διατυπώνεται σκεπτικισμός ως προς την ακρίβεια των πληροφορίων που διακινούνται αναφορικά με τις «απαιτήσεις» της τρόικας. Τονίζουν μάλιστα ότι τέτοια αιτήματα δεν τους έχουν διατυπωθεί από τους τροϊκανούς κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που γίνονται στα γραφεία της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς πάντως, φαίνεται να εξήγησε με συνοπτικό τρόπο στον Πρωθυπουργό, τους λόγους της διαφοροποίησης της ΝΔ στο θέμα της περικοπής των επικουρικών, παραθέτωντας την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν και οι στενοί του συνεργάτες στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον κ. Κουτρουμάνη, παρουσία του οικονομικού συμβούλου του κ. Παπαπαδήμου, κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
Το σημαντικά μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης της μίας ώρας και σαράντα λεπτών, απασχόλησε η εξέλιξη με το PSI καθώς το πρόγραμμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας δανειακής σύμβασης, που με τη σειρά της σηματοδοτεί και χρονικά, τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας και, συναφώς, την όποια διαφοροποίηση της οικονομικής πολιτικής υπό την προϋπόθεση πλέον μιας λαϊκά νομιμοποιημένης εξουσίας. Το ζήτημα των εκλογών απεφεύχθη να τεθεί ευθέως, περιεγράφη ωστόσο, μέσω της συζήτησης για την εξέλιξη του PSI.
Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr