Τις εσωκομματικές εξελίξεις δρομολόγησε χθες ο Γ. Παπανδρέου, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός, ούτε για πρόεδρος. Πρότεινε μεταβατική διαρχία, με εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού και εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές. Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου αντιμετωπίστηκαν, πάντως, με προβληματισμό από τα κορυφαία στελέχη, τα οποία δεν σχολίασαν τις χθεσινές εξελίξεις
Την αλλαγή σελίδας επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ εντός του πολυδαίδαλου παζλ και εν αναμονή της τρόικας που επιστρέφει κραδαίνοντας νέα «χάρτα» με σκληρά μέτρα.
Με μια κίνηση -που δεν αιφνιδίασε στην πραγματικότητα τα κορυφαία στελέχη, καθώς ζητούσαν μετ' επιτάσεως το τελευταίο δίμηνο από τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τα χαρτιά του- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε χθες τις εσωκομματικές εξελίξεις, ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος εγκαταλείπει την ιδέα της διεκδίκησης της επανεκλογής του στην ηγεσία.
Το «αφήγημα» του κ. Παπανδρέου είχε αρχή, μέση και τέλος, σχετικά καθαρό προσωπικό προσανατολισμό, αλλά «χαλαρό» χρονοδιάγραμμα για την «ταμπακέρα» - για το «όλον ΠΑΣΟΚ», βάσει της χαρακτηριστικής φράσης του Β. Βενιζέλου. Από την αρχή της ομιλίας του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, όποτε και αν κριθεί, ενώ πρότεινε... προσωρινή διαρχία με την εκλογή υποψήφιου πρωθυπουργού για τις προσεχείς εθνικές εκλογές.
Γύρο επικοινωνίας με τους Ευ. Βενιζέλο και Α. Διαμαντοπούλου είχε ο Γ. Παπανδρέου.
Πρότεινε ακόμη την εκλογή νέου προέδρου μετά τις εθνικές εκλογές από τη βάση του Κινήματος. Η αλήθεια είναι ότι, παρότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ «διαισθάνονται» ότι ο Γ. Παπανδρέου μεθοδεύει την παραμονή του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα στον 6ο όροφο της Ιπποκράτους, η χθεσινή διαδικασία ανοίγει και επισήμως την κούρσα της διαδοχής.
Και μάλιστα με όρους πολύ κοντά (ή θεωρητικά) στο καταστατικό του κόμματος, αφού και ο πρόεδρος και τα άλλα στελέχη τάσσονται υπέρ της εκλογής νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από την βάση - μόνο που δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια και από τώρα τον χρόνο.
Ο υπ. Υγείας είχε κύκλο τηλεφωνημάτων και με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη
Η «είδηση», πάντως, ότι ο Γ. Παπανδρέου προσήλθε στη συνεδρίαση με αποφάσεις ανά χείρας αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο προβληματισμό από τους κορυφαίους -ακόμη και από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πριν από τη συνεδρίαση. Εγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι εκτός από την ενημερωτική συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών, είχε επικοινωνία και με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Λίγα λεπτά μετά και ενώ τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου βρίσκονταν καθ' οδόν προς την Ιπποκράτους, άναψαν τα τηλέφωνα στελεχών και υπουργών.
Επικοινωνίες
Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και άλλους, ενώ ο υπουργός Υγείας είχε έναν άλλο κύκλο τηλεφωνημάτων με τον Θ. Πάγκαλο, τον Μ. Χρυσοχοΐδη, τον Ηλία Μόσιαλο κ.ά. Η πρώτη αντίδραση ήταν κοινή. Ούτε ο Β. Βενιζέλος θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις και να λάβει θέση, ούτε ο Α. Λοβέρδος και τα άλλα στελέχη.
Με τη σειρά του ο υπουργός Οικονομικών μίλησε με την υπουργό Παιδείας και τον Α. Λοβέρδο.
Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών -που σημειωτέον είχε μακρά συνομιλία με τον Γ. Παπανδρέου στην Ιπποκράτους για τις εσωκομματικές εξελίξεις προ μηνός- επιδιώκει να προετοιμάσει καλά συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις για το κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί. Στελέχη και βουλευτές, που τον στηρίζουν, δεν έκρυβαν χθες την «αμφιθυμία» τους.
Για παράδειγμα, οι του Πολιτικού Συμβουλίου Τ. Αντωνίου, Σ. Ράπτη και Ν. Σαλαγιάννης ζήτησαν εδώ και τώρα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, τάχθηκαν κατά της διαρχίας και επανέλαβαν τη θέση τους «εκλογή από τη βάση και πριν από τις εκλογές», ενώ άλλοι βουλευτές χαρακτήριζαν «καθαρή λύση» την κίνηση Παπανδρέου να δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος... πουθενά!
Αννα Διαμαντοπούλου
Οι γνωρίζοντες, όμως, θυμίζουν ότι το Πολιτικό Συμβούλιο με βάση το καταστατικό απλώς εισηγείται προς το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει. Που σημαίνει ότι ενώ χθες έδειξαν εν πολλοίς τα χαρτιά τους όλα τα στελέχη (έστω και διά αντιπροσώπων) μέχρι τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνουν πολλές ακόμη συναντήσεις και συνεννοήσεις για το πώς, το πότε, τις διάφορες «συμμαχίες» και ειδικά για το «ειδικό θέμα»: το ποιος θα έχει την «εξουσία» για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Είναι άλλωστε και το «αγκάθι» που φαίνεται ότι απασχολεί στελέχη του παπανδρεϊκού και βενιζελικού μπλοκ.Το σίγουρο είναι ότι χθες η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη, οι βενιζελικοί ανέλαβαν κατ' ουσίαν την επίθεση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ. Μίχας «μετέφερε» στην ουσία τη «γραμμή» του Α. Λοβέρδου.
Το δάνειο
Κατά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτενή αναφορά και επίθεση στον ΔΟΛ υποστηρίζοντας ότι όταν ρωτήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας για την παροχή δανείου και είπε «εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις», άρχισε η αποδόμησή του. Ισχυρίστηκε δε ότι εν συνεχεία ναυάγησε η συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha, ενώ έκανε λόγο και για την «ολιγωρία» δικαστικών που δεν ερεύνησαν τις κατηγορίες κατά του αδελφού του περί εμπλοκής του στα CDS με αποτέλεσμα να δέχεται και ο ίδιος τόνους λάσπης...
Κύκλοι της Εθνικής λένε ότι «η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε ζήτησε έγκριση από οποιονδήποτε τρίτο για χορήγηση δανείων. Πράγματι όμως είχε ζητηθεί δάνειο από τον ΔΟΛ τον Μάρτιο του 2011, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ζητήσαμε διασφαλίσεις και εγγυήσεις που δεν δόθηκαν και για τον λόγο αυτόν δεν εγκρίθηκε το δάνειο.
Στη συνέχεια «εξαιτίας αρνητικών σχολίων στις εφημερίδες του ΔΟΛ», σχετικά με τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας - Alpha Bank, που δεν έγινε, ερωτήθηκε η Εθνική Τράπεζα από την κυβέρνηση γιατί αυτά τα αρνητικά δημοσιεύματα. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας απάντησε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Ενημέρωσε όμως την κυβέρνηση για τη συζήτηση που είχε γίνει για το δάνειο».
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, Σταύρος Π. Ψυχάρης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου.
Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα. Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!».
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Οριστικές αποφάσεις στις 15 Ιανουαρίου
Στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στις 14 και 15 Ιανουαρίου, θα κριθούν όλα και εκεί θα αποφασισθεί αν η εκλογή του νέου αρχηγού θα γίνει πριν ή μετά τις εθνικές εκλογές. Το χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο -που διήρκεσε σχεδόν 7,5 ώρες- αποφάσισε ομόφωνα να διεξαχθεί νέα συνεδρίασή του την επόμενη Πέμπτη στις 12 του μηνός, στην οποία θα συζητηθεί σχέδιο εισήγησης προς το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα προετοιμάσουν οι γραμματείς του Εθνικού Συμβουλίου Μιχ. Καρχιμάκης και της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος.
Το σχέδιο εισήγησης θα περιλαμβάνει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου και μπορεί να αποτυπώνει και εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως διευκρίνισε ο Π. Μπεγλίτης, αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία οκτώ από τα 17 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εκλογής αρχηγού. Σε περίπτωση που «περάσει» η πρόταση Παπανδρέου, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης, το Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για τη διαδικασία εκλογής του υποψήφιου πρωθυπουργού.
ΠΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
«Γέφυρα» με τους υπουργούς
Να σημειωθεί ότι τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε «ψευτοδίλημμα» το αν φεύγει ή μένει και τα λοιπά, υπογράμμισε ότι θα έχει και θα ασκεί πλήρως όλες τις αρμοδιότητες του προέδρου μέχρι την εκλογή νέου - και μάλιστα ανακοίνωσε ότι από την προσεχή εβδομάδα το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα παίζοντας τον ρόλο της «γέφυρας» με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Φώφη Γιωτάκη