Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

"ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΗ" ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΛΟΓΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ

Σε μάχη μέχρι τελικής πτώσεως οδηγούνται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία και την αποστολή της δικογραφίας για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Βουλή. Αυτή η –αναμενόμενη μεν, δυσάρεστη για το ΠΑΣΟΚ δε- εξέλιξη προκάλεσε εμφανή αμηχανία στις κοινοβουλευτικές τάξεις των «πράσινων», με την ηγεσία του κόμματος να επιδίδεται σε τακτικισμούς προκειμένου να αποφύγει την –κατά Γ. Παπανδρέου- πολιτική δίωξη του ιδίου και των Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδη.

Η ΝΔ έμεινε σταθερή στη θέση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό και αφορά στη διενέργεια –ως κυβέρνηση- μίας και μόνης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων που έφεραν τη χώρα στο μνημόνιο ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες για τα πλήρη δεδομένα ως προς την εκτίναξη των spreads, την απόφαση να εμπλακεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ και το μηχανισμό στήριξης, το παρασκήνιο με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και επιμέρους ζητήματα συσχετιζόμενα με τα διάφορα σενάρια που έχουν ακουστεί τα τελευταία 2 χρόνια, όπως π.χ. τα ασφάλιστρα κινδύνου.

Στελέχη της ηγετικής ομάδας Σαμαρά ξεκαθάριζαν από την ώρα που έγινε γνωστή η αποστολή της δικογραφίας στην Βουλή, ότι η σχετική εξεταστική επιτροπή θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές, ώστε οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί να μην επιτρέπουν μεθοδεύσεις που θα οδηγήσουν στο «ξέπλυμα» των όποιων πολιτικών ευθυνών.

Σημείωναν παράλληλα στο Newpost.gr το ενδεχόμενο ο Γ. Παπανδρέου να επιδιώξει την άμεση συγκρότηση της επιτροπής αποβλέποντας εμμέσως στην παράταση του βίου της παρούσας Βουλής και κατά συνέπεια τη χρονική μετακίνηση των εκλογών.

Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγγρού, τόνιζε ότι ακόμη και στην περίπτωση που συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή προ εκλογών, το θέμα που εγείρεται από πλευράς ΝΔ είναι διαφορετικό, γεγονός που επιτρέπει και εκ νέου συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, μετά τις εκλογές. Θύμιζαν μάλιστα ότι αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει και από το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες ως προς την απόφαση που πρόκειται να ληφθεί για το εν λόγω θέμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει και τη συνοχή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται να συμφωνήσουν, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, κατ’ απόλυτη πλειοψηφία τα δύο πέμπτα των 300, δηλαδή τουλάχιστον 120 βουλευτές.



Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr