Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η ΤΡΟΪΚΑ ΘΕΛΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΕ ΕΛ.ΑΣ. ΚΑΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η αναλογία 1/5 για τους προσλαμβανόμενους και τους αποχωρούντες θέλει να ισχύσει η Τρόικα και στις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ., ενώ κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και το θέμα των απολύσεων στους ενστόλους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός διότι η εν λόγω κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων είχε εξαιρεθεί ρητά από τις μειώσεις εργαζομένων. Αυτή η απαίτηση αφορά και στον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές αποτελώντας ωμή παρέμβαση στην άμυνα της χώρας, αφού μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξαιρούνταν στο μεγαλύτερο μέρος του από το Μνημόνιο. Πέρυσι, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστήριξε τη μείωση κατά 10% των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, η τρόικα ζητά στον δικό της «δεκάλογο» μείωση στους εισακτέους των στρατιωτικών σχολών της τάξης του 60%! Φυσικά από το στόχαστρο των τροικανών δεν λείπουν και οι δαπάνες του ΓΕΕΘΑ και των εν λόγω σχολών.

Οι απαιτήσεις της τρόικας συνάντησαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμύνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που διαφωνεί πλήρως με τις μειώσεις που προτείνει η τρόικα καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ενδυναμωθούν στην Ελλάδα της κρίσης και όχι να αποδυναμωθούν... Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Παπουτσής, προβάλλει ενστάσεις στο εν λόγω ζήτημα ενστερνιζόμενος την άποψη ότι η χώρα μας χρειάζεται ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία τα επόμενα κυρίως χρόνια και λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης της και της «έκρηξης» της εγκληματικότητας.

Στην πραγματικότητα, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την γενικότερη ανησυχία τους για την ενδεχόμενη μείωση του προσωπικού σε στρατό και αεροπορία καθώς οι γειτονικές χώρες (Τουρκία, Βαλκάνια) βρίσκονται σε στρατιωτική εγρήγορση με νέους εξοπλισμούς και προσλήψεις. Ουδείς φυσικά δεν ξεχνά τις «πιέσεις» της Τουρκίας στο Αιγαίο με συνεχόμενες παραβιάσεις και όχι μόνο, ούτε την πολιτική των Σκοπίων για την μετονομασία τους σε «Μακεδονία». Στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών δε ο κ. Παπουτσής φαίνεται αμείλικτος καθώς ήδη η ΕΛ.ΑΣ. κάνει υπέρανθρωπες προσπάθειες να καταπολεμήση το έγκλημα στην ελληνική κοινωνία που βρίσκεται σε έξαρση.

Από τις 1.436 θέσεις το 2010, πάντως, το 2011 προκηρύχθηκαν μόνο 1.290. στις ένοπλες Δυνάμεις, ενώ παρόμοια μείωση σημειώθηκε και στην ΕΛ.ΑΣ.

Αναστασία Γαλάνη
newpost.gr