Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Σαμαράς: Ζητάμε αυτοδυναμία για να μπορώ να παίρνω αποφάσεις με τόλμη


Ζητάμε αυτοδυναμία για να μπορώ να παίρνω αποφάσεις με τόλμη, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς και προσδιόρισε τις εκλογές 29 Απριλίου, ή μια βδομάδα μετά.
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει


«Δεν μπορώ να είμαι εξαρτημένος από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Γι' αυτό και ζητάμε την αυτοδυναμία. Πρέπει, δηλαδή, να έχω τη δυνατότητα με τόλμη, με αποφασιστικότητα, χωρίς γραφειοκρατίες, γιατί η Ελλάδα βιάζεται, να μπορώ να παίρνω αποφάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς ζητούμε την αυτοδυναμία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Δ. Κοτταρίδη.

Στην πρώτη ερώτηση που όπως ήτνα εύλογο δέχθηκε ο κ. Σαμαράς, για το πότε θα γίνουν εκλογές, απάντησε: «Προβλέπω 29 Απριλίου. Το πολύ να πάει μια βδομάδα αργότερα».

Διαβάστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη για τις εκλογές, την αυτοδυναμία, πώς θα κυβερνήσει η ΝΔ και το σχόλιο του κ. Σαμαρά για την εκλογή Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ:


Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Σαμαρά, εσείς επιμένετε στην ανάγκη αυτοδυναμίας. Όμως, όλες οι δημοσκοπήσεις, το τελευταίο διάστημα, δείχνουν ότι στη Βουλή μπαίνουν, ακόμα και 10 κόμματα. Πολλά κόμματα έχουν στελέχη, τα οποία προέρχονται και από τα σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας, της Κεντροδεξιάς και από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Εσείς θεωρείτε, τελικά, ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ θέλει συγκυβέρνηση. Και θέλει συγκυβέρνηση για να σωθεί το ίδιο, όχι για να σωθεί η χώρα. Εγώ θέλω εθνική συνεννόηση. Συνεννόηση με όλους που είναι αναγκαία. Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα, εγώ θα θελήσω να αγκαλιάσω το σύνολο του κόσμου. Γιατί δεν είναι το ζήτημα το αυριανό, θέμα ενός κόμματος. Είναι θέμα ενός Έθνους, είναι θέμα του τόπου μας. Αυτή είναι η πρώτη μου παρατήρηση. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι, για να μπορέσεις και συνεννόηση να κάνεις και, ταυτόχρονα, με σοβαρότητα να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα, πρέπει κάποιος να έχει την ευθύνη. Και πρέπει κάποιος να έχει λυμένα τα χέρια του. Δεν μπορώ να είμαι εξαρτημένος από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Γι’ αυτό και ζητάμε την αυτοδυναμία. Πρέπει, δηλαδή, να έχω τη δυνατότητα, με τόλμη, με αποφασιστικότητα, χωρίς γραφειοκρατίες -γιατί η Ελλάδα βιάζεται- να μπορώ να παίρνω αποφάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που εμείς ζητούμε την αυτοδυναμία. Τώρα, η Αριστερά δεν θέλει την αυτοδυναμία. Η Αριστερά δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, θέλει να βουλιάζει ο τόπος και να κερδοσκοπεί πάνω στην απελπισία του κόσμου. Αυτό, για μένα, είναι το χειρότερο που υπάρχει. Και αυτή η Αριστερά στην Ελλάδα έχει μάθει στην αλαζονεία, έχει μάθει στη δήθεν ιδεολογική ηγεμονία. Αυτά τελειώσανε. Και από εδώ και πέρα, αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει, είναι να καταλάβει και ο κόσμος, ότι κόμματα τα οποία μένουν μόνιμα έξω από την εξουσία και φωνάζουν, όποιος και αν είναι μέσα στην εξουσία, είναι καταδικασμένα από αυτή τη μη ιδεολογία και τη μη σοβαρότητα που επιδεικνύουν. Στην Κύπρο, η Αριστερά είναι σήμερα στην κυβέρνηση. Και κομμουνιστική Αριστερά. Παίρνουν ευθύνες. Εδώ πέρα τους αρέσει το παιχνίδι της ανευθυνότητας. Αυτά, ως προς την Αριστερά.
Να πάμε τώρα σε ορισμένα κομματίδια, αν θέλετε, τα οποία τελευταία φυτρώνουν στα δεξιά μας. Αυτοί μιμούνται την Αριστερά. Δεν έχουν ιδεολογία, δεν έχουν θέσεις. Κατά την άποψή μου, υιοθετούν τις λογικές της Αριστεράς. Καμιά φορά συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά το μόνο που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι να μην πάρει η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας την αυτοδυναμία. Γιατί τότε οι ίδιοι δεν θα έχουν κανένα λόγο ύπαρξης. Επομένως, κατά την άποψή μου, όσοι πολεμούν την αυτοδυναμία, δεν θέλουν στον τόπο αυτό να αλλάξει τίποτα και δεν θέλουν ο τόπος αυτός να μπορεί να διοικηθεί. Γιατί αύριο - σας επαναλαμβάνω- ζούμε έκτακτες καταστάσεις, απαιτούνται έκτακτες λύσεις, απαιτείται γρηγοράδα, απαιτείται αλλαγή ψυχολογίας, αλλαγή κλίματος, ο κόσμος να καταλάβει ότι κάτι άλλαξε. Εάν είναι να βγούμε στη γραφειοκρατία και να πρέπει να παίρνω 10 τηλέφωνα εγώ κάθε μέρα, για να συνεννοηθώ τι θα αποφασίσω, η Ελλάδα θα έχει βουλιάξει. Και η Ελλάδα σήμερα - επαναλαμβάνω- βιάζεται.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Εσείς έχετε κάνει, πάντως, μια πανστρατιά, έχετε κάνει μια έκκληση, προφανώς, στο φάσμα το κεντροδεξιό, για να συστρατευθούν μαζί σας.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει κηρύξει πανστρατιά. Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει. Αρκεί πρώτα να θεραπεύσει τα τραύματα, γιατί για τραύματα μιλάμε, τα οποία έχει δημιουργήσει στην παράταξη.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Ας πούμε ότι παίρνετε «150 και» βουλευτές, είστε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα αλλάξετε κάτι σε αυτή τη δομή του κράτους, σε αυτή τη μορφή της διακυβέρνησης; Γιατί τόσα χρόνια ακούμε ότι θα υπάρξουν μικρότερα κυβερνητικά σχήματα, λιγότερα υπουργεία και ποτέ δεν βλέπουμε κάτι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα θελήσω να έχω ως υπουργούς τους καλύτερους. Και, αν χρειαστεί, σε συγκεκριμένα υπουργεία που χρειάζεται μια επίβλεψη τεχνοκρατική, μπορεί να είναι και μη βουλευτές υπουργοί. Αν χρειαστεί, θα είναι και μη βουλευτές. Και θα είναι και μη βουλευτές. Και κάτι ακόμα να σας πω, πιο επαναστατικό. Θα έρθει η στιγμή με τις αλλαγές που σχεδιάζουμε στο Σύνταγμα, όπου θα διαχωριστεί η Εκτελεστική από τη Νομοθετική εξουσία και, για να είσαι υπουργός, δεν θα μπορείς να είσαι ταυτόχρονα βουλευτής. Αυτό το θεωρώ απολύτως αναγκαίο. Ταυτόχρονα να σας πω ότι έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο, με βάση το οποίο από τους πενήντα τόσους υπουργούς, που είναι σήμερα, η κυβέρνηση θα είναι στην αρχή, στην πρώτη φάση, περίπου στο μισό και μετά στην τελική φάση, το σχήμα θα γίνει ακόμα πιο ολιγομελές, όπως πρέπει να είναι, ένα σωστό Υπουργικό Συμβούλίο.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Πάμε λίγο στα οικονομικά; Μιλάτε για την ανάπτυξη. Και ότι η ανάπτυξη, πράγματι, είναι ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση. Εσείς ως κυβέρνηση, την επόμενη μέρα, δεν θα έχετε κάπως δεμένα τα χέρια σας;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα σας πω λίγες λέξεις μόνο. Φυσικός πλούτος, αέριο, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, τεράστια δημόσια περιουσία. Και για να μην πω πρώτο και καλύτερο από όλα, το τεράστιο ταλέντο και τα χαρίσματα των Ελλήνων. Έλληνες οι οποίοι παντού στον κόσμο διαπρέπουν, εκτός από την Ελλάδα, μέσα στην οποία, πολλές φορές, δυστυχώς, έτσι που είναι το σύστημα, μαραζώνουν οι πάντες. Να το πω διαφορετικά. Εντάξει, το πρόγραμμα, που -εδώ που μας έφεραν, ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ- μας έχουν βάλει οι ξένοι. Από την άλλη πλευρά, όμως, μάτια δεν έχουμε; Επίγνωση εκείνων που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας δεν έχουμε; Έμπνευση δεν έχουμε για τα δικά μας; Έχουμε. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, το επίκεντρο της παραθεριστικής κατοικίας στην Ευρώπη. Σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές επίκεντρο και ίσως τεράστιος παραγωγός ενέργειας, φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο πρέπει αμέσως να το ψάξουμε. Αυτή τη στιγμή εισάγουμε ενέργεια και ούτε καν έχουμε αναγνωρίσει την ΑΟΖ, που θα είναι πολυσήμαντο γεγονός και πρέπει να γίνει. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές επίκεντρο συνεδριακού τουρισμού. Δεν έχουμε γίνει. Μπορεί να γίνει διεθνές επίκεντρο θρησκευτικού τουρισμού. Στη Ρωσία θέλουν να έρθουν και χειμώνα, μάλιστα, και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, να δούνε τα μοναστήρια. Δεν έχουμε κάνει σ’ αυτό τίποτα. Μιλάω, δηλαδή, για ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό. Να σας πάω στην πρωτογενή παραγωγή. Εισάγουμε τόσο πολύ κρέας, χωρίς να βοηθάμε τους δικούς μας κτηνοτρόφους. Έχει φτάσει να πληρώνουμε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο για εισαγωγές. Έχουμε το καλύτερο λάδι στον κόσμο, στην Ελλάδα. Και, όμως, σήμερα το εξάγουν άλλες χώρες που παίρνουν το δικό μας μόνο για να νοθεύουν το δικό τους. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Καταφέραμε να διώξουμε το ναυτιλιακό κεφάλαιο. Πού είναι τα ναυπηγεία που έπρεπε να είχαμε; Δεν υπάρχουν. Πού είναι οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες; Πού είναι το διεθνές ναυτιλιακό κέντρο; Πού είναι το ενιαίο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο υπήρχε και δούλευε και ήρθαμε εμείς να το καταργήσουμε; Καταργήσανε -δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε- το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Τουρισμού. Είναι σαν η Σαουδική Αραβία να καταργήσει το υπουργείο Πετρελαίων. Αυτά, μόνο εδώ μπορεί να γίνονται. Και μόνον επί ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνονται. Και θα αλλάξουν όλα αυτά. Θα αλλάξουν, γιατί η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί και έχουμε τη δυνατότητα, αυτοδύναμα, να προχωρήσουμε, πέρα από τα όποια προγράμματα θα πρέπει να ακολουθούμε ταυτόχρονα.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Πρόεδρε, αυτά όλα είναι λογικά. Χρειάζεται, όμως, προφανώς χρόνος και χρειάζεται και μια αλλαγή νοοτροπίας, για να γίνουν. Στον πολίτη, ο οποίος τα βγάζει πάρα πολύ δύσκολα πλέον πέρα, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, ο οποίος δεν μπορεί πλέον ούτε τα παιδιά του να θρέψει, τι έχετε να πείτε; Δηλαδή, όλα αυτά ακούγονται πάρα πολύ ωραία, πραγματικά μακάρι να γίνουν κάποια στιγμή, όμως, προφανώς, πρέπει να υπάρξουν και άμεσα μέτρα ανακούφισης ενός τμήματος της κοινωνίας.


Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εμένα με νοιάζει η αγωνία του κόσμου. Με νοιάζει να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουμε καταγράψει τις αδικίες που έχουν γίνει. Να γνωρίζει ο χαμηλοσυνταξιούχος και να γνωρίζει και ο πολύτεκνος -που είναι οι μόνες δύο κατηγορίες που έχουμε πει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι, για να τους αποδοθούν αυτά τα οποία τους κόψανε- ότι είμαστε δίπλα τους. Και αυτή είναι η δική μας η αγωνία για εκείνους. Γιατί, μη νομίζετε, εγώ εκλέγομαι, χρόνια πολλά, στην επαρχία, γυρνάω τις συνοικίες της Αθήνας, γυρνάω και την περιφέρεια και βλέπω -και εκεί και εδώ- ένα φαινόμενο απίστευτο, το οποίο υπάρχει και πρέπει να το λέμε: Κόσμο μεγάλης ηλικίας να κοιτάει μέσα στους σκουπιδοτενεκέδες το βράδυ, στους κάδους των απορριμμάτων να βρει λίγο φαγητό, μια μπουκιά ψωμί. Αυτό δεν γίνεται πια. Θα πρέπει να είμαστε ένα κράτος, το οποίο θα υπερασπιστεί τους πιο αδύναμους. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και αυτή είναι η προσωπική μου αγωνία.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μέχρι τις εκλογές, μας περιμένουν και άλλα, γιατί υπάρχει μια κινητικότητα στη Βουλή με διάφορα νομοσχέδια, οι υπουργοί θα θέλουν να καταθέσουν νομοσχέδια μέχρι τις εκλογές.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έχουμε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Δεν έχουμε κυβέρνηση παντός σκοπού. Και εμείς θα ψηφίζουμε μόνο ό,τι αποτελεί, μέχρι τις εκλογές, συμβατική μας υποχρέωση. Τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα. Σε αυτό βάζω ένα τέρμα».


Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Στο ΠΑΣΟΚ απέναντί σας θα βρείτε έναν νέο αρχηγό, τον κ. Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ με νέο σύνθημα, το «αρχίζουμε». Φοβάστε μια δημοσκοπική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Συγγνώμη, αλλά τι αρχίζουνε; Εγώ δεν κατάλαβα τι αρχίζουνε. Δύο χρόνια έκαναν τα πάντα για να μας τελειώσουν και τώρα ξαναρχίζουν, για να μας αποτελειώσουν; Θεός φυλάξοι! Το σύνθημα δεν έπρεπε να είναι «αρχίζουμε». «Βοήθα Παναγιά» έπρεπε να είναι. Σε αυτή την περίπτωση «βοήθα Παναγιά» έπρεπε να είναι. Και η άποψή μου είναι ότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο. Οι ευθύνες όλων μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες και δεν κρύβονται με τίποτα. Ασφαλώς, να το ξέρετε, ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν θα πάμε με συνθήματα του τύπου «αρχίζουμε». Και, ασφαλώς, να ξέρετε ότι εγώ γνωρίζω καλά, όπως γνωρίζουν όλοι οι συνεργάτες μου και όλοι οι βουλευτές και όλος ο ελληνικός λαός, ότι και η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνες από το χθες. Αλλά εμάς η ευθύνη είναι ότι μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα που δεν κάναμε, όταν έπρεπε γρήγορα, ενώ αυτοί έκαναν πράγματα, τα οποία μας οδήγησαν στο γκρεμό. Υπάρχει μια διαφορά. Ευθύνη η μεν, ευθύνη η δε. Αλλά να λένε «αρχίζουμε», για να μας ξεπατώσουν, δεν το δέχομαι. Μπαίνουμε πια στο κωμικοτραγικό.
http://www.eklogika.gr