Στον εκτροχιασμό του νέου Μνημονίου και στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων θα οδηγούσε ενδεχόμενη προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης της Ελλάδας από Ευρωζώνη και ΔΝΤ.
Το πάγωμα της χρηματοδοτικής στήριξης, «προς συμμόρφωση» ουσιαστικά με τις επιταγές του προγράμματος, θα οδηγούσε αρχικά σε μερική παύση πληρωμών στο Δημόσιο και σε προσωρινή διακοπή του ανεφοδιασμού σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Μισθοί, συντάξεις και υποχρεώσεις του Δημοσίου θα πληρωνόντουσαν τόσο όσο θα επέτρεπαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ενώ οι προμήθειες του Δημοσίου θα περιορίζονταν αισθητά.
Αν λοιπόν η εκτιμώμενη για το 2012 ύφεση τοποθετείται στο 5% του ΑΕΠ, η προσωρινή (έστω και για ένα τρίμηνο) διακοπή της χρηματοδοτικής στήριξης θα οδηγούσε σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος και παραγωγής που εκτιμάται πέριξ του 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή η ύφεση θα προσέγγιζε το 8% και το σύνολο του προγράμματος οικονομικής πολιτικής θα εκτροχιαζόταν.
Για παράδειγμα: Το Δημόσιο προβλέπει να εισπράξει εφέτος από φόρους 52,2 δισ. ευρώ, από κοινοτικά κονδύλια 4,7 δισ. ευρώ, από ασφαλιστικές εισφορές 20 δισ. ευρώ και από τα έσοδα των ΟΤΑ περίπου 8 δισ. ευρώ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μια προσωρινή στάση πληρωμών από την τρόικα θα περιόριζε τον στόχο των 84,7 δισ. ευρώ κατά 7% -10%.
Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από την τρόικα δεν θα συνεπαγόταν και διακοπή της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος και του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδας. Το τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει σε λειτουργία και η χώρα θα είναι σε θέση να αποφύγει τις συνέπειες της κατάρρευσης των πιστωτικών ιδρυμάτων και την συνεπακόλουθη κατάρρευση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Πάντως, άλλοι αναλυτές σημειώνουν πως η διακοπή της χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου θα είχε τόσο μεγάλες επιπτώσεις στη ψυχολογία των καταθετών που θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση καταθέσεων. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα προφυλαχθούν μερικώς χρησιμοποιώντας τα ομολόγα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 18 δισ. ευρώ -που λαμβάνουν ως προσωρινή ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίηση τους-, ως ενέχυρο για την άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί στις τράπεζες να το κάνουν.
Θανάσης Κουκάκης