Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

"



σΣε σιγανή φωτιά" έβαλαν τις φιλόδοξες προτάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναβάλλοντας για τον Ιούνιο του 2013 τις τελικές αποφάσεις γύρω από μια σειρά μηχανισμών διακυβέρνησης.

Μετά τη λήξη των πολύωρων εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose-Manuel Barroso δήλωσε πως "δεν έχει κλείσει καμία πόρτα, ωστόσο για να είμαστε αντικειμενικοί, είναι αλήθεια πως τα κράτη-μέλη επιλέγουν να εστιάσουν στο τί μπορεί να γίνει σήμερα", σε μια προσπάθεια να εξηγήσει για ποιο λόγο οι ηγέτες απέτυχαν να δώσουν το "πράσινο φως" σε μια σειρά προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy ενημέρωσε πως μετά τη συμφωνία της Πέμπτης για έναν ενιαίο τραπεζικό εποπτικό μηχανισμό, η Ε.Ε. καλείται να αποφασίσει εντός του α΄ εξαμήνου του 2013 τον τρόπο με τον οποίο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις προβληματικές τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί πως το χρονοδιάγραμμα ήταν πιο ασαφές σε σχέση με τα προσχέδια συμπερασμάτων προηγούμενων συναντήσεων που διευκρίνιζαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν έως το Μάρτιο του 2013.

Ο Rompuy ανέφερε επίσης πως στη συνάντηση των ηγετών τον Ιούνιο του 2013 θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες μιας πρότασης που προβλέπει τη χρηματοδότηση χωρών από την Ευρωζώνη με αντάλλαγμα δεσμευτικές μεταρρυθμίσεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν εξετάζεται παράλληλα η χρήση των κεφαλαίων της Ευρωζώνης για την απορρόφηση των ασύμμετρων σοκ.

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, ο Barroso είπε πως οι εθνικές αρχές θα πρέπει να συντονίσουν τις πολιτικές που εφαρμόζουν στον χρημαοπιστωτικό κλάδο, μέσω της ευθυγράμμισης των οδηγιών για την εκκαθάριση τραπεζών και των σχεδίων εγγύησης των καταθέσεων. Σύμφωνα με τον Rompuy, η πρόταση για έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών που θα επιτρέπει στις προβληματικές τράπεζες να προχωρούν σε αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση με το ελάχιστο κόστος για το φορολογούμενο θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν κάποια στιγμή εντός του 2013. Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρει πως ο μηχανισμός εκκαθάρισης θα χρηματοδοτείται από τον ίδιο τον τραπεζικό κλάδο.

Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι το λειτουργικό πλαίσιο για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα συμφωνηθεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2013.

Ειδικότερα, τονίζεται η ανάγκη να λυθεί ο "γόρδιος δεσμός" μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών, για αυτό και θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο λειτουργιών το συντομότερο δυνατό εντός του α’ εξαμήνου του 2013, ούτως ώστε όταν τεθεί σε ισχύ ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, ο ESM να έχει τη δυνατότητα να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις τράπεζες. 

Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις χώρες να συμφωνήσουν στην οδηγία-πλαίσιο για την εξυγίανση και εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων των συμμετεχόντων κρατών αλλά και στην οδηγία για Σχέδιο Εγγύησης Καταθέσεων πριν τον Ιούνιο του 2013. Το Συμβούλιο από την πλευρά του θα κλείσει τη συμφωνία έως τα τέλη Μαρτίου του 2013. 

Η οδηγία για εξυγίανση και εκκαθάριση θα δίνει τα εργαλεία και την εξουσία στις αρχές εποπτείας να προλαμβάνουν τις τραπεζικές κρίσεις και να διαχειρίζονται τις προβληματικές τράπεζες. Η Κομισιόν θα υποβάλει εντός του 2013 πρόταση για τη σύσταση Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Jose-Manuel Barroso τον Ιούνιο του 2013 θα παρουσιαστούν περισσότερο λεπτομερείς ιδέες για το μέλλον του ευρώ. 

H Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel απέρριψε την ιδέα πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τη χαλάρωση των κριτηρίων για το έλλειμμα και το χρέος στην οικονομική και νομισματική ένωση, όπως αυτά ορίζονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ξεχωριστά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσόρισε τη συμφωνία που επετεύχθη για τη σύσταση ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών και τόνισε τη σημασία των νέων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. 

Οι διαβουλεύσεις των 27 ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής βασίστηκαν στις από κοινού προτάσεις των Herman Van Rompuy, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Jose-Manuel Barroso, προέδρου της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, προέδρου του Eurogroup και Mario Draghi, προέδρου της ΕΚΤ.

Τη δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου, οι ηγέτες θα εστιάσουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως η κρίση στη Συρία.



Πηγή:www.capital.gr