Ένα από τα ιστορικότερα βιβλιοπωλεία των Αθηνών έκλεισε ύστερα από 128 χρόνια
Κλείνει ένας κύκλος πνεύματος και νεώτερης πολιτιστικής ιστορίας που ξεκίνησε το 1885. Το ιστορικό βιβλιοπωλείο της «Εστίας» κατεβάζει ρολά και οι φανατικοί ρέκτες της γνώσης χάνουν ένα από τα καλύτερα στέκια τους.
Άνοιξε πριν από 128 χρόνια στην οδό Σταδίου και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ανθρώπους του πνεύματος και βιβλιόφιλους πολιτικούς. Πριν από 21 χρόνια, το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» μετακόμισε στην οδό Σόλωνος και συμπαρέσυρε πολλά ακόμα βιβλιοπωλεία που μετακινήθηκαν στη γύρω περιοχή πίσω από τις εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έτσι δημιουργήθηκε η γειτονιά των βιβλίων στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» ιδρύθηκε από τον Γ. Κασδόνη το 1885. Τη συνέχεια του εκδοτικού οίκου ανέλαβε ο ανιψιός του Ιωάννης Δ. Κολλάρος, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με κορυφαία μορφωτικά όπως το «Πανελλήνιον Βιβλιογραφικόν Δελτίον», καθώς και τις μεταφράσεις αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων κτλ.
Σαράντα έτη μετά την ίδρυση, το 1925, εισήλθε στον εκδοτικό οίκο ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ανιψιός του Ι. Δ. Κολλάρου, που ανέλαβε την επιχείρηση μόνος του μετά τον θάνατο του θείου του, το 1956. Στον Κ. Σαραντόπουλος οφείλεται η περίφημη Σειρά Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας στην οποία θα συμπεριελήφθη το σύνολο της γενιάς του ’30.
Η νεώτερη εποχή
Το 1972, τον εκδοτικό οίκο ανέλαβε η θυγατέρα του Κ. Σαραντόπουλου, Μαρίνα (Μάνια) Καραϊτίδου, η οποία ανανέωσε την εκδοτική παραγωγή με νέες σειρές και ονόματα. Τη συνέχεια κράτησαν τα παιδιά της οικογένειας, η Εύα Καραϊτίδου στην εκδοτική δραστηριότητα και ο Γιάννης Καραϊτίδης στο βιβλιοπωλείο.
Δυστυχώς στο κτήριο της οδού Σταδίου 60 μόνο οι πινακίδες θα υποδηλώνουν για λίγο καιρό ακόμα ότι από εκεί πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες που αποτέλεσαν τους καλύτερους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού.
Το μόνο ευχάριστο είναι ότι θα εξακολουθήσει η λειτουργία των εκδόσεων της «Εστίας».
Χ.Κ.Λ.
http://www.newsbomb.gr