Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΤΡΟΪΚΑ



anisyxia-kai-synexeis-syskepseis-stin-kyvernisi 
Στον ορυμαγδό των γεγονότων, που ακολούθησαν την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και το όχι της κυπριακής βουλής ξεχάσαμε ότι η τρόικα είχε φύγει από την Αθήνα περίπου με τον ίδιο τρόπο, όπως το Σεπτέμβρη του 2011. Τότε αυτό μας είχε στοιχίσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Τώρα μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε την κατάργηση του τέλους ακινήτων ενώ η τρόικα ακόμα δεν έχει προσγειωθεί.  

Οι συνεχείς συσκέψεις φανερώνουν μια έντονη ανησυχία που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση, πιο συγκεκριμένα στο επιτελείο Σαμαρά - ο Βενιζέλος είναι πολύ απασχολημένος ακόμα με τις εσωκομματικές ανακατατάξεις και ο Κουβέλης παραμένει στο δικό του ονειρικό κόσμο - σε σχέση με τις διαθέσεις, με τις οποίες έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα. 

Η επίδειξη ισχύος της Ευρωζώνης απέναντι στην Κύπρο έχει ανατρέψει τα δεδομένα και έχει κάνει τις μεγαλοστομίες για «κόκκινες γραμμές» πιο δύσκολες.

Και στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι είναι στο μείον απέναντι στην τρόικα, όχι κατ’ ανάγκην από τον τομέα των εσόδων που μπορεί να δικαιολογηθεί από την ύφεση και το εμπροσθοβαρές του προγράμματος. 
Τα προβλήματα είναι αλλού: Σε μνημονιακές υποχρεώσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο που δεν έχουν εφαρμοστεί και φυσικά στην υπόσχεση για 25.000 απολύσεις στη δημόσιο τομέα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει χωρίς να διαλυθεί.   

Το δεύτερο ζήτημα είναι εκρηκτικό. Η τρόικα δεν θα δεχθεί μόνο τις απολύσεις των «επίορκων» όπως θα ήθελαν οι κ.κ. Κουβέλης και Μανιτάκης, θα επιμείνει σε ένα δείγμα γραφής για τις 25.000. 

Στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη άλλωστε διερωτώνται, τι παραχώρηση είναι αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης, «αν δεν κάνουν για τη δουλειά και είναι και «βρώμικοι», τι τους κρατάτε;» διερωτώνται. Θα ήθελε επίσης να δει απολύσεις μη επίορκων, με το σκεπτικό, πως όταν υπάρχουν 1.000.000 άνεργοι στην αγορά βρίσκεις και καλύτερους και φθηνότερους να σου κάνουν τη δουλειά, καλύτερα απέλυσε περισσότερους και προσέλαβε μερικούς, που θα είναι και πιο φθηνοί.          

Στο ζήτημα της κατάργησης του ειδικού τέλους, στο οποίο ομνύουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ η τρόικα είναι ανυποχώρητη. Έχει προειδοποιήσει μάλιστα πως αν η κυβέρνηση επιμείνει, τότε θα ζητήσει ισοδύναμα μέτρα σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος από τα 2,4 δισ. ευρώ, ώστε να είναι βέβαιη ότι θα καλυφθεί η απόδοση των μέτρων που θα αντικαταστήσουν.

Και επειδή αυτά δεν υπάρχουν χωρίς τεράστιο πολιτικό κόστος, ή η συγκυβέρνηση θα καταπιεί τις «κόκκινες γραμμές» της ή ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί πολύ σύντομα στη θέση του κ. Αναστασιάδη να δοκιμάσει τις αντοχές της κ. Μέρκελ.   

Στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται πάντως ότι στις ρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει, ή υλοποιούνται δύσκολα όπως η είσπραξη μερίσματος από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών, η τρόικα θα πατήσει για να φέρει μπροστά και τις εκτιμήσεις του Ιουνίου, πιθανόν όμως και για να προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις, πλέον καθόλου πρωτόγνωρες στην Ευρωζώνη. 

Να πει δηλαδή ότι εφόσον με τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή ρυθμίσεων με δημοσιονομικά αποτελέσματα, τα αποκλίνοντα του στόχου έσοδα και την κατάργηση του Ειδικού Τέλους δημιουργούνται επισφάλειες ύψους σχεδόν 4 δις ευρώ κουρέψτε τις καταθέσεις κατά 2,3%, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.  Μετά την Κύπρο, και αυτό το σενάριο στο τραπέζι βρίσκεται και «διακριτική’ απέναντι στην κυβέρνηση η τρόικα αποκλείεται να εμφανιστεί…   

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr