Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



Ανοιχτή η ημερομηνία - Το μήνυμα Σαμαρά με τους αναπληρωτές υπουργούς


anoixti-i-imerominia-to-minyma-samara-me-toys-anaplirotes-ypoyrgous 
Ο ανασχηματισμός έχει αποφασιστεί. Όπως και ο χρόνος που θα γίνει. Μόνο που και τα δύο, τα γνωρίζει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Στους δέκα μήνες λειτουργίας αυτής της κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα σκληρή περίοδο με δύσκολες αποφάσεις, ο Αντώνης Σαμαράς έχει σχηματίσει πλήρη άποψη για τον κάθε υπουργό ξεχωριστά και έχει κάνει την αξιολόγησή του.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τηλεφωνούσε στα γραφεία τους, νωρίς το πρωί, για να δει ποια από τα στελέχη της κυβέρνησής του ήταν στη θέση τους, όπως επίσης δεν ήταν λίγοι και οι υπουργοί που τα «άκουσαν» από τον πρωθυπουργό, γιατί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που ζητούσε ο ίδιος για το κυβερνητικό έργο. 

Τα σενάρια για ανασχηματισμό φούντωσαν ξανά με τη δημοσίευση προχθές στην Εφημερίδα τηςΚυβέρνησης, απόφασης για τη σύσταση έξι θέσεων αναπληρωτών υπουργών. 

Επισήμως μπορεί να πρόκειται για τεχνικό ζήτημα που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα, ώστε να υπάρχει ενιαίο μοντέλο στα υπουργεία, ωστόσο ο χρόνος που έγινε, μόνο τυχαίος δεν είναι. 

Η αρχή του νήματος βρίσκεται στη συγκρότηση πέρυσι τον Ιούνιο της τρικομματικής κυβέρνησης. Τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επιλέξει να μην συμμετέχουν στελέχη του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο καιρός περνούσε, οι επιλογές Σαμαρά φαίνεται ότι δικαιώνονταν και το ΠΑΣΟΚ διατύπωνε συνεχώς αιτήματα, π.χ. για Δημόσιους Οργανισμούς, δυσανάλογα με αυτά που δικαιούνταν βάση των ποσοστών που είχε πλέον στις δημοσκοπήσεις. 

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος άρχισε να μιλά ανοικτά για ανασχηματισμό και να ζητά θέσεις για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Από την Ιπποκράτους υπήρχαν ακόμη και διαρροές με ονόματα, όπως αυτό του Γιάννη Μανιάτη για τη θέση του Ευάγγελου Λιβιεράτου στο ΥΠΕΚΑ.

Για να μην διαλυθεί η συνοχή ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που έπρεπε να λάβει η κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει η χώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, κρατούσε μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση. Ανάλογα προβλήματα υπήρχαν και από τη ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης πρότεινε τότε δύο στελέχη του για το υπουργικό συμβούλιο. Όμως παρά το γεγονός ότι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης διέψευσαν τις προσδοκίες, η άποψη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ήταν να μείνουν αμετακίνητοι.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι όμως ήταν η στάση των δύο μικρότερων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ εξέφραζαν την αντίθεσή τους με κυβερνητικά νομοσχέδια, τα οποία είτε δεν τα ψήφιζαν, είτε δήλωναν παρών. Το φαινόμενο αυτό κορυφώθηκε με την άρνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη, να ψηφίσουν τροπολογία που έφερε στο Κοινοβούλιο ο Κωστής Μουσουρούλης.

Την επομένη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τους 6 αναπληρωτές υπουργούς. Όσοι γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά, ξέρουν ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν για την αποτελεσματικότερη δομή και την ταχύτερη λειτουργία της κυβέρνησης. Ο ίδιος, λένε στενοί του συνεργάτες, έχει αποφασίσει ποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες θα δοθούν στους νέους αναπληρωτές και ποια πρόσωπα θα χειριστούν αυτά τα χαρτοφυλάκια.

Η σύσταση των θέσεων αυτών έχει να κάνει όπως είναι προφανές με την καλύτερη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Για το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων είναι σαφές ότι θα πρέπει να «σπάσει» στα δύο, κάτι που έχει πει και ο Κωστής Χατζηδάκης, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να τρέξουν από τη μία μέτρα ανάπτυξης, ΕΣΠΑ κλπ και από την άλλη αυτοκινητόδρομοι, μετρό και άλλα μεγάλα έργα.

Για το Δημόσιας Τάξης, η θέση δημιουργήθηκε, όχι γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ευχαριστημένος από τον Νίκο Δένδια, αλλά γιατί π.χ. να θεωρείται αναγκαίο, να οριστεί αναπληρωτής υπουργός που θα προΐσταται της Οικονομικής αστυνομίας. Άλλη ανάγνωση όμως έχει η σύσταση των θέσεων στα υπουργεία των οποίων ηγούνται σήμερα οι κ.κ. Ρουπακιώτης και Μανιτάκης, καθώς θα μπορούσε να είναι και ένα μήνυμα προς τον Φώτη Κουβέλη.

Δύο πράγματα είναι ξεκάθαρα πάντως. Ότι ο πρωθυπουργός τελεσίγραφα δεν δέχεται και ότι όλοι οι υπουργοί, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα να μετακινηθούν. Χρονικά ο ανασχηματισμός, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο αιφνιδιασμού, τοποθετείται μεταξύ Μαϊου και Ιουνίου, όπως είχε γράψει έγκαιρα το newpost.

Αν και το λογικό είναι να πραγματοποιηθεί μετά την αποχώρηση της τρόικας στα μέσα Ιουνίου, ώστε να μην διαταραχθεί η κυβερνητική λειτουργία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την έκπληξη, εκτός αν μπορεί να…μπει στο μυαλό του Αντώνη Σαμαρά.   

Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr