Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΝΕΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ -ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ


Σπάει ο «νόμος της σιωπής» στην Κύπρο, για τα όσα συνέβαιναν στον τραπεζικό τομέα και οδήγησαν με την ανοχή, συχνά και τη συνενοχή, του πολιτικού συστήματος στη σημερινή καταστροφή.
Μετά τη γενική κατακραυγή που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του «Εθνους» για τη «λίστα της φωτιάς» με τα δάνεια πολιτικών που εμφανίζεται να έχουν διαγραφεί από τις δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, πραγματικό σοκ προκαλούν στην κυπριακή κοινή γνώμη οι αποκαλύψεις ότι ο συμπέθερος του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη (πεθερός της κόρης του), φυγάδευσε 21 εκατομμύρια ευρώ μόλις 3 ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup που αποφάσισε το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια με στόχο να πληγεί ο ίδιος και να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τις ευθύνες όσων οδήγησαν σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο κ. Αναστασιάδης μάλιστα δηλώνει ότι κανείς, ούτε ο ίδιος, δεν εξαιρείται της έρευνας που έχει αναλάβει η Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Γ. Πική και ότι θα ζητήσει την Τρίτη από την Ερευνητική Επιτροπή να ερευνήσει τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Χαραυγή», επίσημο όργανο του ΑΚΕΛ, το όποιο δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες αντίστοιχες επιθέσεις για εμπλοκή σε δοσοληψίες με τις δύο τράπεζες στελεχών του και εταιρειών ελεγχόμενων από το ίδιο το κόμμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 13 Μαρτίου 2013 η εταιρεία Loutsios & Sons, ιδιοκτήτες της οποίας είναι οι εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου, έσπασε 5 γραμμάτια που διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα, ύψους 21 εκατ. Ευρώ, και τα έστειλε στην Αγγλία, με δύο εμβάσματα ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο στις τράπεζες Barclays και Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου.
Η «Χαραυγή» θέτει ακόμη το ερώτημα εάν πράγματι το ζεύγος Αντης και Κάτια Λούτσιου έστειλαν την 1η Μαρτίου 5 εκατ. ευρώ από τη Λαϊκή στις τράπεζες Deutsche Bank και Barclays και θέτει ένα ακόμη ερώτημα για το εάν πράγματι η ίδια εταιρεία απέσυρε από τη Λαϊκή Τράπεζα ένα ακόμη ποσό 24 εκατ. ευρώ στις 29 Ιανουαρίου 2013. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ως βασική ενασχόληση το εμπόριο αυτοκινήτων (Isuzu και KIA Motors).
Η Εταιρεία Α. Λούτσιος & Υιοί και οι Αντης και Κάτια Λούτσιου με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν κακόβουλο το δημοσίευμα της «Χαραυγής» και κάνουν λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια πολιτικοποίησης καθ' όλα νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Συμφώνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, οι συνδεόμενες με την οικογένεια Λούτσιου εταιρείες είχαν καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου συνολικού ύψους 46.750.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου και ομολόγου 4.000.000 ευρώ. Η εταιρεία παραδέχεται ότι την επίμαχη ημερομηνία μετέφερε από τον λογαριασμό που διατηρούσε στη Λαϊκή Τράπεζα 10.500.000 ευρώ προς την Τράπεζα Κύπρου και άλλα 10.500.000 ευρώ στην Barclays του Λονδίνου.
Με το ποσό αυτό, υποστηρίζει η εταιρεία, θα γινόταν η αποπληρωμή αγοράς δυο ακινήτων στην Ελλάδα από την Κάτια Λούτσιου της τάξης του 1.100.000 ευρώ και ενός επιπλέον πόσου 400 χιλιάδων ευρώ για την ανακαίνισή τους και για την υποβολή προσφοράς ύψους 6.490.000 ευρώ από τον Αντη Λούτσιο για την αγορά ακινήτου του Ελληνικού Δημοσίου στην Κύπρο... (σ.σ.: και πάλι βεβαίως το ποσό αυτό φθάνει τα 8 εκατ. ευρώ).
Η οικογένεια Λούτσιου πάντως δηλώνει ότι τη 13η Μαρτίου διατηρούσε σε τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου ποσά 36.250.000 ευρώ, εκ των οποίων 7.320.000 είναι στη Λαϊκή Τράπεζα και 21.213.300 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Η οικογένεια Λούτσιου, θέτοντας το ερώτημα ότι εάν είχε προνομιακή ενημέρωση πώς εξηγείται ότι δεν έβγαλε όλα τα χρήματά της από την Κύπρο, καλεί τη «Χαραυγή» να ανασκευάσει τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα και δηλώνει ότι τίθεται στη διάθεση της Ερευνητικής Επιτροπής.
Το δημοσίευμα της «Χαραυγής» προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, με τον Γ. Λιλλήκα να ζητά άμεση διερεύνηση της υπόθεσης όχι μόνο από την Ερευνητική Επιτροπή αλλά και τον γενικό εισαγγελέα, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα εάν τα ποσά για τα οποία γίνεται λόγος προέρχονται από φορολογημένα εισοδήματα.
Ο Σταύρος Ευαγόρου από το ΑΚΕΛ δήλωσε ότι με δεδομένη την παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών πως γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα ετίθετο ζήτημα «κουρέματος» των καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου, πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος και οι καταγγελίες αυτές αλλά και εκείνες για υπουργό της κυβέρνησης που φέρεται να μετακίνησε το ποσό των 300.000 ευρώ.
Φυγάδευσαν καταθέσεις...
Λίστα με ονόματα 132 εταιρειών και ορισμένων φυσικών προσώπων που απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια που διατηρούσαν στην κυπριακή τράπεζα «Λαϊκή» αποκάλυψε το protothema.gr χθες. Οι μεταφορές των χρημάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγιναν μέσα σε 15 ημέρες, το διάστημα από την 1η μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2013. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου συνεδρίασε το Eurogroup στο οποίο αποφασίστηκε επισήμως το «κούρεμα» στις καταθέσεις. Οι 132 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι είχαν «εσωτερική» ενημέρωση για την επικείμενη φορολόγηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, γι' αυτό και, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που περιέχονται στις λίστες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μετέφεραν το σύνολο των καταθέσεών τους σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός Κύπρου.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΣΤΟ ΦΩΣ... ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Διέγραψαν και δάνειο για αγορά... ανακτόρου
Εάν κρίνουμε από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, τότε στα «ανακριτικά» γραφεία της Ερευνητικής Επιτροπής που πιάνει επισήμως δουλειά αύριο, αναμένεται να γίνει... το αδιαχώρητο. Κι αυτό διότι, όπως αποκαλύπτεται, εκείνοι που θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα πεπραγμένα τους την περίοδο 2006-2013 είναι πολλοί, ενώ μεταξύ αυτών φέρονται να ξεχωρίζουν κομματικά στελέχη, κρατικοί αξιωματούχοι, νυν και πρώην υπουργοί κ.ά.
Επικαλούμενη «άτομα τα οποία είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς συνέβαινε στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια», η εφημερίδα «Σημερινή» στο χθεσινό της φύλλο παρουσίασε σωρεία «σκοτεινών» υποθέσεων. Ενδεικτικά, λέγεται πως εταιρεία γνωστού επιχειρηματία είχε φτάσει στο σημείο να αγοράσει ακόμη και... ανάκτορο εκτός Κύπρου, λαμβάνοντας δάνεια από τις δύο μεγάλες τράπεζες του νησιού, δάνεια ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ μέρος των οποίων τελικώς διαγράφηκε.
Βλέπετε, το παλάτι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα τελικά να ζημιωθεί όχι ο δανειολήπτης αλλά οι τράπεζες. Στο ίδιο πνεύμα ευνοιοκρατίας, άλλη εταιρεία με στενούς κομματικούς δεσμούς φέρεται να πέτυχε διαγραφή χρεών για τα ξενοδοχεία της, τα οποία επίσης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Σε μια άλλη περίπτωση, τράπεζα λέγεται πως χορηγούσε δανεικά και αγύριστα σε επιχειρηματία, ενώ γνώριζε πως μέρος των εν λόγω χρημάτων δεν κατέληγε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά στα ταμεία ενός συγκεκριμένου κόμματος, με το οποίο ο εν λόγω δανειολήπτης είχε καλές σχέσεις.
Κι από τέτοιες περιπτώσεις, άλλο τίποτα. Διοικητικός σύμβουλος τράπεζας φέρεται να μεσολάβησε προκειμένου να διαγραφεί δάνειο πολιτικού το οποίο ο τελευταίος είχε λάβει για τη χρηματοδότηση μιας... χρεοκοπημένης εταιρείας, ενώ χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση υψηλόβαθμου τραπεζικού ο οποίος αποχώρησε από το ίδρυμα στο οποίο εργαζόταν ανενόχλητος και μάλιστα με υψηλή αποζημίωση αφήνοντας «φέσι» δάνειο που είχε λάβει παλαιότερα.
Δώρα και μίζες
Σε μια άλλη περίπτωση, τα ηγετικά στελέχη τράπεζας φέρονται να αποφάσιζαν τα ίδια για το ύψος των δώρων τους, ενώ οι μίζες λέγεται πως έπεφταν βροχή από και προς όλες τις κατευθύνσεις. Κι όλα αυτά προφανώς κατά παράβαση των διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενημερώνεται για όλες τις παραγραφές δανείων από 100.000 ευρώ και πάνω.
Μένει να φανεί εάν και κατά πόσο η Ερευνητική Επιτροπή, η οποία πιάνει δουλειά αύριο, συνεπικουρούμενη από ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων (λογιστών, ελεγκτών, χρηματιστών κ.α.), θα καταφέρει να αποδώσει τα του Καίσαρος των Καίσαρι, ειδικά από τη στιγμή που περιπτώσεις παρανομίας είναι ως φαίνεται πάμπολλες και αλληλένδετες. Ο στόχος πάντως είναι το πόρισμα της Επιτροπής να είναι έτοιμο σε διάστημα τριών μηνών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ethnos.gr