Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ Ή ΕΞΑΣΘΕΝΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ



Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 25, 2013

Του Παναγιώτη Τσολάκη

Η ΔΕΥΑΚ, με ανακοίνωσή της, απαγόρευσε την χρήση πόσιμου νερού  στα δημοτικά διαμερίσματα Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου (σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Δ.Δ Αγίου Δημητρίου αναφέρει και απαγόρευση χρήσης νερού και για μαγείρεμα).

Εύλογο ήταν να προκληθεί μεγάλη ταραχή και ανησυχία στους κατοίκους, των ως άνω διαμερισμάτων αλλά να προκληθούν και πολλά ερωτηματικά τα οποία χρίζουν απαντήσεων από τους αρμόδιους φορείς και αρχές.

Η ΔΕΥΑΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρει για υπερβάσεις ολικού χρωμίου. Καμία αναφορά για εξασθενές χρώμιο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

1)Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος και μέτρηση της ποιότητας νερού και ποια ήταν τα στοιχεία;

2)Πότε έγινε η τελευταία μέτρηση και πόσο ήταν το ολικό χρώμιο; (η ανακοίνωση αναφέρεται μόνο στην υπέρβαση του ορίου που σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία έχει οριστεί στα 50 μg/l.)

3)Βρέθηκε ή όχι εξασθενές χρώμιο; Γιατί είναι γνωστό ότι το εξασθενές χρώμιο, σε αντίθεση με το ολικό είναι τοξικό και πολύ επικίνδυνο για τον άνθρωπο και κυρίως είναι ανθρωπογενές κατασκεύασμα. Προκαλείται δηλαδή από ανθρώπινες δραστηριότητες.

4)Υπάρχει δυνατότητα να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος; Υπάρχει δυνατότητα να εξαφανίσουν το πρόβλημα; Πόσος χρόνος απαιτείται; Θα χρειαστεί να καθαριστούν οι αγωγοί ύδρευσης ή όχι;

5)Επειδή ως αναφέρθηκε, το εξασθενές χρώμιο είναι προϊόν ανθρώπινης δραστηριότητας, μέσω βιομηχανικών διαδικασιών και επειδή στην περιοχή μόνο η ΔΕΗ δραστηριοποιείται βιομηχανικά, έχει ελεγχθεί ποτέ εάν και πόσο μπορεί να έχει συμμετοχή στην εμφάνιση του εξασθενούς χρωμίου; Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να ευθύνεται για την δημιουργία αυτού του προβλήματος;

Η όλη αντιμετώπιση του προβλήματος καταδεικνύει μια ψυχρή τυπική, «τεχνοκρατική» αντιμετώπιση και όχι μια άλλη αντιμετώπιση, με ευαισθησία και ανησυχία αφού πρόκειται για την υγεία ανθρωπίνων ψυχών!

 Προς τι η σιωπή του Δημάρχου Κοζάνης; Ούτε μία δήλωση συμπαράστασης, κατανόησης, ενδιαφέροντος και καθησυχασμού των δημοτών του!

Οι ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από όλα! Πόσο μάλλον όταν αυτές οι ψυχές ζουν ήδη σε ένα υποβαθμισμένο και επιβαρυμένο περιβάλλον.

Σε ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, απαιτούνται δραστικές λύσεις και όχι εξασθενικές!

Το εξασθενές χρώμιο σκοτώνει κύριε δήμαρχε και έχετε καθήκον αλλά και χρέος, λόγω της ιδιότητας σας, να ενημερώσετε τους δημότες εάν και πόσο εξασθενές χρώμιο υπάρχει στο νερό που πίνουν, τι κινδύνους αντιμετωπίζουν, πως θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Μπορεί να κρύβει και εξασθενές χρώμιο……

olympia.gr