Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ : ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΜΑ , ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ !



Πρωτομαγιάτικη συνέντευξη Τύπου από τους Οικολόγους Πράσινους

Την αυτόνομη ανασυγκρότηση του πράσινου πολιτικού πόλου και τη διάθεσή τους να οικοδομήσουν ένα ανοιχτό κόμμα σε όλους όσους/ες στηρίζουν την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και όσους/ες απελευθερώνονται από τα παλιά κόμματα, διακήρυξαν σήμερα στελέχη της Επιτροπής Επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων.
Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν με αφορμή την προετοιμασία του συνεδρίου επανεκκίνησης στις 6 και 7 Ιουλίου, σήμερα 1 Μαΐου στο Camp, στην πλατεία Κοτζιά. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με τους δημοσιογράφους, που αφορούσαν την πολιτική συνεργασιών του κόμματος καθώς και την αναταραχή που έχει προκληθεί εσωκομματικά λόγω της πρόσφατης ένταξης πολλών νέων μελών στο κόμμα.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Απευθύνουμε στην κοινωνία ένα ανοιχτό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συνέδριο της επανεκκίνησης στις 6-7 Ιουλίου. Προσκαλούμε όσους εκτιμούν ότι οι πράσινες προτάσεις αποτελούν διέξοδο από την κρίση, σε όσους θεωρούν αδιέξοδη και χρεωκοπημένη τη μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας, σε όσους υπερασπίζονται το περιβάλλον, τα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής. Καλωσορίζουμε τα νέα μέλη μας από διάφορους πολιτικούς, κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς χώρους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην κοινωνία από το 0.88% που πήραν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Το συνέδριο του Ιουλίου θα είναι μόνο η αρχή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ετεροκαθορίζονται με βάση τη σχέση τους με άλλα κόμματα. Χρόνια αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την αυτόνομη έκφραση του πράσινου πόλου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ως μέλος της ευρύτερης πράσινης οικογένειας που εκπροσωπείται στο ΕΚ με 59 ευρωβουλευτές. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Είμαστε διαθέσιμοι για πολιτικό διάλογο, προγραμματικές συμφωνίες και πιθανή συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά όχι με αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της χώρας, το αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης, το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά». 
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση που ουσιαστικά είναι κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική, που οδηγεί σε διάλυση του κοινωνικού ιστού και της πραγματικής οικονομίας, απαιτείται μια διαφορετική στρατηγική με λύσεις και προτάσεις. Η άρνηση σε όλα, μια πολιτική που μένει μόνο στη διαμαρτυρία, δεν αποτελεί διέξοδο αλλά μέρος του προβλήματος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε υποχρέωση να καλύψουμε το πολιτικό κενό και να εκφράσουμε τις υπαρκτές δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις που επιζητούν μια διαφορετική πορεία της χώρας, με κοινωνική συνοχή, μεταρρύθμιση της διοίκησης, διαφοροποιημένη οικονομία που να είναι κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, πολιτικές και πρακτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δουλεύουμε σε πολλά επίπεδα, σε διάλογο με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς, για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που στηρίζεται σε 3 πυλώνες: κοινωνική συνοχή, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανασυγκρότηση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.
Για να προωθήσουμε αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές χρειάζεται να αλλάξουμε και εμείς ως πολιτικός χώρος. Το συνέδριο μας το αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία και πάνω σε αυτό απευθύνουμε πρόσκληση να συμμετάσχουν ενεργά νέοι άνθρωποι κι ενεργοί πολίτες. Σύνθημα μας είναι αλλάζουμε την κοινωνία, αλλάζουμε κι εμείς. Έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν ως χώρος και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να κάνουμε μια νέα αρχή, μια επανεκκίνηση με τη συμμετοχή και νέων ανθρώπων. Τα σενάρια που διακινούνται για δήθεν πρόθεση δική μου και του Μιχάλη Τρεμόπουλου να παραδώσουμε την οικολογία σε άλλα κόμματα στερούνται πολιτικής βάσης και σοβαρότητας. Έχουμε μια ιστορία και μια πορεία 30 ετών και δεν κάναμε κάτι τέτοιο όταν τα άλλα κόμματα ήταν κυρίαρχα. Προφανώς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο τώρα. Αντιθέτως είναι λογικό να έρχονται στους Οικολόγους Πράσινους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μας πολίτες, ιδιαίτερα νέοι, που είτε συμμετείχαν σε άλλους πολιτικούς χώρους είτε όχι αλλά αναζητούν πολιτικές με αξίες, προτάσεις για λύσεις, εμπνεόμενοι από τους πράσινους.»
Ο Σπύρος Λουκάκης, πρώην μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που πρόσφατα εντάχθηκε στους Οικολόγους Πράσινος, δήλωσε: «Ανταποκρίθηκα στο ανοικτό κάλεσμα των Οικολόγων Πράσινων γιατί πιστεύω ότι η κρίση είναι όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική και περιβαλλοντική και γιατί η άμεση δημοκρατία που αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας των Οικολόγων Πράσινων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση λύσεων στα καθημερινά προβλήματα των νέων. Ως νέοι άνθρωποι, η απάντηση μας στην κρίση είναι βιώσιμες προτάσεις και λύσεις  σήμερα που έχουν προοπτική και όραμα για μια κοινωνία δημοκρατική, με κοινωνική συνοχή και οικολογική συνείδηση. Μαζί μπορούμε να αλλάζουμε. Η ζωή μας δεν θέλουμε να είναι γκρίζα, γι’αυτό θέλουμε να βάλουμε χρώμα στην πολιτική. Καλούμε τους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνουμε να ανανεωθεί και να αλλάξει ο χώρος μας, να μετατραπεί σε ένα ανοικτό προς την κοινωνία πράσινο κόμμα, με κινηματικά χαρακτηριστικά, με ριζοσπαστισμό, με νέες ιδέες, προτάσεις και βιώσιμες λύσεις. Οραματιζόμαστε και δουλεύουμε για ένα ευρωπαϊκό κόμμα, βασισμένο στη συμμετοχή, σε αξίες, σε αρχές καθώς και στην πεποίθηση και στην προσπάθεια όλων μας να αλλάξουμε την κοινωνία και τη χώρα μας μέσα σε μια Ευρώπη που θα έχει στο επίκεντρο τα οράματα των πολιτών και των λαών της. Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα πράσινο κόμμα με εσωτερική δημοκρατία, με ενεργό ρόλο των νέων, που η φωνή τους έχει δύναμη και όλα τα μέλη μπορούν να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές και τις επιλογές του κόμματος. Από τη φύση μας, ως κριτικά σκεπτόμενοι νέοι, προσβλέπουμε στη σύνθεση, στην πρόσθεση δυνάμεων, στη συνεργασία.»
Ο Ανδρέας Πράσινος, συνδικαλιστής και μέλος της επιτροπής επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε: «Χαιρετίζω την προσπάθεια των Οικολόγων Πράσινων για άνοιγμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα στο χώρο των εργαζομένων.  Οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί δραματικά. Είμαι ένα μέλος μιας ανεξάρτητης συμμαχίας στον εργασιακό χώρο και θεωρώ ότι οι συμμαχίες πρέπει πλέον να διαμορφωθούν στη βάση ενός νέου μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης. Αποφάσισα να συμμετέχω στη διαδικασία επανεκκίνησης που δρομολόγησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι για να μεταφερθεί η φωνή των εργαζομένων ιδιαίτερα στην αυτοδιοίκηση που σήμερα πλήττεται βάναυσα»
Δαμιανός Ανδρέου, πρώην στέλεχος του Συνασπισμού και συντονιστής της Επιτροπής Επανεκκίνησης έστειλε από τη Θεσσαλονίκη τον ακόλουθο χαιρετισμό: «Στην Ελλάδα του σήμερα, πού όλα αλλάζουν δραματικά προς το χειρότερο, πρώτα πρέπει να αλλάξουμε εμείς. Κι εμείς αποφασίσαμε να αλλάξουμε. Οι Ο.Π. δεν αξίζουν το 0.88 του Ιουνίου του 2012. Οι χιλιάδες των πολιτών σε όλη την Ελλάδα πού μάχονται χρόνια τώρα, για μια διαφορετική ανάπτυξη, για ένα περιβάλλον ικανό για να ζήσουν οι επόμενες γενιές, θέλουν τους Ο.Π. μαζικούς, σύγχρονους, αποτελεσματικούς. Απέναντι στην πρόκληση αυτή καλούμαστε να είμαστε παρόντες, παρόντες στην προσπάθεια οι αρχές της ριζοσπαστικής πολιτικής οικολογίας να αποτελέσουν τον πυρήνα της προόδου για την χώρα μας. Το συνέδριο του Ιουλίου θα είναι μόνο η αρχή.»