Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΔΕΣΦΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΖΕΡΟΥΣ

Χαμηλά κρατά η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών για την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και ξεκινά παζάρι με τους Αζέρους της Socar, μετά το χθεσινό άνοιγμα της οικονομικής της προσφοράς.
Δύο μέρες μετά την απουσία της ρωσικής Gazprom από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ και τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα, η Αθήνα έχει επιλέξει να κρατά χαμηλά τους τόνους και επιπλέον να μη διαρρεύσει το ύψος της δεσμευτικής προσφοράς που έδωσε η Socar. Τιμή η οποία φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ξεκίνησε από χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, σιωπηρές διαπραγματεύσεις με τους Αζέρους σε μία προσπάθεια να ανεβάσει το τελικό τίμημα για το 66% του Διαχειριστή. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ταμείο, χθες το μεσημέρι: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας "Socar" για τον ΔΕΣΦΑ. Η προσφορά της "Socar" εξετάζεται στις λεπτομέρειες και παραδοχές της, από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) καθώς και από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου, ώστε σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ να ληφθούν αποφάσεις».
Η λιτή και «ψυχρή» ανακοίνωση του Ταμείου, σύμφωνα με πηγές, δείχνει αφενός ότι οι Αζέροι υπέβαλαν προσφορά πολύ κάτω από την ενδεικτική τιμή αγοράς που είχαν προτείνει στην προηγούμενη φάση του διαγωνισμού (460 εκατ. ευρώ) και αφετέρου ότι παρουσιάζουν δικές τους παραδοχές για την αξία πώλησης, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Στελέχη από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα υποστηρίζουν ότι «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία», ενώ το ύψος του τιμήματος κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό και υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος νωρίτερα το μεσημέρι, μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ, σχολίαζε στο «Εθνος» πως «σίγουρα αυτή η αποκρατικοποίηση δεν ναυαγεί».
Προϋπόθεση
Επίσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγωγός των αζερικών συμφερόντων TAP θα επιλεγεί για τη μεταφορά των ποσοτήτων φυσικού αερίου από το «Σαχ Ντενίζ 2», η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να προβάλει την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ως πρότυπο για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν απτό αποτέλεσμα, δηλαδή την υλοποίηση επενδύσεων.
Οι παραδοχές που χρησιμοποιεί η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν αφορούν στον υπολογισμό του τιμήματος με βάση τα χρέη του ΔΕΣΦΑ και το ενεργητικό του. Σε αυτά τα σημεία φαίνεται ότι οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ, ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικά Πετρέλαια, βλέπουν να υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης, ώστε να πιέσουν τους Αζέρους για υψηλότερη προσφορά.
Στόχος των μετόχων του Διαχειριστή είναι η διαβούλευση να έχει καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ως και τη Δευτέρα που θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ για την έκβαση της πώλησης.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ
Τα σενάρια της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται η κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πηγές χθες ανέφεραν πως η όποια κίνηση θα πρέπει να γίνει μέσα σε μία κατάλληλη χρονική περίοδο. Σε αυτήν που θα έχει εδραιωθεί το κλίμα της ανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το κυριότερο μετά και την αποκατάσταση της ρευστότητας. Δύο προϋποθέσεις σημαντικές για την προσέλκυση επενδυτών στις φάσεις των αποκρατικοποιήσεων.
Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά, με αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σε αποφάσεις που βελτιώνουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας και επιλύουν ζητήματα στρεβλώσεων της αγοράς. Με τις προϋποθέσεις αυτές, δηλαδή την αποκατάσταση της ρευστότητας και την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξουν τον νέο διαγωνισμό, με την προσδοκία για υψηλότερο τίμημα.
Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη δεδομένα στους όρους του διαγωνισμού και οι διαδικασίες της έγκρισης από την Ευρ. Επιτροπή.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ο χρόνος της διενέργειας του διαγωνισμού, που σίγουρα θα είναι προς το τέλος του 2013 με αρχές του 2014, αλλά και το αν τελικά η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ θα μείνει στο χρονοδιάγραμμά της, που ήταν περί τα τέλη του έτους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

ethnos.gr