Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΑ




Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη για την κατοχύρωση της ονομασίας «ελληνική φέτα» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα και η συμφωνία θα ανακοινωθεί σε κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφαν Χάρπερ.
Βάσει του προσχεδίου της συμφωνίας θααπαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων παραγωγής Καναδά με την ονομασία φέτα, ενώ οι Καναδοί παραγωγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτα», «στυλ φέτας», «απομίμηση φέτας» και με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης προϊόντος.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που εμπορεύονται φέτα στον Καναδά θα υποχρεωθούν να αφαιρέσουν από τις συσκευασίες των προϊόντων οποιαδήποτε ένδειξη παραπέμπει στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση παραβάσεων προβλέπεται παρέμβαση του υπουργείου Εμπορίου του Καναδά, χωρίς να χρειάζεται η Ελλάδα να κινήσει διαδικασίες.
Το θέμα είχε θέσει πρόσφατα στη συνεδρίαση της Κομισιόν η Ευρωπαία Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, καθώς το αρχικό προσχέδιο της συμφωνίας έδινε τη δυνατότητα στους Καναδούς παραγωγούς να χρησιμοποιούν το όνομα φέτα σε τυριά που παρασκευάζουν.
Η εξέλιξη αναμένεται να αυξήσει τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην αγορά του Καναδά.